Klausen Burger

Priveliște mirifică asupra Clujului

08

NOIEMBRIE, 2018

venit, văzut… scris

Uneori se întâmplă ca ambianța unui loc în care ajung să îl facă memorabil; alteori serviciile sunt cele după care mă topesc; sau poate în anumite cazuri mâncarea e atât de specială încât alte mici neajunsuri sunt trecute cu vederea. Foarte rar am ocazia să îmi petrec timpul într-o locație ce le are pe toate. Iar asta nu e prea îmbucurător. Spre exemplu, nu țin minte să fi mâncat vreodată ceva cu adevărat memorabil în locul în care am ajuns pentru masa de prânz într-o luni. Mai fusesem de câteva ori acolo. Nu spun că e vina lor, ori că meniul nu e suficient de ofertant. Nici pe departe. Poate nu am știut eu ce să îmi aleg; ori pur și simplu așa s-a întâmplat fără a fi nevoie de vreo explicație. Cu toate acestea însă, niciodată nu am spus pas propunerii de a le trece pragul.

 • Facebook
 • Twitter

Motiv bun pentru a-l alege

De ce? Pentru că e o atmosferă tare faină de loc cochet, în care s-a pus mult suflet – și nu numai – în crearea ambianței. Iar rezultatul e pe măsura eforturilor. Pur și simplu îți place să fii acolo. Așa că nu exagerez cu ceva când spun: dacă l-ai văzut o dată, sigur nu îl vei uita. Terasa este punctul de atracție pentru multă lume căci oferă într-adevăr o priveliște de-ți taie respirația. Motiv pentru care vara este aproape în permanență aglomerat. Aflat într-un loc simbolic al Clujului, atât de cunoscut, important și drag clujenilor, la Central, Klausen Burger – căci el a actorul principal al scenariului de astăzi – este o alegere aparte în materie de ambianță. Dar nici interiorul nu e cu ceva mai prejos. Trecut de curând printr-o nouă tușă de reîmprospătare, sub bagheta aceluiași designer de interior deja atât de cunoscut și prezent în restaurantele clujene, Klausen Burger generează senzația de loc frumos. Prin fiecare detaliu. Deși, în ritmul aceasta, sper să nu ajungem la situația în care dacă am văzut un interior, să le știm deja pe toate. Spun asta căci similaritățile sunt în unele cazuri evidente. Spațiu, culoare, alegeri de mobilier de influență diferită, multă lumină naturală pe una din laturi venind atât din tavan cât și de la niște ferestre generoase. Merită văzut. Același mix de scaune în varii nuanțe, canapele confortabile, mese rotunde sau dreptunghiulare, corpuri de iluminat suspendate în tavan dar prezente și în lateral, multe plante. Tenta dominantă este clar una modernă.

 • Facebook
 • Twitter

„Trecut de curând printr-o nouă tușă de reîmprospătare, sub bagheta aceluiași designer de interior deja atât de cunoscut și prezent în restaurantele clujene, Klausen Burger generează senzația de loc frumos.”

La ce să te aștepți

Oferta culinară este comasată pe o foaie de dimensiunea unui suport pentru servit mâncarea, ceea ce e foarte la îndemână, fără prea multă bătaie de cap. Pe o parte găsim băuturile, pe cealaltă tot ceea ce putem mânca cu detalii despre ingredientele folosite. Preparate felurite, denumiri atrăgătoare, meniu pentru copii. Prețurile sunt cam mari indiferent de ceea alegeți; doar locația centrală cu cheltuială se ține. Pizza sau paste de casă, burgeri, specialități din carne, grill, salate, antreuri, ciorbe, cu oricare din acestea vă puteți desfăta. Nimic special în materie de servicii, aceeași relație impusă de natura unor roluri bine știute: amabilă, „corectă” dar fără vreun pic de implicare. Ca o relație de pension, dacă ar fi să îmi vină în minte o comparație nu știu cât de potrivită. Dar elocventă.

