Meron

Trăiește clipa

25

OCTOMBRIE, 2018

venit, văzut… scris

Cred că într-o cafenea Meron am intrat pentru întâia oară chiar înainte de a le trece pragul celor de la Roots. Deci pot spune că în materie de cafea de specialitate ei sunt „my first”. Era vorba de cafeneaua de pe Napoca, singura la acea vreme și știu că mi-au atras atenția niște detalii legate de design. Așa am fost convinsă să intru. Și poate și de oamenii faini din fața cafenelei ce sporovăiau veseli în timp ce își beau cafeaua. M-am gândit că ceva trebuia să fie la mijloc. Culmea e că nu am realizat toate acestea până să încep a așterne pe laptop reviewul despre cafenea. Eram ferm convinsă că cei de la Roots au fost cu inițierea în ceea ce, pentru mine, avea să se transforme în pasiune. Dar uite că nu. Ciudat cum ni se așează, structurează, întipăresc anumite lucruri în amintire. Cele 4 locații Meron din Cluj îmi sunt deopotrivă familiare căci în drumurile mele pentru a rezolva diverse pașii mă îndrumă mereu, ca un făcut, numai prin preajma lor. Fie că e la Central, pe Napoca, în Platinia sau Vivo. Chiar și când nu am vreme de răgaz ca să pot savura o cafea în incinta locației, tot intru pe la ei macar pentru un „to go”. Dar, între noi fie vorba, atunci când nu apar de la sine în calea mea, fac eu un ocol… Iar asta se întâmplă extrem de frecvent.

  • Facebook
  • Twitter

Faine locuri sunt prin Cluj

În ultima vreme, printr-un concurs de împrejurări ajung săptămânal, joi după-amiaza, la Meron Platinia. Și acest lanț de cafenele intră pe lista celor cu un design fascinant, charmant, aparte, de îți e mai mare dragul să îți petreci timpul în incinta lor. Se vede și aici amprenta aceluiași designer „responsabil” cu aspectul multor locații de food din Cluj-Napoca: fotolii confortabile gri sau maro, mese mici, rotunde, din lemn,  canapele verde crud, două la număr, ce sunt ca o pată de culoare binevenită. Pereți cu detalii de nefinisare, multe ferestre, spațioase, dominatoare ce lasă lumina să pătrundă din belșug și oferă o perspectivă largă asupra exteriorului. Țevi groase, „industriale” înspre tavan, faguri în podea și un altul din lemn, plin de detalii decorative pe unul din pereți. Cam așa e Meron Platinia. O cafenea spațioasă, un loc ce te cucerește și e foarte versatil în sensul că deopotrivă poți avea liniște pentru propriile-ți gânduri ori dacă vrei să lucrezi, dar și o atmosferă plăcută, caldă, apropiată socializării dacă mergi însoțit. Indiferent de ipostază eu m-am simțit la fel de bine. Aproape a devenit ritualul meu de joi și abia îl aștept de fiecare dată. Timp de calitate pentru mine și pasiunile mele. Un mic răsfăț.

  • Facebook
  • Twitter

„ …aromă, gust, finețea spumei de lapte, aspectul… totul e încântare.”

Altfel, dar tot cu zâmbetul pe buze

Un detaliu deloc agreat de multă lume și considerat anapoda este acela că la Meron comanda se dă la casă. Mie chiar îmi place deși poate inițial nu l-am privit cu ochi buni. Dar acum îmi pare o idee inspirată căci ai posibilitatea să vezi mai bine meniul, dacă ai nelămuriri le poți clarifica pe loc cu ajutorul celor avizați, care, amabili și cu zâmbetul pe buze, deschiși, prietenoși, îți vor oferi toate informațiile de care ai nevoie. Însă, cel mai important e faptul că, deși poate ai venit setat doar pentru o cafea, sigur nu „scapi” doar cu atât. Îți va mai face cu ochiul vreun desert, ori ceva de băut, căci te încolțesc din toate părțile, care mai de care mai îmbietoare… Mie mi s-a întâmplat chiar să aleg o altă cafea decât cea pentru care venisem. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, la ultima vizită atât cafeaua cât și desertul mi-au fost recomandate. Era o zi în care mi-am făcut de cap și am riscat încercând ceva nou și bazându-mă pe alegerile altcuiva. Dar nu a fost rău deloc.

