Cel mai bun tiramisu

Și câștigătorul este…

10

DECEMBRIE, 2018

când aleg eu

Găsesc toate aceste fotografii ca fiind  cu adevărat fascinante. Grăitoare, uimitoare, de o încântare vizuală aparte. Ele sunt dovada absolută a cât de surprinzătoare este gastronomia, cât de mult talent și imaginație implică, dar, mai ales, cât de ofertantă poate fi pentru noi gurmanzii. Cum așa?!

  • Facebook
  • Twitter

Doar luați-vă o clipă de răgaz pentru a privi: avem același desert, tiramisu, în cinci prezentări total diferite. Dar la fel de fascinante, cuceritoare. Le-ai mânca pe fiecare dintre ele doar din priviri.

  • Facebook
  • Twitter

„Însiropate perfect, se așează într-o tavă ori un vas ce ne inspiră pentru a fi din belșug acoperite cu una din cele mai fine creme ale gastronomiei obținută din mascarpone, ouă și zahăr.”

Dar, la urma urmei, ce este tiramisu? O prăjitură pur și simplu adorată de multă lume. Căci e cremoasă, cu o textură extrem de fină, consistență delicată, ușoară dacă e făcută așa cum trebuie. Și aromată. Intră în categoria deserturilor ce îți conferă senzația de proaspăt, însă doar dacă ingredientele folosite sunt de cea mai bună calitate. Prepararea ei nu presupune vreun proces extrem de complicat, ci doar o măiestrie în a combina ingredientele. Mai precis, proporțiile în care sunt folosite, căci e nevoie de echilibru în a obține tiramisu perfect.

  • Facebook
  • Twitter

Baza o reprezintă niște pișcoturi înmuiate în cafea și, opțional, în lichior de Marsala. Însă, așa cum spuneam mai devreme, cantitățile sunt esențiale. Dacă folosim prea multă cafea pișcoturile se vor înmuia excesiv, își vor pierde forma, textura, devenind prea moi și vor compromite întregul desert. Dacă suntem prea zgârciți însă și însiroparea nu e suficientă, nu va fi deloc o plăcere să ne „lovim” de bucăți crocante de pișcoturi.
Însiropate perfect, se așează într-o tavă ori un vas ce ne inspiră pentru a fi din belșug acoperite cu una din cele mai fine creme ale gastronomiei obținută din mascarpone, ouă și zahăr. Care trebuie adăugat cu măsură; în nici un caz nu va domina gustul în competiția cu cafeaua. De această dată ea deține controlul absolut. Mai punem un strat de pișcoturi și încă unul de cremă pentru ca apoi să turnăm o ploaie deasă de cacao cu gust puternic și aromă pe măsură. Se dă câteva ore la rece pentru ca desfătarea să fie absolută.

  • Facebook
  • Twitter

A venit momentul să divulg locul în care, în opinia mea, găsiți varianta desăvârșită a acestui desert. Suav, fin, delicat, aromat atât cât trebuie, potrivit de dulce, însiropat înspre perfecțiune, cu o textură ca de îmbrățișare catifelată. Lipsit de reproș. Dacă între timp voi descoperi un altul care să îi depășească atributele, cu siguranță veți fi primii pe care îi voi anunța.
Dar până atunci, cel mai bun tiramisu îl găsiți la Ciao New York. Da, acesta dichisit cu parfumată mentă și gustoasă zmeură.

  • Facebook
  • Twitter

articole recente

Friandise

Copilă fiind, mi se părea fascinantă ideea de a lucra într-o cofetărie. Nu spun patiserie pentru că în acele vremuri, înainte de ’89, acestea erau o raritate. La acea vreme ideea în sine îmi părea asemeni unui vis devenit realitate, ca și cum aveai libertatea de a te afla într-un fel de tărâm al făgăduinței.

citește mai mult

Sunny Bistro and Lounge

Uneori duminicile pot fi dificile. Și nu pentru că ar contribui ele cu ceva la asta. Doar că graba, neatenția ori nepăsarea ta de cu o zi înainte pot face să fii luat neplăcut prin surprindere atunci când te trezești de bună dimineață cu o foame colosală și constați că nu ai de nici unele pentru a o potoli.

citește mai mult
Share This