Manger

Remarcabilă incursiune culinară

21

FEBRUARIE, 2019

când aleg eu

Din perspectivă gastronomică am avut o săptămână intensă. Cu niște trăiri aparte, poate contradictorii, descoperiri uimitoare, dar pe deplin ofertante. Și pozitive. A recomanda sau nu un restaurant poate fi un lucru subiectiv. Chiar așa și este. Suntem diferiți, percepțiile ne sunt pe măsura acestui lucru, așteptările pe care ni le formăm influențate de experiențe trecute. Și nu numai.
Astăzi este despre un loc extrem de onest, convinsă fiind când afirm acest lucru că e purul adevăr. E prima dată, recunosc, când citesc reviewurile celor ce i-au trecut pragul. Nu știu exact de ce am făcut asta. Poate pentru că locul stârnește trăiri prin tot ceea ce este. Diverse. Oh, și cât de împărțite sunt părerile. Despre tot ceea ce înseamnă: locație, ambient, servicii, mâncare. Opinii personale, atât de diferite; ba, uneori, chiar diametral opuse.

 • Facebook
 • Twitter

De această dată, aparte poate fi numai de bine

Manger este o experiență. Pentru mine una încântătoare. Aparte, completă, onestă. Onest e termenul ce îl caracterizează cel mai bine. Așa îl simt eu. Indiscutabil, cu personalitate. Puternică. Și principii clar definite. Asemeni unui crez. Fie că îţi place sau nu. Eu cred că trebuie să îl înțelegi pe deplin și, mai ales, ceea ce vrea să transmită, pentru a-l aprecia la adevărata valoare. Căci da, este un reper cu valoare pe harta culinară a Clujului. Și poate tocmai datorită acestui cumul de atribute reacțiile sunt într-o gamă completă.
După incursiunea de ieri, singura de până acum, dar cu siguranță nu ultima, Manger pentru mine este similar cu ideea de „indulge yourself”. Ideal pentru momentele în care vreau ca mâncarea să mă răsfețe, vreau să percep un mix incredibil de senzații culinare și să îmi dovedesc o dată în plus cât de fenomenal te poate face să te simți. Căci aventura culinară de aici nu poate fi uitată; își lasă amprenta asupra papilelor gustative și a memoriei culinare. E de impact.
Poate, per ansamblu, locul nu e pe gustul unora. Nu poți și nici nu trebuie să mulțumești pe toată lumea. E și normal să fie așa. Însă, esența locului, după cum sugerează și numele, este mâncarea. Aici ajungi pentru ea și vei fi uimit de ce și cum îți poate oferi. Celelalte, sunt detalii. Secundare. Elemente cu firească prezență într-o poveste de acest gen.

 • Facebook
 • Twitter

„Arome, texturi, gust cuceritor… pe toate le puteți avea. Cât despre aspect, imaginile vorbesc de la sine. Captivant, surprinzător, atent și îndelung pregătit. Bucurie a privirii, dar păstrând ideea de rafinament obținut prin simplitate.”

Fascinant încă de la început

La numărul 23, pe strada Regele Ferdinand, intri printr-un gang îngust ce se va dovedi deschiderea către o curte interioară. Eu o găsesc boemă, total ieșită din tiparul cotidian. Poate intrigă, nu spun ba. Dar și fascinează și te întrebi la ce să te aștepți mai departe. În capăt se vede un soi de verandă, cu multe ferestre, mari, prin care scrutând cu privirea, încă de departe poți zări înăuntru. Paharele aliniate cuminți, suspendate sau nu, sunt cele care îți vor atrage atenția. Plăcut.
Un spațiu ce îți dă senzația că pătrunzi în casa cuiva. O sală micuță, cu doar două mese și geam către bucătarie plus o a doua, mai mare, dar nu cred că mai mult de 20 locuri în total. Distanță mică între mese, mai ales în cazul celor de două persoane, de uneori ai senzația că și cel de lângă face parte din povestea ta. Însă mie nu îmi pare a fi deranjant. Dimpotrivă, generează o senzație aparte. Clar nu e locul pentru discuții confidențiale. Un cadru simplist, minimalist și oarecum neutru în privința decorurilor. Uneori însă simplitatea e exact ceea ce trebuie; ca în acest caz. Mie mi-a plăcut tocmai prin eleganța diferită, oarecum nestudiată și în mod cert fără fasoane.

