Eggcetera

Ziua bună de dimineață se cunoaște

17

IUNIE, 2018

când aleg eu

În perindările mele prin oraș se tot întâmplă să văd locuri ce mă atrag, care reușesc uneori chiar și într-o clipită să îmi transmită diverse stări. Tocmai de aceea, îmi pusesem de ceva vreme pe lista mea de bifat Eggcetera, pe Napoca 13, doar că mai mereu când treceam prin preajmă, de afară, părea foarte aglomerat. Nici în ziua în care am reușit totuși să le trec pragul nu fusese ceva planificat. Mă aflam într-o cu totul altă parte a Clujului și când să pornesc spre casă mi-am amintit că pe la acea oră ar trebui să se deschidă Strada Potaissa – Piața cu flori. E un eveniment ce m-a încântat enorm încă de la prima ediție din 2017, prin felul de a-i fi: fermecător, intens, învăluit într-o atmosferă idilică ce se potrivește întru totul spiritului Clujului. Când le treci pragul subtil delimitat prin acel „Mi-e dor de tine”, marcă consacrată a locului, te și transpui. E o senzație ce merită trăită pe deplin iar anul acesta parcă a fost și mai frumos, cu o organizare desăvârșită, ireproșabilă. Nici nu am ajuns bine, niște flori deja m-au convins că trebuie sa fie luate acasă; aveam o stare atât de încântătoare încât am zis că nu pot decât să o continui la fel și astfel trebuie să merg sa mănânc ceva bun. No, acum fiecare cu viciile lui!

 • Facebook
 • Twitter

Ambianță încântătoare, atmosferă vivace, acaparatoare

Agitată, cu florile în brațe, am intrat pe ușă și providența mi-a zâmbit. Era o dimineață cu adevărat bună! O singură masă liberă de parcă pe mine mă aștepta; deși mai erau locuri și la masa comună, mi-aș fi dorit varianta separată, ceea ce s-a și întâmplat.
Locul arată diferit într-un fel încântător: culori neutre, ce pe mine mă duc cu gândul la pământ, natural – gri, maro –  elemente frumoase, nimic forțat. Liniaritate, simplitate, totul gândit armonios, alegeri desăvârșite. Tot remarc în ultima vreme în multe locații clujene destinate mâncării interesul sporit pentru sistemele de iluminat atipice, deosebite. Și aici la Eggcetera reușesc să dea un farmec aparte, să îți atragă privirile pentru a te încânta; pe mine m-au făcut chiar să zâmbesc căci îmi generau bine. O masă amplasată central, masivă, acaparatoare, cu scaune de jur împrejur, rotunde, cu un design contemporan, dar de inspirație tradițională. Erau asemeni unor buturugi aduse și adaptate vremurilor noastre, unde poți să te bucuri de mâncarea aleasă alături de oameni pe care poate nu îi cunoști dar cu care ești unit de o valoare comună: pasiunea pentru gust. E absolut fascinantă agitația permanentă din acel loc mereu plin, un du-te-vino continuu, o forfotă plăcută, oameni zâmbitori, veseli, cu un spirit debordant, vivace. Oameni de toate felurile, într-o diversitate frumoasă, care fie lucrează, fie pun la cale diverse, fie doar stau la o șuetă, turiști sau nu. Mai sunt mesele de două persoane așezate pe lateral și o canapea gri, mică și cochetă, amplasată exact la intrare, ce te îmbie să șezi un pic, sau puțintel mai mult, în funcție de cum simți. În rest e atmosferă: bună, plăcută, de calitate, ce te cheamă la relaxare ori sporovăială dacă ești însoțit. Chiar acesta e termenul definitoriu al locului: atmosferă.

 • Facebook
 • Twitter

„Toată perioada petrecută acolo, în puținele clipe libere, gazdele treceau pe la mese pentru a comunica, într-un fel sau altul cu oaspeții într-o apropiere atât de dorită și firească.”

Servicii în deplină rezonanță cu ambianța

La acest capitol totul e exact cum trebuie; poate chiar mai mult. Eu personal nu am avut ce să le reproșez: de la maniera fără zăbavă în care mi-a fost adus meniul, la atitudine, atenția la detalii, disponibilitatea de a fi îndrumată, lămurită dacă era cazul, pentru o decizie cât mai pe gustul meu. La puțină vreme după ce am ajuns a fost deja remarcată prezența mea, mi s-a oferit un pahar cu apă răcoritoare și timpul necesar pentru a explora pe îndelete oferta culinară. Iar prețurile, căci am decis încă de la început că vom pune mereu punctul pe „i” și în aceasta privință, sunt corecte, peste medie, dar aflate la acel nivel ce reflectă pe deplin ceea ce oferă Eggcetera. Toată perioada petrecută acolo, în puținele clipe libere, gazdele treceau pe la mese pentru a comunica, într-un fel sau altul cu oaspeții într-o apropiere atât de dorită și firească.

