Anghinarea

Hrana bogaților

07

IANUARIE, 2019

conversații gastronomice

Asemeni unor desăvârșiți gurmanzi ce ne aflăm, nu putem începe anul decât în forță. Și cu ceva stil. Așa cum ne vine bine, de altfel. De ce spun stil? Pentru că leguma despre care povestim exact acest lucru inspiră. Altfel nu era cunoscută ca și „hrana bogaților”.
Motivul e unul simplu: pe vremuri era consumată de cei înstăriți în încercarea de a repara urmările mai puțin plăcute ale consumului excesiv de alcool și grăsimi. Astfel s-a pricopsit cu acest nume și în ciuda faptului că la noi nu prea este folosită, în regiunile mediteraneene din care provine este frecvent întâlnită. Și produce încântare.

  • Facebook
  • Twitter

O aparență fermecătoare vizual, nu este doar frumoasă, asemeni unei flori ci și foarte sănătoasă; cea mai sănătoasă legumă, se pare. Foarte bun aliat în lupta cu colesterolul, pe care îl diminuează, conține și fibre, vitamina C, potasiu, magneziu, acid folic. Tocmai de aceea poate unora dintre noi ne este mai cunoscută pentru beneficiile medicale decât pentru încântare gastronomică.

  • Facebook
  • Twitter

„La o primă impresie se prezintă ca fiind dificilă, ușor amăruie, dar cu subtilitate, delicatețe.”

Atunci când mi-a fost dat să mă bucur de gustul ei pentru prima oară s-a întâmplat să fie ca și ingredient într-o pizza. Mi-a atras atenția, recunosc. Nu știu să spun exact de ce. Nu este neapărat cuceritoare la gust, motiv pentru care unii o pot agrea iar alții ba. Însă beneficiile asupra organismului ne pot face să o iubim. La o primă impresie se prezintă ca fiind dificilă, ușor amăruie, dar cu subtilitate, delicatețe. Nimic tumultuos, prea accentuat ori dominator. Surpriza apare ulterior când, asemeni unei tușe inspirat trasată, gustul ultim se dovedește a fi ușor dulceag. Poate fi servită proaspătă, frunză cu frunză, în compania a diverse sosuri, ori fiartă, umplută, ca si garnitură, în salate, paste sau chiar sub formă de supă.

  • Facebook
  • Twitter

Dacă o evitați pentru că vă pare a fi dificil de curățat să știți că totul constă în abordare. Aveți nevoie de un castron cu apă în care adăugați zeama de la o lămâie. În el veți pune anghinarea după ce va fi curățată pentru a nu se înnegri. Tulpina fiind fibroasă nu se folosește. Doar în cazul în care o preparați la cuptor puteți lăsa vreo 3 cm din ea dar după ce ați curățat-o foarte bine de învelișul exterior. Înlăturați primul strat de frunze, tăiați cu un cuțit o parte din vârfuri și apoi anghinarea pe din două. Va lăsa să se întrevadă un miez cum nu ați mai întâlnit: sub formă unui puf ce se poate curăța cu ușurință. După ce l-ați înlăturat aruncăm anghinarea în baia de apă cu lămâie pentru a fi siguri că își va păstra frumoasa nuanță.

  • Facebook
  • Twitter

Abia acum e pregătită să ne încânte. Rămâne doar la latitudinea noastră să decidem care e varianta cea mai potrivită și, mai ales, mai pe gustul nostru. Căci el contează întotdeauna!

articole recente

Dish&THAT

Vreau ca anul ce tocmai a început să îmi aducă culoare.Din belșug. Și mai ales gastronomic. Dar nu din aceea potolită, domoală ori lipsită de cutezanță. Ci vibrantă, acaparatoare, veselă, multă și pe deplin grăitoare. Am pornit să o găsesc convinsă fiind că încercările nu îmi vor fi zadarnice. Și pot spune că am început cu dreptul iar inițiativa mi-a fost pe deplin răsplătită.

citește mai mult

Da Pino

Știu, sunt oarecum vinovată. Recunosc fără tăgadă. Parcă săptămâna trecută numai ce spuneam că abandonez centrul pentru o descoperire binevenită a unor locații ce nu sunt neapărat în zona zero a Clujului. Sau în imediata ei apropiere. Și iată-ma nici o săptămână mai târziu culmea, pe Universității numărul 8 la Da Pino.

citește mai mult
Share This