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

Detalii culinare

Timpul pentru mic dejun nu trecuse de prea multă vreme, foamea nu era ca de prânz, brunch nu prea puteam avea. Așa că am ales două antreuri. Deși, unul dintre ele putea foarte bine trece drept fel principal în toată regula: crispy chicken – piept de pui cu cereale, cartofi fry’n dip, sos sweet chilly. Repede ne-a fost adusă mâncarea – locul nu era prea animat la acea oră, dar oricum la acest capitol nu prea ai ce reproșa. De câte ori am avut ocazia să mănânc acolo, nu am așteptat prea mult. Prezentarea felurilor de mâncare este tare inspirată, ademenitoare și de impact. Pe un platou negru, dreptunghiular, quesadilla de pui te îmbia cu tortilla frumos rumenită într-o cromatică intensă, neuniformă, în tonuri calde ce te ducea cu gândul la o pictură pe pânză. Lateral, de o parte și de alta, era străjuită în două boluri mici, de ceramică „pretențioasă”, adorabile ca formă și aspect de un sos tzatziki, și un altul chilli, făcute „în casă”. Alb cu inflexiuni verzi într-o parte, roșu intens, arzător ce promitea picant, în cealaltă. O încantare a privirii. Nu e puțin lucru să reușești atât de bine să pui în valoare un fel de mâncare ce nu prea te ajută la acest capitol, căci toate ingredientele sunt bine pitite în interior: pieptul de pui, pancetta, cașcaval, roșii, ceapă verde. Gustul bun, potrivit din toate punctele de vedere; un antreu reușit.

 • Facebook
 • Twitter

Cu adevărat surprinsă am fost atunci când a apărut felul ales de mine. Căci prin niște opțiuni tare inspirate s-a reușit a se aduce multă culoare. Iar asta provoacă veselie și te face să zâmbești instantaneu. Exact așa s-a întâmplat. Nu știu câți dintre voi puteți rezista albastrului turquoise. Eu îl ador. Așa arăta platoul dreptunghiular, cu nuanța-i accentuată de un chenar auriu. Pe el într-o sită tot dreptunghiulară în genul friteuzelor erau așezați cartofii, puiul și sosul sweet chilli într-un contrast perfect. Trei bucăți măricele din piept de pui erau învelite într-o crustă aurie, crocantă, gustoasă, apetisantă, din fulgi. Deloc uscat, ci dimpotrivă, puiul avea o textură fermă, o carne potrivit de făcută. Un deliciu. Cartofii fry’n dip au fost o noutate pentru mine. Inițial am crezut că denumirea e doar o găselniță de marketing. Recunosc. Apoi m-am documentat nițel și am descoperit că e vorba cartofi prăjiți printr-o metodă specială anume pentru a putea fi înmuiați în sosuri. Acum, dacă știi câteva cuvinte in limba engleză, cam îți dai seama despre ce e vorba. (tehnica se poate aplica și în cazul cărnii, a altor legume) Este o modalitate sigură de a obține un rezultat apetisant, bine rumenit într-o perfectă nuanță aurie, crocant pe dinafară, dar extrem de moale, „pufos” în interior. Totul prin scufundarea într-o baie de ulei pentru o perioadă scurtă de timp. Ce mai au „altfel” acești cartofi este forma, pare-se gândită așa pentru a reține cât mai mult sos în timp ce sunt savurați. Ca litera „u” ori ca niște tuburi secționate transversal, cu un aspect ca de căuș. Le-au ieșit tare buni. Dar tot cam vinovat te simți după ce îi mănânci. Sosul roșu intens, sweet chilli, venea ca o completare fină, cremoasă, dulce, ca un liant perfect între două ingrediente oarecum „rigide”. Atunci când le puneai împreună se armonizau perfect și dădeau câștig de cauză gustului.

 • Facebook
 • Twitter

Da, pentru detalii vizuale!

Una peste alta a fost un prânz bun. Ca întotdeauna la Klausen Burger au primat detaliile legate de aspect: al interiorului, al prezentării felurilor de mâncare. Inspirație. Poți sta în tihnă să savurezi ceea ce ți-ai ales, cu un fundal sonor potrivit, cu o ambianță deloc comună, ba dimpotrivă tare chic. E ca o îmbiere la relaxare. Și unde mai pui că ești deasupra Clujului!

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This