Mango

Fericirea-i și într-un fruct

03

DECEMBRIE, 2018

conversații gastronomice

Tot discutăm noi de ceva vreme despre cum fericirea stă în lucruri simple și ne poate fi atât de la îndemână. Doar să știm noi să o „vedem”. Mai în glumă, mai în serios, ne începem săptămână cu cel supranumit „fructul fericirii”, nimeni altul decât mango.

  • Facebook
  • Twitter

De ce fructul fericirii?

Cu o formă ovală, un sâmbure destul de mare în mijloc, dur, de care aderă foarte bine pulpa fructului, face parte din aceeași familie cu fisticul și caju. De ce i se spune fructul fericirii? Are un conținut mare de magneziu. Iar magneziul este cunoscut pentru capacitatea-i de a reduce stresul. E plin de vitamine, fibre, antioxidanți, minerale, sărac în calorii. Tocmai de aceea veți mai auzi vorbindu-se despre el ca fiind „regele fructelor” ori „elixirul tinereții”.

  • Facebook
  • Twitter

„Vizual mango trebuie să ne încânte cu o prezență plină, rotundă mai ales în zona codiței. Îi putem accepta și câteva pete sau pistrui.”

Care e cel potrivit pentru noi?

Cu așa atribute și comportamentul e pe măsură căci în cazul lui nu după culoare ne dăm seama dacă e suficient de copt sau nu. Ar fi prea simplu, așa-i? Unde mai pui că ne poate surprinde cu o varietate de nuanțe de la galben aprins la roșu, verde sau chiar diverse combinații ale lor. Pentru a-l avea pe cel mai bun trebuie să ne pricepem puțin. Un mango copt trebuie să fie ușor moale la atingere (ca și în cazul avocado, de ex); dar nu să ne intre degetele în el. Și nici dacă e foarte tare semnul nu-i prea bun. Trebuie să cedeze ușor la presiunea apăsării, dar nu foarte mult. Și mirosul ne poate ghida în alegere, căci coaja unui fruct în stare perfectă consumului are o aromă florală. Ar fi indicat să evitați fructele de mango turtite sau pe cele subțiri deoarece ar putea fi ațoase; și pe cele cu aspect ofilit ori ce prezintă cute. Vizual mango trebuie să ne încânte cu o prezență plină, rotundă mai ales în zona codiței. Îi putem accepta și câteva pete sau pistrui.

  • Facebook
  • Twitter

Numai bun de înfruptat

Ce descoperim când înlăturăm coaja? O pulpă de un portocaliu încântător, cu un gust foarte dulce, suculentă, cu o aromă puternică, dulceagă, bogată, specifică. Delicios! I se simte nota exotică în toți porii!
Poate fi mâncat simplu și așa vă veți bucura pe deplin de savoarea specifică și îi veți putea descoperi mult mai bine caracteristicile încântătoare. În salată de fructe merge de minune, sau adăugat în smoothie ori transformat în suc; ori poate dimineața cu iaurt, cereale, muesli sau granola. Înghețata de mango este o nebunie a gustului, iar mousse-ul nu e cu ceva mai prejos. Mango poate fi folosit și în feluri de mâncare, nu doar deserturi. O salată cu brânză fină, țelină, măr și ghimbir nu e doar o opțiune savuroasă cât și una prietenoasă din perspectiva caloriilor. Da, mango ajută în eforturile de a slăbi.

  • Facebook
  • Twitter

Nu știu care vă e relația cu mango. Eu sunt tare încântată că l-am descoperit. Ce-i drept, a fost mai mult o curiozitate la început. Dar sunt fericită că s-a întâmplat! O fi de la mango?!

articole recente

Fragment

Uneori relația cu mâncarea poate fi profundă. Mistuitoare, pasională, completă, absolută, devotată. Înțesată cu trăiri intense. Și musai asumată. Trebuie să știi ce vrei, pentru a înțelege pe deplin ceea ce primești.
Poți „gusta” pe deplin ceea ce are de oferit Fragment doar dacă ai o astfel de relație specială cu hrana. Să o înțelegi, apreciezi, poate chiar să o idolatrizezi. Și să îi atribui rolul cuvenit: măiastră aducătoare de experiențe sufletești.

citește mai mult

Espresso Studio

Mi se întâmplă să am norocul de a descoperi și locuri cu care rezonez sufletește întru totul. Ce știu a mă fermeca prin felul aparte de a fi, ieșirea din tipar, ruperea convențiilor cu care suntem obișnuiți. Care cuceresc cu precădere prin esența lor, mesajul pe care vor să îl transmită și forma concretă pe care o îmbracă.

citește mai mult

A la Tarte

Atunci când am intrat pe ușă ea primea ultimele dichiseli înainte de a fi prezentată publicului. Retușuri pentru aspect desăvârșit. Nu că nu ar fi fost deja suficient de charmantă și pe deplin cuceritoare. Era pregătită. O desfătare a privirii aducătoare de bucurie interioară. A fost dragoste la prima vedere; dar din aceea statornică, de nestrămutat. Tocmai decisesem desertul acelei zile. Întreaga mea vizită la A la Tarte a stat sub semnul ei.

citește mai mult

DOT

Nu i-am găsit ușor. E drept. Poate în mod normal aș fi renunțat și nu aș fi luat a doua oară la rând, număr cu număr, strada Potaissa în găsirea acelui număr 10. Oricât de dragă mi-ar fi mie strada cu pricina. Căci o ador, pur și simplu! Dar asta-i o altă poveste.

citește mai mult
Share This