Mango

Fericirea-i și într-un fruct

03

DECEMBRIE, 2018

conversații gastronomice

Tot discutăm noi de ceva vreme despre cum fericirea stă în lucruri simple și ne poate fi atât de la îndemână. Doar să știm noi să o „vedem”. Mai în glumă, mai în serios, ne începem săptămână cu cel supranumit „fructul fericirii”, nimeni altul decât mango.

  • Facebook
  • Twitter

De ce fructul fericirii?

Cu o formă ovală, un sâmbure destul de mare în mijloc, dur, de care aderă foarte bine pulpa fructului, face parte din aceeași familie cu fisticul și caju. De ce i se spune fructul fericirii? Are un conținut mare de magneziu. Iar magneziul este cunoscut pentru capacitatea-i de a reduce stresul. E plin de vitamine, fibre, antioxidanți, minerale, sărac în calorii. Tocmai de aceea veți mai auzi vorbindu-se despre el ca fiind „regele fructelor” ori „elixirul tinereții”.

  • Facebook
  • Twitter

„Vizual mango trebuie să ne încânte cu o prezență plină, rotundă mai ales în zona codiței. Îi putem accepta și câteva pete sau pistrui.”

Care e cel potrivit pentru noi?

Cu așa atribute și comportamentul e pe măsură căci în cazul lui nu după culoare ne dăm seama dacă e suficient de copt sau nu. Ar fi prea simplu, așa-i? Unde mai pui că ne poate surprinde cu o varietate de nuanțe de la galben aprins la roșu, verde sau chiar diverse combinații ale lor. Pentru a-l avea pe cel mai bun trebuie să ne pricepem puțin. Un mango copt trebuie să fie ușor moale la atingere (ca și în cazul avocado, de ex); dar nu să ne intre degetele în el. Și nici dacă e foarte tare semnul nu-i prea bun. Trebuie să cedeze ușor la presiunea apăsării, dar nu foarte mult. Și mirosul ne poate ghida în alegere, căci coaja unui fruct în stare perfectă consumului are o aromă florală. Ar fi indicat să evitați fructele de mango turtite sau pe cele subțiri deoarece ar putea fi ațoase; și pe cele cu aspect ofilit ori ce prezintă cute. Vizual mango trebuie să ne încânte cu o prezență plină, rotundă mai ales în zona codiței. Îi putem accepta și câteva pete sau pistrui.

  • Facebook
  • Twitter

Numai bun de înfruptat

Ce descoperim când înlăturăm coaja? O pulpă de un portocaliu încântător, cu un gust foarte dulce, suculentă, cu o aromă puternică, dulceagă, bogată, specifică. Delicios! I se simte nota exotică în toți porii!
Poate fi mâncat simplu și așa vă veți bucura pe deplin de savoarea specifică și îi veți putea descoperi mult mai bine caracteristicile încântătoare. În salată de fructe merge de minune, sau adăugat în smoothie ori transformat în suc; ori poate dimineața cu iaurt, cereale, muesli sau granola. Înghețata de mango este o nebunie a gustului, iar mousse-ul nu e cu ceva mai prejos. Mango poate fi folosit și în feluri de mâncare, nu doar deserturi. O salată cu brânză fină, țelină, măr și ghimbir nu e doar o opțiune savuroasă cât și una prietenoasă din perspectiva caloriilor. Da, mango ajută în eforturile de a slăbi.

  • Facebook
  • Twitter

Nu știu care vă e relația cu mango. Eu sunt tare încântată că l-am descoperit. Ce-i drept, a fost mai mult o curiozitate la început. Dar sunt fericită că s-a întâmplat! O fi de la mango?!

articole recente

Manger

Din perspectivă gastronomică am avut o săptămână intensă. Cu niște trăiri aparte, poate contradictorii, descoperiri uimitoare, dar pe deplin ofertante. Și pozitive. A recomanda sau nu un restaurant poate fi un lucru subiectiv. Chiar așa și este. Suntem diferiți, percepțiile ne sunt pe măsura acestui lucru, așteptările pe care ni le formăm influențate de experiențe trecute. Și nu numai.

citește mai mult

Zama

Am o legătură aparte cu zona săsească. O ador în toate privințele. Nu am căutat vreodată să înțeleg pe deplin acest lucru. Nu prea îi văd rostul și parca ar strica din farmec așa inițiativă. De ce să încerci să îți explici ceea ce te încântă. Doar cât sunt prin trecere în zona amintită și inima îmi tresaltă a sinceră bucurie, chipul zâmbește, ființa radiază a fericire. Dacă am șansa să și poposesc pe acolo, atunci e adevărat panaceu al sufletului.

citește mai mult

Syndicate Bar

Mereu am fost fascinată de hoteluri. De idee în sine, de tot ceea ce reprezintă și aduce conceptul. Pe cât de mult detestă unele persoane ideea – căci, da, se întâmplă – pe atât de mult mă atrage pe mine. E ca un miraj. Dacă aș putea, aș locui la hotel. Fără nici cea mai mică urmă de îndoială.

citește mai mult

CIMBRU MEAT&FLAME

Că e altfel, bănuiam încă dinainte de a-i trece pragul. Dar chiar și așa am fost surprinsă. Plăcut. Îi știam de ceva vreme statutul aparte. Încă de pe vremea când drumurile ni s-au intersectat prima oară la festivalul meu de suflet. Da, despre minunatul, magnificul și inegalabilul Electric Castle vorbesc. Dar pun pariu că și vouă vă sunt cunoscuți cei de la Cimbru. Sau măcar ați auzit de ei. Nu de alta, dar sunt deja un nume consacrat în lista vendorilor street food. Iar noi știm prea bine cât de multe evenimente de acest gen sunt în Cluj.

citește mai mult
Share This