Fattoush

Ingrediente locale într-o rețetă cu arome orientale

08

IULIE, 2019

conversații gastronomice

Iubesc produsele locale, savoarea aceea de demult, gustul autentic de legume crescute cu grijă și drag în pământ roditor și binecuvântat. În egală măsură ador noutatea în bucătărie, influențe de inspirație diversă, cu precădere orientală. Sunt profund ancorată în ceea ce înseamnă originile noastre, dar pe deplin curioasă în legătură cu tot ceea ce e nou, aparte și mă poate purta în călătorii gastronomice fascinante. Sunt de-a noastră, dar și de prin alte părți.

 • Facebook
 • Twitter

Vă puteți da seama de fericirea ce mă cuprinde atunci când am norocul să aflu o perfectă îmbinare a acestor preferințe. Salata libaneză fattoush este ca un răspuns la dorințele mele. Se servește ca aperitiv alături de alte delicii ca parte componentă a tradiționalului meze sau ca fel de sine stătător.
Perfectă pentru zilele caniculare în care parcă nu prea ne putem îmbuiba cu diverse. Dar tot e nevoie să „ciugulim” câte ceva. Iar dacă acel ceva ne va desfăta și surprinde gustul, cu atât mai bine.

 • Facebook
 • Twitter

„Salata libaneză fattoush este ca un răspuns la dorințele mele.”

O găsesc fascinantă din mai multe motive. Deci, aș putea spune că relația noastră e complexă. În primul rând datorită atributelor. Un mix extrem de reușit de senzație răcoritoare, energizantă. Ușoară și ideală pentru acele momente când și un grad în plus în termometre devine chin.
Apoi, pentru că e metoda absolut la îndemână prin care te poți bucura de tot ceea ce are mai bun de oferit vara: legume de sezon, mustind a prospețime, copt și bun. Căci dacă nici acum nu am profita pe deplin de ceea ce natura ne dă cu atâta drag, atunci când?!
Și nu în ultimul rând pentru aportul de senzații altfel. Exotice, orientale, pline de personalitate. Savoare adusă din locuri îndepărtate într-un bol cu salată pentru fericirea noastră culinară.

 • Facebook
 • Twitter

Avem nevoie de ingrediente ca de darnică vară:

– o roșie mare, zemoasă, perfect coaptă
– un castravete
– ceapă verde sau una roșie potrivită
– un ardei gras roșu ori galben, după cum ne inspiră mai mult
– ridichi, dacă le iubiți
– o jumătate de salată ori mix din salatele preferate
– o jumătate legătură de pătrunjel
– câteva frunze de mentă
– o lămâie sau două linguri de zeamă proaspăt stoarsă
– vreo 4 căței de usturoi – pentru cei ce vor dressingul cu usturoi
– ulei de măsline
– sare, piper
– o lipie libaneză (în rețeta originală se folosea pâinea veche de o zi)
– opțional: boabe de rodie

 • Facebook
 • Twitter

Ce facem cu lipia?

Clar va fi pusă în salată iar pentru pregătirea ei avem două variante.

– una mai ușoară în care o rupem în fâșii cât pentru îmbucătura perfectă, punem la încins într-o tigaie puțin ulei de măsline și când ne dă de veste cu sfârâiala specifică cum că e pregătit adăugăm bucățile de lipie. Nu le lăsăm prea mult ci doar atât cât să fie puțin rumenite și suficient de crocante.
– a doua, puțin mai elaborată, dar mai plină de savoare în opinia mea. Încingem cuptorul și pregătim tava pentru copt. Tăiem lipia în pătrățele nu foarte mari și desfacem cele două părți ale ei. Le coacem preț de zece minute în dogoarea focului având mare grijă să nu le scăpăm înspre ardere. O lingură de ulei de măsline, puțină sare și o linguriță de sumac se vor amesteca bine. Când le-am omogenizat ca la carte de parcă sunt una și aceeași și nu mai știu deloc cum le era viața la început, vor fi folosite pentru a unge bucățile de lipie.
Indiferent de metoda în care le pregătim le vom lăsa puțin deoparte întru liniștire.

 • Facebook
 • Twitter

Dressingul

Și aici avem de ales între două tipuri de dressing, ambele la fel de ușor de făcut.
Pentru primul avem nevoie de un mojar în care strivim câțiva căței de usturoi cu puțină sare adăugată. Când suntem mulțumiți de pasta obținută, punem zeamă de lămâie și amestecăm foarte bine. Încorporăm treptat câteva linguri de ulei de măsline până la un aspect complet omogen. Condimentăm cu sumac după preferințe.
Dacă nu vă împăcați cu usturoiul, folosim câteva linguri de ulei de măsline, o linguriță de zahăr, sare, piper și zeamă de lămâie. Le punem într-un recipient ce poate fi bine agitat și după ce s-au amestecat bine le lăsăm puțin întru așezare și o mai bună întrepătrundere a aromelor.

 • Facebook
 • Twitter

Momentul mult așteptat: bolul cu salată

Legumele vor fi tăiate în cubulețe sau felii după propriul plac: roșiile, ardeii, ridichile, castraveții, ceapa și salata. Pătrunjelul și menta tocate fin și adăugate legumelor. Le aducem ploaie din dressingul preferat, bucățile aromate de lipie și amestecăm bine. Condimentăm cu sare, piper și puțin sumac. Dacă suntem doritori de notă cu adevărat exotică niște boabe de rodie nu ar strica. Totul e pregătit, rămâne doar să ne bucurăm gustul cu așa salată aparte.

sursă foto: pinterest

 

 

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This