Humus

Savoare cu notă exotică

30

OCTOMBRIE, 2018

conversații gastronomice

Facem ce facem și iar ne începem ziua cu un superaliment. Cred că pur și simplu așa suntem noi, mai norocoși! De data aceasta e vorba despre un aliment cu originile prin Orientul Mijlociu, cunoscut de mii de ani, văzut aproape ca o întruchipare a perfecțiunii din perspectiva beneficiilor aduse pentru organism: proteine, fibre, vitamine, minerale. Iar nutriționiștii pot confirma. Cine e?! Năutul.

  • Facebook
  • Twitter

Dar vedeta de astăzi nu este el, ci magica pastă tartinabilă obținută din năut fiert, pastă de semințe de susan (tahini), usturoi pisat, ulei de măsline și lămâie. Humusul. Pornind de la rețeta de bază, dacă vă simțiți inspirați și exploratori în ale diverselor combinații, mai puteți adăuga și alte ingrediente: pătrunjel verde, cuișoare, piper roșu. Fiți liberi să încercați!

  • Facebook
  • Twitter

„Gustul minunat, aparte, oarecum exotic în percepția mea, îi este potențat de avocado, legume proaspete, semințe de tot felul. ”

  • Facebook
  • Twitter

Poate veți spune că e un moft, un trend sau doar un fel de mancare aflat temporar în lumina reflectoarelor. Aș vrea totuși să vă arăt că e cu mult mai mult de atât. Și asta nu doar pentru că e favoritul meu. Departe gândul acesta de mine! Tocmai ingredientele ce se regăsesc în el îi conferă atributele minunate. Năutul, bogat în proteine ajută la reducerea senzației de foame – iar am gasit un partener de vază în ale dietelor, înlesnește și reglează procesul de digestie, reduce nivelul colesterolului. Dacă nu era suficient, nu conține grăsimi și reglează glicemia. Tahini (pasta de semințe de susan) este bogată în aminoacizi, iar despre lămâie, usturoi știm deja că întăresc sistemul imunitar, luptă împotrivă virușilor și bacteriilor, sunt surse importante de vitamina C. E bogat și în fier, calciu, iar conținutul de acid folic îl recomandă pentru alimentația femeilor însărcinate. Deci, totul numai de bine.

  • Facebook
  • Twitter

Așadar, pentru un mic dejun rapid, hrănitor și sățios, ușor de preparat chiar și în casă, cu un gust inconfundabil vă recomand humus. Nu doar că va fi o bucurie pentru gust, dar și una pe măsură pentru întregul organism. Care vă va mulțumi. Unul dintre cele mai bune rețete de humus le-am încercat la Roots.  Bună dimineața!

articole recente

Manger

Din perspectivă gastronomică am avut o săptămână intensă. Cu niște trăiri aparte, poate contradictorii, descoperiri uimitoare, dar pe deplin ofertante. Și pozitive. A recomanda sau nu un restaurant poate fi un lucru subiectiv. Chiar așa și este. Suntem diferiți, percepțiile ne sunt pe măsura acestui lucru, așteptările pe care ni le formăm influențate de experiențe trecute. Și nu numai.

citește mai mult

Zama

Am o legătură aparte cu zona săsească. O ador în toate privințele. Nu am căutat vreodată să înțeleg pe deplin acest lucru. Nu prea îi văd rostul și parca ar strica din farmec așa inițiativă. De ce să încerci să îți explici ceea ce te încântă. Doar cât sunt prin trecere în zona amintită și inima îmi tresaltă a sinceră bucurie, chipul zâmbește, ființa radiază a fericire. Dacă am șansa să și poposesc pe acolo, atunci e adevărat panaceu al sufletului.

citește mai mult

Syndicate Bar

Mereu am fost fascinată de hoteluri. De idee în sine, de tot ceea ce reprezintă și aduce conceptul. Pe cât de mult detestă unele persoane ideea – căci, da, se întâmplă – pe atât de mult mă atrage pe mine. E ca un miraj. Dacă aș putea, aș locui la hotel. Fără nici cea mai mică urmă de îndoială.

citește mai mult

CIMBRU MEAT&FLAME

Că e altfel, bănuiam încă dinainte de a-i trece pragul. Dar chiar și așa am fost surprinsă. Plăcut. Îi știam de ceva vreme statutul aparte. Încă de pe vremea când drumurile ni s-au intersectat prima oară la festivalul meu de suflet. Da, despre minunatul, magnificul și inegalabilul Electric Castle vorbesc. Dar pun pariu că și vouă vă sunt cunoscuți cei de la Cimbru. Sau măcar ați auzit de ei. Nu de alta, dar sunt deja un nume consacrat în lista vendorilor street food. Iar noi știm prea bine cât de multe evenimente de acest gen sunt în Cluj.

citește mai mult
Share This