Mâncare artizanală

29

IUNIE, 2018

conversații gastronomice

Oare care este gândul ce ne vine prima dată în minte atunci când rostim cuvântul artizanal? Să fie tradiție, valoare, autenticitate, îndemânare, măiestrie, moștenire, pasiune, implicare, poate puțină mândrie, dar în sensul cel mai bun și curat cu putință? Sau poate câte ceva din fiecare? Și dacă ne ducem mai departe cu firul poveștii și lângă artizanal alăturăm „mâncare” ce obținem? Cu siguranță ceva ce nu poate fi constrâns de îngrădirile unei simple definiții; nu i-ar putea fi surprinse toate atributele, semnificațiile, și, cu atât mai puțin, însemnătatea într-o lume în care totul se petrece atât de alert și de multe ori atât de lipsit de individualitate.

  • Facebook
  • Twitter

O alegere dintre multe altele

Pentru mine artizanal este promisiunea că acel produs e rezultatul eforturilor unei persoane total implicate în procesul obținerii, atât la nivel fizic cât și creativ.
Oamenii încep să fie din ce în ce mai preocupați nu doar de ceea ce mănâncă, dar și de sursa hranei lor, de locul din care provine, de maniera în care a fost obținută. Și tocmai de aici, din schimbarea gusturilor și preferințelor lor, din trezirea interesului pentru alegeri înțelepte, sănătoase, curate, naturale, a rezultat o creștere rapidă a ceea ce numim fenomenul eco, bio, mâncare artizanală. Fie că vorbim de pâine, brânzeturi, fructe conservate, ciocolată, carne, băuturi, ulei sau oțet ori alte minunății, dacă sunt făcute manual de către oameni implicați, talentați și pasionați, după metode tradiționale de obicei transmise de-a lungul timpului din generație în generație, în cantități limitate și având la bază ingrediente de cea mai bună calitate, atunci, da, avem produse autentice.
Putem vorbi deopotrivă de o experiență absolută în ceea ce privește savorile, gustul, căci artizanii autentici merg adesea mai departe specializându-se și inovând cu un rezultat garantat de încântare. Un artizan ce deține calități native, autentice, amestecă cu multă pasiune ingrediente proaspete, alese pe sprânceană, și, peste toate acestea, va pune o parte din sufletul lui în fiecare produs. Rolul îi e cu atât mai important cu cât el este cel ce păstrează tradiția vie, o duce mai departe prin metode moștenite și doar de el știute pentru a crea mâncare cu atitudine, savoare, personalitate și pe deplin încărcată în semnificații.

  • Facebook
  • Twitter

„Artizan ești întru totul, ca un cumul de calități și nu există cale de mijloc.”

Ce este în esență mâncarea artizanală

Conceptul artizanal prezent pe o etichetă sau conținut într-o descriere trebuie să ne ducă automat cu gândul la timp, grijă și calitate. Nu este la îndemâna oricui să poată genera un astfel de rezultat care de cele mai multe ori necesită perioade de dezvoltare și producție extrem de îndelungate. Tocmai de aceea în fuga noastră destul de frecventă de a găsi etichete „curate” să nu ne lăsăm amăgiți de false aparențe, căci la urma urmei nu tot ceea ce este pompos îmbrăcat cu noțiunea artizanal este și de calitate. Sau, și mai grav, este într-adevăr artizanal. Simt că din ce în ce mai mult se încearcă a se profita de amploarea și notorietatea ideii, motiv pentru care suntem aproape invadați de târguri, produse, „artizani” aproape pe la toate colțurile, cu toate ocaziile și uneori chiar și în zona producției de masă, supermarketurile. Iar lucrul acesta ar trebui sa ne spună foarte multe dacă nu, măcar sa tragă un semnal de alarmă. „Artigiano”, căci de la el a pornit euforia cu artizanal, se referă la un meșteșugar care sculptează, cizelează, produce manual un obiect. Extrapolând către mâncare este extrem de evident căci sub nici o formă nu poate fi vorba de producție de serie, la scară industrială, fără o atenție clar îndreptată către sursa și calitatea ingredientelor. Mâncarea artizanală este pentru mine o formă de artă și nu de puține ori m-am trezit în fața unui astfel de produs, analizându-l, admirându-l cu o tresăltare de bucurie interioară. De mulțumire, recunoștință. Și aici este vorba despre puterea oamenilor de a schimba lucrurile, de a le da conotații aparte, de a ne arăta surse de fericire pură în lucruri aparent simple, dar, în esență, extrem de complexe.

  • Facebook
  • Twitter
  • Facebook
  • Twitter

Câștig pentru toate părțile implicate

Ca orice lucru de calitate, aduce beneficii nu doar consumatorilor ci și micilor furnizori, producătorilor și, implicit, economiei locale. Încurajează hrana locală și sezonieră deoarece de cele mai multe ori artizanii își produc singuri ingredientele, ori apelează la surse din imediata vecinătate încercând să folosească ceea ce e specific într-un anumit anotimp, pentru o creștere a calității și a gustului proaspăt. Consumatorii nu doar manâncă specialități cu savori unice, dar primesc și povestea din spate, autentică, mai puțin convențională, ce trezește nostalgia dar și siguranța faptului ca familia lor se bucură de hrana de calitate. Ei devin la rându-le implicați deoarece de multe ori li se oferă o fereastră înspre ceea ce reprezintă tradițiile.
E un trend, poate un moft sau, dimpotrivă o necesitate ce derivă din pornirile interioare de a căuta tot ceea ce este mai bun și sănătos pentru noi? Greu de spus, cuantificat ori apreciat.
Ceea ce știu sigur însă este că atunci când un produs este etichetat ca fiind artizanal înseamnă că un om, cu toată priceperea lui, a fost „autorul”, că nu a folosit conservanți ori potențiatori de gust, ci că s-a bazat pe metode tradiționale precum fermentație naturală, folosirea de ingrediente organice, slow cooking.

  • Facebook
  • Twitter

 

În loc de rezumat

Înainte de a achiziționa un astfel de produs, pentru a face o alegere corectă trebuie să găsim răspunsul la trei întrebări simple:
● Produsul ce mi se vinde ca artizanal a fost făcut cu grijă de către o persoană și nu o mașinărie?
● Este făcut manual, într-o cantitate limitată și prin folosirea unor ingrediente de calitate?
● În atributele lui se poate identifica experiență, tradiție, pasiune?
Dacă măcar la una din aceste întrebări răspunsul este nu, atunci nu avem de-a face cu un produs artizanal iar eticheta este doar o păcăleală de marketing.
Artizan e o poveste frumoasă despre cultură – cum se face – dar și despre natură – din ce se face; este despre produse speciale și unice. Iar rezultatul final se diferențiază de cele existente pe piață pentru ca a fost făcut cu pricepere autentică și extraordinară implicare. Tocmai din această cauză artizanal nu trebuie să fie doar o etichetă, ci o nouă abordare a conceptului de mâncare, cu o semnificație profundă. Artizan ești întru totul, ca un cumul de calități și nu există cale de mijloc. Așadar, să alegem înțelept!

articole recente

L’Albero dei Sogni

Am descoperit un om cu adevărat pasionat de rodul muncii sale. Vorbește cu atâta drag și încântare despre ce face încât automat îți stârnește admirația. Dar și curiozitatea. De a afla cu cum stau lucrurile cu înghețata moleculară artizanală L’Albero dei Sogni.

citește mai mult
Share This