 • Facebook
 • Twitter

Servicii la fel de oneste. Poate nu cele mai calde din lume, dar fără a le putea reproșa ceva. Cu preocupare permanentă pentru client, grija de a nu-i lipsi ceva și de a-i face șederea plăcută. Asemeni unei gazde ce nu stă în permanență cu tine, dar știe să apară la momentul oportun, să îți aducă ceea ce trebuie și să te întrebe dacă te-a ospătat cum se cuvine. O incursiune la Manger este un lucru asumat și făcut în deplină cunoștință de cauză. În spiritu-i caracteristic, meniul este afișat în momentul în care se schimbă împreună cu prețurile aferente. Și aici aprecierile sunt subiective. Eu le văd ca fiind pe măsura a ceea ce se oferă.

 • Facebook
 • Twitter

Cucerire prin gust cu adevărat delicios

Meniul – ce se schimbă periodic – aduce o notă de apropiere și grijă. Căci e scris de mână. O singură foaie cu preparate, inspirat însoțite de o sugestie pentru vin. Aici poți servi doar vin, într-o selecție foarte interesantă sau apă, din partea casei. Trei startere printre care și o supă cremă, cinci feluri principale, o opțiune vegetariană și un desert. Asta am găsit eu ieri. Ingrediente cu mare grijă alese respectând principiul sezonalității, pregătite cu desăvârșită pricepere și rezultate copleșitoare. După îndelungi analize într-un final m-am decis pentru pieptul de pui, cu sfeclă, morcov, piure și desert, terina de mere. Dar mi-a fost teribil de greu. le-aș fi încercat pe toate.
Te cucerește, în primul rând, calitatea ingredientelor. Este evidentă, inspiră întru totul prospețime și mare grijă în alegerea lor. Apoi, gustul rafinat, cu adevărat delicios, memorabil, rezultat atât din măiestria cu care sunt gătite preparatele cât și din combinațiile gândite. Asocieri ce merg atât de bine împreună, poate neașteptate, dar pe deplin inspirate. Arome, texturi, gust cuceritor… pe toate le puteți avea. Cât despre aspect, imaginile vorbesc de la sine. Captivant, surprinzător, atent și îndelung pregătit. Bucurie a privirii, dar păstrând ideea de rafinament obținut prin simplitate. Prânzul de ieri intră în categoria preparatelor pe care oricât ai încerca să le descrii, tot nu îți iese prea reușit. E genul de experiență ce trebuie trăită pentru a fi pe deplin înțeleasă. V-o recomand.

 • Facebook
 • Twitter

După primul fel, cu adevărat copleșitor, abia așteptam desertul. Atât pentru surprinderea gustului, cât și pentru prezentare. Mă cunoașteți deja. Deși m-am „luptat” puțin cu încăpățânarea foitajului care nu prea se lăsa desprins pentru îmbucături potrivite, a fost savuros. Blatul crocant, plăcut aromat, potolit în atribute era însoțit de merele subtil parfumate, ce căpătaseră o consistență fină, mângâietoare, un aer ușor dulceag. Se completau de minune. Sosul de caramel era ca un liant între ele, acel detaliu ce făcea să aștepți cu nerăbdare fiecare înghițitură și să regreți pe deplin când porția s-a terminat. A fost minunat.

 • Facebook
 • Twitter

Manger este, poate, atipic. Sau diferit față de ceea ce suntem obișnuiți să întâlnim. Dar într-o manieră atât de frumoasă. De-a dreptul cuceritoare. În esență reprezintă o abordare altfel, dar atât de binevenită în peisajul clujean. Este despre mâncare sinceră, delicios de bună, pregătită cu mare pricepere și bucurie. Și atât de captivantă!
Manger este deopotrivă alegerea pentru răsfăț. Rămâne doar să decizi dacă ți-l oferi, dacă te vei bucura singur de așa tratament sau alegi să îl împărtășești cu cineva. Eu te-aș sfătui să nu-ți refuzi așa experiență. Indulge yourself!

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This