Fructul dragonului

Frumusețe cum alta nu-i

10

DECEMBRIE, 2018

conversații gastronomice

Aș putea spune, fără riscul de a greși, că nu știu să existe fruct mai frumos ca acesta. Sau cel puțin mie nu mi-a fost dat să descopăr. E cuceritor. Iar în materie de mâncare știm foarte bine că aspectuos va fi mereu varianta câștigătoare.

  • Facebook
  • Twitter

Te atrage printr-o culoare vibrantă – roz aproape înspre fucsia – aprinsă, puternică și de mare impact vizual. Mai sunt și variante roșii ori galbene, dar nu la fel de frecvent întâlnite. Dacă nu era suficient, s-a accesorizat cu niște solzi verzi, la fel de acaparatori, ca niște găteli îndelung dichisite. E recunoscut drept pitaya. Sau fructul dragonului. Ar putea aduce și cu fructele de cactus – de fapt de acolo provine, dintr-un soi de cactus, dar și cu anghinarea, prin prisma solzilor. Are o formă ovală, alungită și nu depășește în dimensiune o rodie. Ba, dimpotrivă, e mai potolit.

  • Facebook
  • Twitter

„Gustul ușor dulce, dar nu exagerat, ce nu poate fi clar definit vi se va părea delicios.”

Trebuie ales cel cu o nuanță puternică, uniformă, fără pete și în nici un caz cu zone moi. Nu îl vreți trecut, nu?! Deopotrivă, nu ni-l dorim nici prea tare, ci undeva la mijloc, ca în cazul majorității fructelor exotice. Cel mai bun ne va atrage și printr-o suavă aromă tropicală. Surprizele încântătoare continuă și atunci când îi descoperim interiorul altfel și total diferit de înveliș. Neașteptat. Miezul îi este de un alb pur ori un roșu îndrăzneț, cu semințe mici, negre precum cele de mac puse cu nemiluita. Comestibile. Gustul ușor dulce, dar nu exagerat, ce nu poate fi clar definit vi se va părea delicios. Aduce cu cel de kiwi combinat cu pere, ori poate cu pepene verde. Greu de spus exact căci și el, e unic.

  • Facebook
  • Twitter

Este un fruct scump – undeva în jurul a 16-20 ron bucata – și poate ar fi mai indicat să îl consumați simplu, pentru a vă bucura pe deplin de atributele lui. Însă nu vă oprește ceva să îl folosiți în sucuri, salate de fructe, smoothie, cocktailuri, înghețată, torturi ori diverse prăjituri.

  • Facebook
  • Twitter

Așa cum era de așteptat, nu se lasă mai prejos comparativ cu celelalte fructe exotice nici în ceea privește beneficiile pe care ni le poate aduce. Are puține calorii, multe proteine și un efect energizant datorită conținutului sporit de calciu, magneziu, fier, vitamine B. Puternic antioxidant, întărește sistemul imunitar cu a lui vitamina C și îl ajută pe cel digestiv prin conținutul mare de fibre. Și asupra pielii face minuni prin efectul de întinerire menținând-o fermă, strălucitoare. Deci, ai putea să nu-l iubești?!
E o dragoste mai „prețioasă” ce-i drept, căci nu îl putem consuma frecvent. Prețul e destul de piperat și nu îl găsim nici foarte ușor. Dar poate tocmai de aceea e bine să înțelegem că gusturile speciale trebuie cu adevărat prețuite.

articole recente

DOT

Nu i-am găsit ușor. E drept. Poate în mod normal aș fi renunțat și nu aș fi luat a doua oară la rând, număr cu număr, strada Potaissa în găsirea acelui număr 10. Oricât de dragă mi-ar fi mie strada cu pricina. Căci o ador, pur și simplu! Dar asta-i o altă poveste.

citește mai mult

Let’s Coffee

Unele inițiative sunt cu poveste. Ies din cotidian, poate sunt chiar unice; au o identitate aparte și un loc clar definitiv. În alegerile și, de cele mai multe ori, în sufletele noastre. Poate nu sunt pentru toți, e drept. Dar pentru cei ce le simt cu adevărat și rezonează cu ele se dovedesc a fi minunata experiență completă.

citește mai mult

Kupaj

Deși mi-am stabilit să nu merg în restaurante abia deschise ci să le las răgazul să se „așeze” iar trecerea timpului să își pună amprenta asupra a ceea ce sunt cu adevărat, în cazul Kupaj mi-am cam încălcat propria regulă. Deși, e doar parțial adevărat căci deschiderea oficială din mijloc de februarie a fost precedată de o serie de evenimente organizate, la ceas de seară, încă de prin noiembrie. Ca un fel de preambul. Deci, adevărul e oarecum la mijloc.

citește mai mult
Share This