Humus

Savoare cu notă exotică

30

OCTOMBRIE, 2018

conversații gastronomice

Facem ce facem și iar ne începem ziua cu un superaliment. Cred că pur și simplu așa suntem noi, mai norocoși! De data aceasta e vorba despre un aliment cu originile prin Orientul Mijlociu, cunoscut de mii de ani, văzut aproape ca o întruchipare a perfecțiunii din perspectiva beneficiilor aduse pentru organism: proteine, fibre, vitamine, minerale. Iar nutriționiștii pot confirma. Cine e?! Năutul.

  • Facebook
  • Twitter

Dar vedeta de astăzi nu este el, ci magica pastă tartinabilă obținută din năut fiert, pastă de semințe de susan (tahini), usturoi pisat, ulei de măsline și lămâie. Humusul. Pornind de la rețeta de bază, dacă vă simțiți inspirați și exploratori în ale diverselor combinații, mai puteți adăuga și alte ingrediente: pătrunjel verde, cuișoare, piper roșu. Fiți liberi să încercați!

  • Facebook
  • Twitter

„Gustul minunat, aparte, oarecum exotic în percepția mea, îi este potențat de avocado, legume proaspete, semințe de tot felul. ”

  • Facebook
  • Twitter

Poate veți spune că e un moft, un trend sau doar un fel de mancare aflat temporar în lumina reflectoarelor. Aș vrea totuși să vă arăt că e cu mult mai mult de atât. Și asta nu doar pentru că e favoritul meu. Departe gândul acesta de mine! Tocmai ingredientele ce se regăsesc în el îi conferă atributele minunate. Năutul, bogat în proteine ajută la reducerea senzației de foame – iar am gasit un partener de vază în ale dietelor, înlesnește și reglează procesul de digestie, reduce nivelul colesterolului. Dacă nu era suficient, nu conține grăsimi și reglează glicemia. Tahini (pasta de semințe de susan) este bogată în aminoacizi, iar despre lămâie, usturoi știm deja că întăresc sistemul imunitar, luptă împotrivă virușilor și bacteriilor, sunt surse importante de vitamina C. E bogat și în fier, calciu, iar conținutul de acid folic îl recomandă pentru alimentația femeilor însărcinate. Deci, totul numai de bine.

  • Facebook
  • Twitter

Așadar, pentru un mic dejun rapid, hrănitor și sățios, ușor de preparat chiar și în casă, cu un gust inconfundabil vă recomand humus. Nu doar că va fi o bucurie pentru gust, dar și una pe măsură pentru întregul organism. Care vă va mulțumi. Unul dintre cele mai bune rețete de humus le-am încercat la Roots.  Bună dimineața!

articole recente

Mango

Tot discutăm noi de ceva vreme despre cum fericirea stă în lucruri simple și ne poate fi atât de la îndemână. Doar să știm noi să o „vedem”. Mai în glumă, mai în serios, ne începem săptămână cu cel supranumit „fructul fericirii”, nimeni altul decât mango.

citește mai mult

House of Aroma

Fascinația mea pentru Maroc, Turcia, Cipru și alte țări similare pornește, mai ales, de la gastronomie.De fapt, cam la ea se rezumă. Sunt absolut topită după tot ceea ce le este specific, fie că vorbim de gustări, supe, feluri principale, deserturi, condimente. Și maniera în care sunt prezentate e cuceritoare. Sau cel puțin pe mine m-a cucerit. Ideea de a mânca este precum un ritual.

citește mai mult
Share This