La PAS

Festival de gastronomie artizanală

02

OCTOMBRIE, 2019

orașul vibrant

Când ați participat ultima dată la un disco-soup? Hmmm… oare știți ce e? Vă lămuresc de-ndată: nimic mai frumos decât a găti, pe ritmuri de muzică, alături de alți oameni pe care poate atunci i-ați văzut prima oară, o supă. Dar nu din orice ingrediente; ci alimente salvate, care poate nu mai sunt așa aspectuoase și a căror soartă ar fi fost cruntă altfel. Învățăm să evităm risipa. Căci doar de noi ține.

 • Facebook
 • Twitter

Dacă vă întrebați cum e o astfel de experiență, aveți posibilitatea să testați la Festivalul de gastronomie artizanală, La PAS, care se va desfășura la Timișoara în acest sfârșit de săptămână. Nu mai stați pe gânduri! E un eveniment ce nu poate fi ratat!
Hrana cum se cuvine va fi la loc de cinste; e actorul principal în jurul căruia s-a schițat o adevărată poveste. Atât de complexă și fermecătoare încât căpătă proporții de basm.

 • Facebook
 • Twitter

„Ceea ce se va întâmpla zilele următoare la Timișoara poate fi privit ca o inițiativă de a găsi surse de hrană bună, curată, corectă, de a înțelege cât e de important să ne hrănim sănătos și cu drag de valori.”

Păi cum ar putea fi altfel cu 30 mici producători de hrană, locală și sezonieră, 12 meșteșugari, 4 berării artizanale locale, ateliere creative de tot felul, picnic urban, degustări de produse locale, ateliere de gătit, vernisaje, lansare de carte, teatru pentru copii, muzică.

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

Oamenii dragi de la CRIES , pasionați cu adevărat de ceea ce fac, l-au gândit ca pe un eveniment desăvârșit, pentru toată familia, de la mic, la mare. Așa cum e și firesc, de altfel. Căci grija pentru hrana curată și natură se sădește de la vârste fragede. Se descoperă, se cultivă iar apoi se însușește. Devine ceva de la sine înțeles. Natural.
Nu e doar un festival; a căpătat proporțiile unei comunități primitoare, ospitaliere, ce s-a pregătit îndelung pentru acest moment. Ne așteaptă să ne bucurăm împreună de gusturi autentice, locale, artizanale. Dragostea și pasiunea pentru hrana locală va îmbrăca forme dintre cele mai diverse; va fi o desfășurare de forțe ce va avea drept casă Parcul Rozelor din Timișoara.

 • Facebook
 • Twitter

Iubitorii gastronomiei locale, artizanale vor descoperi un adevărat rai: al savorii, aromelor inconfundabile și gustului cu iz de copilărie. Brânzeturi artizanale de la manufactura Curtea Culorilor, uleiuri presate la rece de la Luna Solai, miere, fructe de sezon, dulcețuri, compoturi ecologice de la pomicultori locali, zacuscă de la Bunătăți Bănățene, tăieței de casă De la buna Romanița, ciocolată artizanală, pâine și patiserie artizanală. Și câte și mai câte. Veți avea ocazia să îi cunoașteți pe toți acești producători minunați, să depănați povești, să aflați detalii despre tot ceea ce înseamnă munca lor.
Nici pasionații de obiecte artizanale nu au fost uitați fie că vorbim de haine, genți, ghiozdane, bijuterii, articole pentru casă din lemn sau ceramică.

 • Facebook
 • Twitter

Dar să nu credeți că puteți face doar provizii. Nicidecum! Și înfruptarea la fața locului este permisă. Ba chiar, încurajată. Cu atâtea ateliere culinare și degustări nu văd cum ar putea fi altfel. Cu siguranță nu-i chip să reziști clătitelor dulci sau sărate – da, cu ingrediente tot de la producători locali, supelor și preparatelor de la Suppa Bar, ori celor la ceaun și din bucătăria locală, specialităților din brânză, produselor crud-vegane ori cafelei de specialitate.

 • Facebook
 • Twitter

Copiii își vor putea umple ziua cu activități faine de tot: învățând cum să evite risipa alimentară participând la atelierele Food Waste Combat, confecționându-și jucării din materiale inedite, vizionând spectacole de teatru, asistând la ateliere de citit povești. Și delectându-se cu bunătăți culinare, firește.

 • Facebook
 • Twitter

Ceea ce se va întâmpla zilele următoare la Timișoara poate fi privit ca o inițiativă de a găsi surse de hrană bună, curată, corectă, de a înțelege cât e de important să ne hrănim sănătos și cu drag de valori. E o celebrare a gustului autentic, tradițiilor, a mâncării obținute din pământ odihnit de oameni ce încă mai știu a face lucruri ca odinioară.

 • Facebook
 • Twitter

Cum ritmul intens, tumultuos al vremurilor pe care le trăim poate stinge farmecul vieții, domoli trăiri, diminua percepții, șterge potențiale amintiri ce nu își vor mai găsi locul în suflet, va trebui să învățăm să ne prețuim, să găsim momente de răgaz. Să ne acordăm timp pentru a (re)descoperi bucuriile simple din jurul nostru, să facem totul cu mai multă liniște, pasiune, preocupare, în tihnă, cumpătat, așezat. LA PAS/SLOWING DOWN. Iar hrana este vitală în tot acest proces!
Vă aștept să ne bucurăm preț de trei zile de o manifestare culturală în adevăratul sens al cuvântului în care vedeta e mâncarea plină de poveste ce știe a hrăni trupul dar, mai ales, sufletul. Cu recunoștință și deplină admirație privim către cei ce au făcut posibil un astfel de eveniment, CRIES.

foto credit: La PAS

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This