Espresso Studio

Cafeneaua cu profund spirit artistic

04

APRILIE, 2019

când aleg eu

Mi se întâmplă să am norocul de a descoperi și locuri cu care rezonez sufletește întru totul. Ce știu a mă fermeca prin felul aparte de a fi, ieșirea din tipar, ruperea convențiilor cu care suntem obișnuiți. Care cuceresc cu precădere prin esența lor, mesajul pe care vor să îl transmită și forma concretă pe care o îmbracă.
Altfel e de multe ori tare bine. Și aducător de zâmbet; ba chiar tresăltare interioară. Știu un astfel de spațiu fascinant. Univers în care am pătruns recent, la o recomandare. A fost într-atât de charmant și convingător în povestea-i, încât i-am trecut pragul de câteva ori deja. Și nu puține la număr. De fiecare dată a rămas la fel de încântător. Espresso Studio… o cafenea cu profund spirit artistic.

 • Facebook
 • Twitter

Latura gurmandă a unei cafenele artistice

E potrivit întru totul. Nu poți găsi ceva nelalocul lui, căci elementele se combină perfect ca piesele unui puzzle: muzică, ambianță, decoruri, gustul cafelei… divin. Reușește a fi un liant între două lumi fermecătoare: cea a artelor în diverse forme de exprimare și cea a cafelei de specialitate, ca reprezentant de vază al gastronomiei. Spun doar despre cafea căci e pasiunea mea. Declarată și asumată. Dar popasul acolo poate fi însoțit de varii sortimente de ceai de specialitate, cu sau fără teină – eu am o slăbiciune pentru cel din boboci de trandafir – blenduri de ceai, infuzii de plante românești cu gust și aromă de odinioară, bere artizanală, vin la pahar, freshuri, apă. Pentru potolit nițel foamea vă puteți înfrupta din croissante cu unt sau pain au chocolat, brownie, crinkles, brioșe și trei opțiuni raw vegane: fursecuri, batoane de ciocolată cu vișine sau alune de pădure. Savuroase.

 • Facebook
 • Twitter

„Te vei simți cu atât mai special cu cât ceștile din care vei sorbi magica licoare nu sunt cumpărate de la cine știe ce furnizori așa cum poate ne-am aștepta. Sunt meșteșugite chiar de cel ce se ocupă de acest loc de suflet.”

Ambianță cu drag de frumos

Cât despre ambianță… Espresso Studio mustește a artă. Și nu exagerez în vreun fel. Pornind de la maniera în care e decorat locul și până la atelierele ce sunt organizate aici. Spațiu boem în care oameni frumoși au găsit diverse modalități de a-și exprima spiritul artistic. Și nu doar ceramica e la loc de cinste – Ioan, gazda, e artist ceramist și inițiatorul Festivalului Internațional de Ceramică Contemporană Caolin. Care anul acesta se desfășoară în inima Clujului, între 16-19 mai și va aduce laolaltă artiști ceramiști din întreaga lume. Până pe 25 aprilie, dacă sunteți artist ori designer de produs cu astfel de veleități, vă puteți înscrie pentru a participa la eveniment. Întorcându-ne însă la topicul principal, am putea afirma, fără teama de a greși, că avem de-a face cu o cafenea ce e oarecum a festivalului… o prelungire a frumosului spre deliciul gurmanzilor și a iubitorilor de artă.

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

Obiecte diverse din ceramică, desene ale celor ce participă la ateliere ce te încântă la tot pasul, opere de artă. Cu toate vă puteți desfăta privirile. Dacă sunteți curioși din fire și aveți ceva vreme de răgaz, vă puteți delecta inclusiv cu scrieri ale unor autori români – sub forma unor recomandări ce sunt schimbate periodic. Poți descoperi lucruri fascinante în această cafenea.
Spațiul nu e foarte mare, dar e înțesat cu detalii dintre cele mai faine. Scaune de bar, dar nu numai, a căror nuanță gri este trezită la viață de un roșu aprins al huselor, mese din lemn cu cadru metalic, fie înalte, cu priveliște spre fereastră, fie potolite la stat numai potrivite pentru un popas, zona de bar – acolo se preia comanda – încadrată de abajururi din ceramică albă fascinant de frumoase, ca de poveste. Da, Ioan e cel ce le-a meșterit.
Te vei simți cu atât mai special cu cât ceștile din care vei sorbi magica licoare nu sunt cumpărate de la cine știe ce furnizori așa cum poate ne-am aștepta. Sunt meșteșugite chiar de cel ce se ocupă de acest loc de suflet. Albe, simple, cu drag migălite. E un detaliu pe care îl găsesc fermecător; e ca și cum ai parte de tratament preferențial ca oaspete de vază ce te afli. O dovadă în plus de grijă și apreciere față de cei ce le sunt clienți.

