Andive

„Aur alb” în farfurii

28

IANUARIE, 2019

conversații gastronomice

Cred că v-au atras atenția în zona de legume a magazinelor căci fac parte adesea din oferta lor. Dacă nu le știați sigur le-ați remarcat, poate v-au ridicat semne de întrebare, au generat ceva nedumeriri de factură culinară. În cazul în care vă sunt familiare poate le-ați ocolit deoarece multă lume fuge de gustul lor specific ușor amărui și astringent.

  • Facebook
  • Twitter

Chiar și așa andivele rămân o delicatesă; abordate cum trebuie se transformă în deliciu. Extrem de sănătoase, reprezintă binefacere pentru organism. 95% sunt apă; înțesate de fibre, minerale, vitamine, acid folic intră în categoria puținelor alimente cu „calorii negative” – aportul caloric este mai mic decât energia consumată pentru digestie.

  • Facebook
  • Twitter

„Crude pot folosi în salate alături de alte legume, rucola, salată verde, nuci, semințe ce vă plac, fructe.”

Andiva e o legumă cultivată în condiții speciale, în întuneric, ceea ce face ca frunzele să îi fie albe. Delicată ca și prezență, fragilă, trebuie aleasă cu grijă. Să nu prezinte pete sau zgârieturi, spre vârfuri să fie într-un galben potolit, iar frunzele unite. Dacă sunt răsucite în afară e semn clar că stau de ceva vreme pe rafturi și prospețimea li s-a dus. Acasă le puteți păstra pentru câteva zile în lada cu legume, de preferat ambalate într-o pungă ce nu trebuie să fie transparentă.

  • Facebook
  • Twitter

Mie îmi plac teribil. În ciuda delicateții au o textură fermă, crocantă. Iar asta le face pur și simplu ideale pentru aperitive mai speciale, duse înspre rafinament căci dau o notă elegantă. După ce ați înlăturat frunzele externe și ați tăiat câțiva centimetri de la cotor – acolo pare a fi cea mai amară parte a lor, le puteți mânca în stare naturală, doar cu stropi acrișori de zeamă de lămâie turnați peste frunzele desfăcute una câte una. Crude pot folosi în salate alături de alte legume, rucola, salată verde, nuci, semințe ce vă plac, fructe. Combinațiile sunt variate. Nici pregătite termic nu sunt de lăsat: fierte, gătite la aburi, sotate, prăjite, coapte, umplute, ca fel principal ori garnitură pentru fripturi.

  • Facebook
  • Twitter

Însă cea mai ofertantă variantă rămâne cea de aperitiv în alăturări dintre cele mai surprinzătoare. Merg de minune cu sosuri de smântână, maioneză, brânzeturi fine – în special albastre, somon, caviar, fructe de mare, mezeluri rafinate, mere, nuci. În funcție de ceea ce știți că vă încântă cu desăvârșire gustul puteți crea gustări rafinate, deosebite care nu vor genera decât delectare culinară. Și poate ceva uimire!

  • Facebook
  • Twitter

Eu le prefer cu un sos de smântână și iaurt în care adaug, din belșug, creveți și fină pulbere de verdeață tocată. Și zeamă de lămâie, firește. O combinație extraordinar de savuroasă în care gustul andivei, proaspăt, puternic este alintat și oarecum îmblânzit de textura fină ca mătasea a dulcii smântâne. Creveții cu a lor aromă inconfundabilă dau notă aparte preparatului, îi aduc consistență, încântătoare explozie de gust rafinat. Îl fac special. Totul este echilibrat cu subtile adieri exotice de la acrișorii picuri de lămâie proaspăt stoarsă. O nebunie, nu alta!
Oare pe voi v-au cucerit andivele?

articole recente

HAM&JAM

Uneori cauți spații mici. Locuri care să îți dea senzația de apropiere, cald; asemeni unei îmbrățișări. Sunt zile în care ai nevoie de astfel de tratament. Un zâmbet cald, o sclipire de bucurie că ai trecut pragul unei locații, sentimentul că ești binevenit. Astfel ești întâmpinat de obicei în micile businessuri aflate la început. Se vede cu ochiul liber. Dar mai ales, se simte. În atitudine, în disponibilitate. E ca un fel de ospitalitate la superlativ. Invers proporțională cu dimensiunea locului.

citește mai mult

La PAS

Când ați participat ultima dată la un disco-soup? Hmmm… oare știți ce e? Vă lămuresc de-ndată: nimic mai frumos decât a găti, pe ritmuri de muzică, alături de alți oameni pe care poate atunci i-ați văzut prima oară, o supă.

citește mai mult

Brewtiful

Am așteptat ceva vreme până să scriu despre Brewtiful. Și nu pentru că aș fi avut dubii în ceea ce privește cafeaua lor de specialitate. E printre cele mai bune din Cluj. Chiar în top trei al preferințelor personale ce a fost dat tumultuos peste cap odată cu apariția lor. Sunt talentați și pasionați.

citește mai mult
Share This