Couscous de conopidă

Rețetă cu ștaif marca Le Cordon Bleu

22

MAI, 2019

conversații gastronomice

Le Cordon Bleu e deja nume cu faimă, un reper absolut în domeniul artei culinare și a managementului ospitalității. Oare mai e cineva să nu fi auzit de ei?!
Apoi, că eu iubesc rețetele cu influență marocană, cred că vă e deja știut. Doar nu degeaba v-am tot înnebunit cu acest topic.
Cât de sănătoasă-i conopida a devenit, de asemenea, de notorietate. Legumă extrem de complexă, furnizor de proteine, fosfor, potasiu, vitamine, știe tare bine a se lupta cu efectele îmbătrânirii, cu bolile de inimă și este un aliat al sistemului imunitar.

  • Facebook
  • Twitter

Cam acestea trei sunt coordonatele discuției de astăzi. Preparat de inspirație marocană, având la bază un aliment extrem de sănătos și cu prezentare ca de zile mari. Hmmm… parcă deja îi percep aromele deosebite.
La Salonul de Gastronomie de la București ne-a fost prezentată, de către Chef Colin Westal de la Le Cordon Bleu Londra, o rețetă fine dining: couscous de conopidă. O adevărată surpriză!

  • Facebook
  • Twitter

„Acum aveți garnitura ideală. Sau, de ce nu, un fel de sine stătător. Sănătos, repede de făcut și cu origini… aparte. De impresionat familia sau musafirii. Doar e fine dining!”

Mulți dintre noi cred că ea, conopida, e bună doar de pus la murat. Cei ce o iubim știm însă foarte bine că poate fi transformată în supă cremă, ciorbă, mâncare cu carne. Cu maioneză ori smântână și usturoi, gratinată, la cuptor, pane, în salate ori chiar crudă e la fel de delicioasă. Însă ceea ce v-am pregătit astăzi e mult mai mult de atât.

  • Facebook
  • Twitter

Ingrediente necesare

Doar că să pregătești couscous de conopidă e cu adevărat aparte. Veți avea o porție din 100g conopidă, 50 g caju, 30 g stafide aurii, 20 g lămâi murate (la conservă) și câteva fire de pătrunjel. Pentru temerari merge și coriandrul însă știm că relația cu el poate fi ceva mai dificilă.

  • Facebook
  • Twitter

Cum pregătim couscousul

Puneți conopida într-un robot de bucătărie și fărâmițați-o până ajunge la granulația specifică couscousului. Când seamănă deja cu el o transferați într-o strecurătoare, adăugați puțină sare și pentru două minute o puneți în toropitoarea îmbrățișare a unei băi de aburi (ban-marie) pentru a-i domoli nițel din alura crocantă. Aburul fierbinte o va face să capete o textură fină, oarecum îmblânzită. Gătită, dar nu prea. Numai bună de a-și păstra toate beneficiile. Apoi, îi dați răgaz să se răcească.
Rehidratați stafidele cu puțină apă fierbinte de la bain-marie, le scurgeți bine de tot și le adăugați couscousului.
Treceți repejor prin dogoarea focului cele 50g de caju, doar cât să se usuce nițel pentru a căpăta ideea de crocant și a le stârni atributele. Doar vrem ca papilele să ne fie înrobite. După ce s-au răcit le tăiați grosier ca atunci când vă înfruptați din bunătate de couscous să le percepeți pe deplin gustul și aroma specifice. Le puneți cu restul ingredientelor, firește, după ce s-au răcit.
Lămâile murate vor fi tăiate în felii mai mari, li se va elimina pulpa și doar coaja va fi mărunțită cât se poate de fin. Căci doar pe ea o vom folosi. Apoi, împreună cu pătrunjelul tocat fin vor fi adăugate couscousului. Amestecați bine, potriviți de sare și e cam gata. Aromele sunt amețitoare, savoarea absolută. Ușoară tentă exotică într-o mâncare extrem de sănătoasă. Dacă iubiți culoarea puteți adaugă niscavai pulbere de turmeric. Ca prin minune totul va căpăta o nuanță galben solar absolut adorabilă.

  • Facebook
  • Twitter

Cât de simplu de făcut! Așa-i?!  Acum aveți garnitura ideală. Sau, de ce nu, un fel de sine stătător. Sănătos, sățios, cu ingrediente sănătoase și origini… aparte. De impresionat familia sau musafirii. Doar e fine dining. Să vă bucurați de așa tratație!

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This