 • Facebook
 • Twitter

Cafeaua este extrem de bună. Savuroasă, bogată, cu aromă pregnantă. Desfătătoare și pe deplin mulțumitoare de gusturi dintre cele mai pretențioase. Doar e de specialitate. Preparată ca la carte, cu ajutorul unui espressor artizanal cu funcție manuală dar și cu îndemânare măiastră. Cafeaua nu se obține printr-o simplă apăsare pe buton, ci e nevoie de implicarea efectivă a barista care gestionează timpii de preinfuzie. Lucru ce are o influență covârșitoare asupra rezultatului final. Astfel, fiecare cafea devine unică: nu prea poate ieși una la fel ca alta. Tot ca o forma de arta, asa-i? Magia implicării umane în defavoarea automatizării totale. Unde mai pui că are origini dintre cele mai bune, trecute prin prăjitoria celor de la Yume Coffee Roasters. Un nume deja cunoscut în peisajul cafelei de specialitate. După prima înghițitură ce ți-a ostoit pofta de cafea aleasă nu poți fi decât recunoscător. Și să te bucuri mai departe de răsfățul pe care ți l-ai oferit.

 • Facebook
 • Twitter

Timp de calitate în atmosferă pe măsură

Ce poți face la Espresso Studio? Ooooo, câte și mai câte pe lângă a te bucura de cafea cum se cuvine. Te poți așeza la o masă mai retrasă pentru a lucra; mediul poate fi tare potrivit. Sau pur și simplu alegi să asculți muzică și să te relaxezi. Locul îmbie întru totul spre detașare de cotidian. Emană o stare de bine, pozitiv. Poți deopotrivă citi reviste de literatură, răsfoi cărți, admira multiplele obiecte de ceramică ce sunt expuse, poți sta la o șuetă cu Ioan. Care, atunci când nu e foarte prins cu oaspeții ce-i trec pragul, îți poate fi plăcută companie. Fire deschisă, pasionată de artă și de tot ceea ce face, îți va răspunde cu drag la orice întrebare. Poți afla detalii despre cafea, ceai, produsele pe care le găsești în meniu, dar și atelierele ce se organizează – olărit, construcție de obiect ceramic, pictură pe obiecte de ceramică, desen, cafea de specialitate – sau despre ziua specială, Saturday with friends, ultima sâmbătă din fiecare lună când prezența unui dj priceput în ale sunetelor face cafeneaua să devină parcă și mai primitoare. Loc ideal de petrecut timpul cu prietenii.

 • Facebook
 • Twitter

Tare mă bucur de fiecare dată când reușesc să adaug în scurta listă a cafenelelor favorite încă un nume. Și tocmai am făcut asta. Deși, aspectul în sine nu aduce doar lapte și miere. Căci în ritmul acesta, între atâtea favorite, va deveni din ce în ce mai greu să îmi aleg locul de popas și desfătare gurmandă. Espresso Studio are o alură distinctă. Te încântă de cum îi treci pragul, pe Baba Novac 27; intuiești că experiența va fi una deosebită. Și, pe măsură ce îți prelungești șederea, te acaparează. Vrei să îl descoperi din ce în ce mai bine și ești fascinat de câte lucruri frumoase și-au găsit locul acolo. Iar asta nu poate aduce decât bucurie și tresăltare interioară. E alegerea ideală pentru artistul din tine și iubitorul de o cafea de specialitate cu adevărat memorabilă. 

 • Facebook
 • Twitter

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This