Fructul dragonului

Frumusețe cum alta nu-i

10

DECEMBRIE, 2018

conversații gastronomice

Aș putea spune, fără riscul de a greși, că nu știu să existe fruct mai frumos ca acesta. Sau cel puțin mie nu mi-a fost dat să descopăr. E cuceritor. Iar în materie de mâncare știm foarte bine că aspectuos va fi mereu varianta câștigătoare.

  • Facebook
  • Twitter

Te atrage printr-o culoare vibrantă – roz aproape înspre fucsia – aprinsă, puternică și de mare impact vizual. Mai sunt și variante roșii ori galbene, dar nu la fel de frecvent întâlnite. Dacă nu era suficient, s-a accesorizat cu niște solzi verzi, la fel de acaparatori, ca niște găteli îndelung dichisite. E recunoscut drept pitaya. Sau fructul dragonului. Ar putea aduce și cu fructele de cactus – de fapt de acolo provine, dintr-un soi de cactus, dar și cu anghinarea, prin prisma solzilor. Are o formă ovală, alungită și nu depășește în dimensiune o rodie. Ba, dimpotrivă, e mai potolit.

  • Facebook
  • Twitter

„Gustul ușor dulce, dar nu exagerat, ce nu poate fi clar definit vi se va părea delicios.”

Trebuie ales cel cu o nuanță puternică, uniformă, fără pete și în nici un caz cu zone moi. Nu îl vreți trecut, nu?! Deopotrivă, nu ni-l dorim nici prea tare, ci undeva la mijloc, ca în cazul majorității fructelor exotice. Cel mai bun ne va atrage și printr-o suavă aromă tropicală. Surprizele încântătoare continuă și atunci când îi descoperim interiorul altfel și total diferit de înveliș. Neașteptat. Miezul îi este de un alb pur ori un roșu îndrăzneț, cu semințe mici, negre precum cele de mac puse cu nemiluita. Comestibile. Gustul ușor dulce, dar nu exagerat, ce nu poate fi clar definit vi se va părea delicios. Aduce cu cel de kiwi combinat cu pere, ori poate cu pepene verde. Greu de spus exact căci și el, e unic.

  • Facebook
  • Twitter

Este un fruct scump – undeva în jurul a 16-20 ron bucata – și poate ar fi mai indicat să îl consumați simplu, pentru a vă bucura pe deplin de atributele lui. Însă nu vă oprește ceva să îl folosiți în sucuri, salate de fructe, smoothie, cocktailuri, înghețată, torturi ori diverse prăjituri.

  • Facebook
  • Twitter

Așa cum era de așteptat, nu se lasă mai prejos comparativ cu celelalte fructe exotice nici în ceea privește beneficiile pe care ni le poate aduce. Are puține calorii, multe proteine și un efect energizant datorită conținutului sporit de calciu, magneziu, fier, vitamine B. Puternic antioxidant, întărește sistemul imunitar cu a lui vitamina C și îl ajută pe cel digestiv prin conținutul mare de fibre. Și asupra pielii face minuni prin efectul de întinerire menținând-o fermă, strălucitoare. Deci, ai putea să nu-l iubești?!
E o dragoste mai „prețioasă” ce-i drept, căci nu îl putem consuma frecvent. Prețul e destul de piperat și nu îl găsim nici foarte ușor. Dar poate tocmai de aceea e bine să înțelegem că gusturile speciale trebuie cu adevărat prețuite.

articole recente

Friandise

Copilă fiind, mi se părea fascinantă ideea de a lucra într-o cofetărie. Nu spun patiserie pentru că în acele vremuri, înainte de ’89, acestea erau o raritate. La acea vreme ideea în sine îmi părea asemeni unui vis devenit realitate, ca și cum aveai libertatea de a te afla într-un fel de tărâm al făgăduinței.

citește mai mult

Sunny Bistro and Lounge

Uneori duminicile pot fi dificile. Și nu pentru că ar contribui ele cu ceva la asta. Doar că graba, neatenția ori nepăsarea ta de cu o zi înainte pot face să fii luat neplăcut prin surprindere atunci când te trezești de bună dimineață cu o foame colosală și constați că nu ai de nici unele pentru a o potoli.

citește mai mult
Share This