Ghimbir

Discuție la gura sobei

17

DECEMBRIE, 2018

conversații gastronomice

Am așteptat special să vină vremea în care ne îngheață nasul și urechile, în care frigul cu măiestrie și nu prea mare efort ne colorează bujori în obrăjori și nu putem ieși din casă fără straturi de haine puse tacticos unele peste altele. Și asta nu pentru că aș iubi eu frigul. Că nici pe departe nu-i adevărat. Dar timpu-i propice pentru a discuta despre ghimbir. Pe care eu îl asociez cu iarna. Nu știu cum și de ce, dar așa se întâmplă.

  • Facebook
  • Twitter

Apărut prima dată în îndepărtata Asie, înrudit cu cardamom și curcumă, are un gust puternic aromat, intens, cu prezente note citrice, revigorante. Fiind și picant a fost inclus în categoria mirodeniilor. Aspectul nu e prea atrăgător: niște rizomi cu forme destul de alambicate, contorsionate chiar, precum niște degete noduroase – știu, comparația nu e prea plastică – acoperiți de o coajă cafenie. Dată la o parte, lasă să se întrevadă miezul de un galben deschis și oarecum suav.
Are o largă întrebuințare mai ales datorită multiplelor beneficii ceea ce face să fie întâlnit în varii forme. Proaspăt, sub formă de rizomi ce trebuie depozitați într-un loc uscat, răcoros și consumați în maxim 2-3 săptămâni. Apoi, uscat, conservat, murat, sub formă de pulbere ori chiar ulei. Așa cum ați intuit, varianta proaspătă e de preferat.

  • Facebook
  • Twitter

„Adăugat împreună cu scorțișoara în aluatul pentru biscuiți de casă ori turtă dulce, prăjituri de tot felul, va reuși să facă aceste deserturi memorabile.”

Ghimbirul e un trend al zilelor noastre. Însă unul pozitiv căci efectele asupra organismului sunt surprinzătoare. Puternic antioxidant, antiinflamator, ameliorează răceli, alergii, are un efect energizant, ajută în tratarea migrenelor, reduce colesterolul. E foarte indicat și în diete căci e priceput în arderea grăsimilor și eliminarea toxinelor. Se pare că are un efect de liniștire, ajută sistemul respirator dar și pe cel digestiv căci face mâncarea mai simplu digerabilă. Contribuind la absorbția mineralelor și vitaminelor reușește să combată astenia. Și cu siguranță nu i-am surprins toate atributele.

  • Facebook
  • Twitter

Ce putem face cu el? Ohooo.. câte și mai câte. Dacă e să pornim de la berea de ghimbir – ce nu e băutură alcoolică, apoi continuăm cu ceai, sirop sau cidru. În egală măsură poate fi adăugat în multe băuturi calde pentru un plus de savoare. Și supele sau legumele sotate se pot bucura de prezența lui. E binevenit în salate, sosuri, mâncăruri de tot felul, fripturi. Dacă se întâmplă să nu agreați mirosul puternic specific anumitor sortimente de carne – oaie, miel, de ex – aflați că acesta poate fi atenuat cu ghimbir. În plus, carnea lăsată la fezandat împreună cu ghimbir și alte condimente va fi nu doar mai aromată ci și mai fragedă. Adăugat împreună cu scorțișoara în aluatul pentru biscuiți de casă ori turtă dulce, prăjituri de tot felul, va reuși să facă aceste deserturi memorabile. Cu siguranță plusul de aromă va cuceri sufletul oricui, copil sau nu.

  • Facebook
  • Twitter

Acușica vine Crăciunul. E musai să încingem cuptoarele, să dichisim ca de sărbătoare niște biscuiți, fursecuri ori turtă dulce și să ne umplem casele cu miros ispititor de dulce copt. În care am pus dragoste și niscavai ghimbir. Simțiți deja cum vă învăluie aroma?

articole recente

Friandise

Copilă fiind, mi se părea fascinantă ideea de a lucra într-o cofetărie. Nu spun patiserie pentru că în acele vremuri, înainte de ’89, acestea erau o raritate. La acea vreme ideea în sine îmi părea asemeni unui vis devenit realitate, ca și cum aveai libertatea de a te afla într-un fel de tărâm al făgăduinței.

citește mai mult

Sunny Bistro and Lounge

Uneori duminicile pot fi dificile. Și nu pentru că ar contribui ele cu ceva la asta. Doar că graba, neatenția ori nepăsarea ta de cu o zi înainte pot face să fii luat neplăcut prin surprindere atunci când te trezești de bună dimineață cu o foame colosală și constați că nu ai de nici unele pentru a o potoli.

citește mai mult
Share This