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

 

Dacă tot am poposit, să și mâncăm

Sub deviza „start with breakfast all day long” poți opta pentru unul din cele 6 feluri gândite în combinații inedite sau îți poți folosi imaginația, dar poate mai degrabă inspirația, și îți creezi propria operă gastronomică. Există și cafea, desert, fresh, o gamă variată pentru un festin îmbelșugat. Deși inițial mă gândisem să optez pe varianta încropirii unui mic dejun pe baza deciziei de moment, am fost îndrumată spre un fel gata construit tocmai în ideea de a încerca măiestria gazdelor în a aduce împreună o suită de gusturi, special alese. Huevos Rojos: două ouă poșate, chorizo picant, piure de ardei copt, piure de fasole albă, ceapă murată și toast cu maia. Unul dintre elementele specifice locului este pâinea cu maia, doar aceasta fiind servită în meniul lor. Am mers spre o variantă oarecum exotică pentru a ieși din tiparele cu care sunt obișnuită și tocmai de aceea nădăjduiam întru culoare, dar nu mă așteptam ca vizual să fiu atât de copleșită.

 • Facebook
 • Twitter

 

O acaparare totală, o prezentare „vie”, veselă, debordantă, asemeni spiritului latin, de parcă o bucățică din esența acestuia era pusă într-o farfurie rotundă, îndestulătoare, alb beige, tocmai pentru a nu fura din strălucirea mâncării, prima donna spectacolului din acea dimineață. O felie de pâine robustă – poate puțin prea gros tăiată ceea ce făcea cam dificil să te bucuri pe deplin de ea – era locul de răgaz pentru două ouă poșate, perfect gătite pe care, contrastant, cea mai bună ceapă roșie caramelizată pe care mi-a fost dat să o gust, își avea la rându-i momentul de tihnă. Și de parcă toate acestea nu erau suficiente, compania era completată de un desăvârșit piure de ardei copt, fin, chibzuit la gust, în care erau strecurați, săltăreți, puțin picanți și perfect aromatizați cârnații chorizo. Mai în lateral, puțin timid în albu-i delicat, sfios era piureul de fasole albă; acesta din urmă nu neapărat pe placul meu, dar trebuie să recunosc că până la final, nu a mai rămas ceva în farfurie. A meritat pe deplin să merg pe un fel deja construit deoarece am avut posibilitatea să experimentez o împletire de gusturi, arome ce cu greu pot fi descrise. Și acum, la câteva zile distanță, am perfect întipărită în memoria papilelor gustative trăirile de atunci. O plenitudine de savori îmbietoare, texturi onctuoase, fericire dintr-o farfurie; orice ai fi ales să guști, ori să combini nu ai fi putut da greș deoarece armonia era totală și genera o explozie de trăiri la nivelul percepțiilor gustative. Sățios și încântător!

 • Facebook
 • Twitter

Arome desăvârșite pentru experiență completă

Aș fi putut pleca doar cu acele senzații; ar fi fost mai mult decât suficiente pentru o experiență, dar nu am putut rezista tentației de a încerca o cafea. Mă declar vinovată și de această dată! Și pot spune cu mâna pe inimă că am fost extrem de inspirată căci am avut ocazia să degust una din cele mai bune cafele. Poate cea mai bună după cea de la Roots care deocamdată nu a putut fi detronată, cu boabe aduse de la prăjitoria Origo, dar cu pricepere pregătită acolo.
Am părăsit locația așa cum am intrat, cu florile în brațe, zâmbetul cocoțat la locul lui, dar puțin mai bogată sufletește căci am avut o experiență frumoasă, totală. Și satisfacția unui timp de calitate petrecut așa cum se cuvine l-a care s-a adăugat bucuria că sunt oameni, parcă din ce în ce mai mulți, care pun preț pe lucrurile cu adevărat importante. Oameni ce știu să ofere experiențe. Pentru că acestea ne rămân întipărite și sunt cele ce contează cu adevărat!
Bon viveuri, aștept cu nerăbdare împărtășirea trăirilor voastre de pe Napoca 13!

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This