Algoritmi pentru sănătate

Când alegerile înțelepte ne sunt aliați

9
OCTOMBRIE, 2018
conversații gastronomice
Te întrebi de multe ori oare cât de sănătoasă este masa de la restaurant sau delivery? Simți presiunea de a cumpăra produse organice când ești la cumpărături? Ai vrea să știi unde se termină preocuparea pentru sănătate și unde începe obsesia pentru organic-cu-orice-preț? Timp de citire: 2 minute
  • Facebook
  • Twitter

Mâncăm la restaurant și, cu una sau două excepții în Cluj, nu cunoaștem proveniența ingredientelor; sau nu încă… Deocamdată putem alege doar între gătit sau raw, vegan sau paleo, fără gluten, fără lactate, sau alte extreme mai mult sau mai puțin prielnice nouă…
La cumpărături navigăm printre mesele din piață sau printre raioanele magazinelor și, pe lângă faptul că ni se pare că deja ar fi trebuit să fim ieșiți din magazin până la ora asta (clar…), mai apar și alte dileme. Încercăm să computăm în cap comparația prețului bananelor organice cu cele obișnuite, al avocado-ului ready-to-eat care pare a nu purta un risc prea mare de a îl cumpăra degeaba cu cel al unui avocado obișnuit după care e foarte posibil să aștepți mult și bine până îndrăznești să îl încrestezi dar care e mai ieftin cu 40%, și alți algoritmi de pe magistrala creier-card-papile-biom-bunăstare…

„The Dirty DozenTM (engl.: „duzina murdară”) conține legumele și fructele care au nevoie de cele mai multe chimicale pentru a crește aspectuos… ”

Și-acum, cum simplificăm algoritmii totuși?

Păi vedem, în primul rând, unde își au rostul și unde nu.
Fiecare zonă precum US, Europa, are niște recomandări generale, actualizate anual în ceea ce privește legumele și fructele care sunt cel mai tare respectiv, cel mai puțin expuse la contaminarea sub formă de pesticide, antibiotice, îngrășăminte.
Listele The Dirty DozenTM și The Clean FifteenTM (care diferă tot mai puțin de la zonă la zonă, din păcate) ne scutesc de multe întrebări, nelămuriri, vinovăție sau cheltuieli inutile.

  • Facebook
  • Twitter

The Dirty DozenTM (engl.: „duzina murdară”) conține legumele și fructele care au nevoie de cele mai multe chimicale pentru a crește aspectuos și viguros și pentru a rezista până la raft și până acasă în aceeași manieră. Acestea ar fi de dorit, pe cât posibil, să le cumpărăm de la raionul de produse organice, de la un fermier de încredere, să le primim din grădina părinților, a bunicilor sau a altor rude apropiate, sau, dacă nici una din variante nu ne este la îndemână, să le consumăm cât mai rar.
The Clean FifteenTM (engl.: „cele 15 curate”) conține legumele și fructele care cresc și rezistă până la raft și acasă cu un minim de ajutor chimic, iar unul din motivele pentru care reușesc este însăși morfologia lor: coajă tare, care nu se consumă, duritate intrinsecă, etc. Acestea le putem consuma fără prea multe procese de conștiință, la restaurant și acasă.
Salvează-ți cele două liste de mai jos și folosește-le când alegi din meniul unui restaurant sau când îți umpli coșul de cumpărături, pentru a face alegeri mai rapide, mai hotărâte și mai avizate, și, bineînțeles, partea noastră preferată, pentru a lăsa timpul și banii economisiți pentru altele…

  • Facebook
  • Twitter
Mulțumesc școlii Institute for Integrative Nutrition NY care mă expune de atâta timp deja unor informații precum acestea și unui nou stil de viață. E un stil cu care am început să „contaminez” deja niște clienți clujeni și familiile lor. Și voi continua răspândirea!

 

  • Facebook
  • Twitter

Articol redactat de către Iulia Broscoi, Health Coach.

 

articole recente

Dish&THAT

Vreau ca anul ce tocmai a început să îmi aducă culoare.Din belșug. Și mai ales gastronomic. Dar nu din aceea potolită, domoală ori lipsită de cutezanță. Ci vibrantă, acaparatoare, veselă, multă și pe deplin grăitoare. Am pornit să o găsesc convinsă fiind că încercările nu îmi vor fi zadarnice. Și pot spune că am început cu dreptul iar inițiativa mi-a fost pe deplin răsplătită.

citește mai mult

Da Pino

Știu, sunt oarecum vinovată. Recunosc fără tăgadă. Parcă săptămâna trecută numai ce spuneam că abandonez centrul pentru o descoperire binevenită a unor locații ce nu sunt neapărat în zona zero a Clujului. Sau în imediata ei apropiere. Și iată-ma nici o săptămână mai târziu culmea, pe Universității numărul 8 la Da Pino.

citește mai mult
Share This