  • Facebook
  • Twitter

De specialitate… așa cum trebuie

După ce comanzi – atunci a fost cafea și cannolo siciliano – primești o bulină de fagure, din lemn, pe care e scris numărul comenzii, te așezi acolo unde îți poftește inima și când e gata comanda îți e adusă la masă. Niciodată nu durează prea mult. Cafeaua la Meron e foarte bună; mereu a fost. Doar gândindu-mă acum la ea în timp ce scriu și simțurile intră în alertă: aromă, gust, finețea spumei de lapte, aspectul… totul e încântare. Mereu servită pe suport de piatră, însoțită de pahar pentru apă doar prin prezența și este pur și simplu irezistibilă. Iar barista se întrec în a te surprinde cu diverse desene. Recipientele pentru apa ce îți este adusă împreună cu cafeaua intră în categoria detaliilor ce te atrag căci mie îmi aduc aminte de vasele de sticlă din laboratorul de chimie. Interesant, așa-i?! Și când îmi iau cafeaua la pachet abia aștept să fie gata pentru a mă delecta cu prima sorbitură. Iar când se întâmplă să mă bucur de ea… pfaaaii, sentimentul e unic. Nu puține au fost duminicile când, după un weekend în afara orașului și fără cafea de origine, revenind la Cluj nici nu treceam pe acasă căci prima destinație era Meron. Și pentru asta sunt printre favoriți: au cel mai „ofertant” program căci până pe la 10 seara îți poți ostoi pofta de cafea. Cam așa-i cafeaua pe la ei.

  • Facebook
  • Twitter

Clipe de răsfăț culinar

Dar în joia despre care vă povestesc vedeta a fost partea dulce a răsfățului. Cafeaua e oricum foarte bună și mă înfrupt mereu cu nesaț din ea. Mai puteți alege băuturi calde, limonadă de vreo 5 feluri, smoothie, croissante, biscuiți crăpați, banana bread, tiramisu, carrot cake, brioșe. Și aș putea continua. Insă atunci, un platou negru, dreptunghiular, încăpător, neutru, era baza ce punea în valoare un desert extrem de apetisant: cannolo siciliano. Coajă crocantă, suficient de groasă să nu se fărâmițeze dar fără a fi totuși prea mult, bine rumenită, cu bule la exterior așa cum cere rețeta originală îmbrăcată în interior cu ciocolată amăruie era doar preambulul unei desfătări a gustului. După ce treceai de asprimea și frăgezimea aluatului erai luat prin surprinderea de finețea cremei de ricotta îndulcită care te îmbrățișa ca o mângâiere, de un dulce potrivit și textură delicată, rafinată. Deloc puțină ci îndestulătoare, consistentă dar foarte fresh, răcoroasă. Picuri de ciocolată completau nu doar aspectul cuceritor ci și gustul, iar coaja de portocală confiată era detaliul plin de aromă în desăvârșirea gustului. Mulțumesc pentru recomandare!
Când consideri că ai poposit suficient – deși cu greu te-ai lăsa dus – poți pleca fără vreo altă bătaie de cap ori timp pierdut. Un alt avantaj al plății anticipate la casă. Nu am amintit ceva de prețuri pentru că în nișa cafenelelor de specialitate există o aliniere a acestora. L-ai văzut pe unul, le știi pe toate iar variațiunile sunt insignifiante. Cafeaua a fost 12 Ron, iar cannolo 14.
Până la ieșirea din cafenea însă, nu scapi așa ușor: sigur mai aduni niște zâmbete calde, ori urări de zi bună și senină. Și, în acest caz, cum să nu revii? Oare acum știți cine se mai află printre fruntășii topului personal?

 

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This