Narcoffee

Cafea cu (de)gust

11

OCTOMBRIE, 2018

venit, văzut, scris…

Am prieteni care spun că lunea parcă nici iarba nu crește; că e mereu greu să începi o nouă săptămână, că parcă ar fi mai bine ideea de week-end prelungit, că ce smart sunt italienii deoarece și-au făcut din mohorâta zi de luni un motiv în plus de relaxare decretând-o liberă. Și tot așa plângerile legate de această primă zi a săptămânii vin în torent. E un fel de Cenușăreasă: puțin agreată și în permanență e cineva cu gura pe ea. În cazul meu e mai simplu: toate zilele îmi sunt deopotrivă. Iar dacă stau bine să mă gândesc în ultimile două săptămâni lunile mi-au fost cu adevărat speciale căci au stat sub semnul cafelei de origine. Iar eu am o legătură aparte cu cafeaua, așa, mai de suflet; adică pur și simplu o ador! Deci, ce început de săptămână mai bun mi-aș fi putut dori?!

 • Facebook
 • Twitter

Despre cine stăm la taclale astăzi?

Narcoffee; îi întâlniți pe bulevardul Eroilor cu kiosk și cafenea, pe 21 Decembrie la The Office și cam la toate manifestările estivale cu sau fără legătură directă cu mâncarea: Jazz in the Park, Street Food Festival și lista poate continua. Îi recunoașteți cu ușurință după logoul memorabil: trei linii paralele ce reprezintă lanurile cultivate cu cafea, cortul stilizat ca și idee de loc pentru procesare a cafelei și cercul ce nu e altceva decât ceașca de cafea. Prin câteva simboluri au reușit astfel redarea întregului drum al cafelei și sublinierea, încă o dată, a importanței trasabilității acesteia. Doar vorbim de cafea de specialitate. Ei organizează și cuppinguri sub titulatura „Luni cu degust”, acele degustări în compania unui specialist, barista, de unde veți pleca nu doar cu încântarea simțurilor ci și cu informații extrem de utile și interesante. Chiar v-aș recomanda o astfel de experiență.

 • Facebook
 • Twitter

„ …portocaliul ales nu doar că e o pată de culoare între restul nuanțelor, dar reușește să îmbrace locul cu căldură, să îi dea viață și sigur să îți acapareze privirile.”

Orașul cafenelelor cu design acaparator

Dar scrierea prezentă vine din perspectiva unei vizite la cafeneaua din incinta The Office, dintr-o răcoroasă luni dimineață dar care, în ciuda orei mici, era deja foarte agitată. Peste tot oameni grăbiți să ajungă undeva, majoritatea cu căștile în urechi, ascultând muzică ori sporovăind la telefon. Cei norocoși despre weekendul abia încheiat, ceilalți deja despre îndatoriri, întâlniri sau termene limită. Cert e că în zona amintită pe la 8:30 există pe deplin zarva și frământarea unui puhoi de oameni ce vin continuu în valuri de te întrebi unde oare vor încăpea atâția? În cafenea era liniște, călduț, o muzică în surdină. Spațiul mai generos decât pe Eroilor împarte locul în două zone distincte: cea în care se comandă băuturile pe bază de cafea și a doua cu mâncare unde se și plătește pentru ceea ce ai ales. Clujul pare a fi orașul în care întâlnești cele mai multe restaurante, cafenele cu design și spații interioare foarte bine amenajate; și nu e doar părerea mea. Nici Narcoffee nu poate face excepție. Negru, maro sunt nuanțele dominante și peste tot se remarcă atenția acordată detaliilor. Mobilierul ales se îmbină perfect ca și aspect cu elemente din alamă, corpurile de iluminat au un design atipic și oferă o iluminare optimă a spațiului. Poți opta pentru zona canapelelor, câte două la număr ce încadrează o masă de lemn simplă, spațioasă; portocaliul ales nu doar că e o pată de culoare între restul nuanțelor dar reușește să îmbrace locul cu căldură, să îi dea viață și sigur să îți acapareze privirile. Dacă această idee nu te atrage îți poți bea cafeaua pe scaunele de bar, mai joase, rotunde, cuminți înșirate în jurul unei mese lungi. Aceeași idee de coabitare, „instigare” la socializare… sau nu. Percepția generală este cea de spațiu nonconformist, foarte bine pus la punct, modern, chic, atrăgător, abundent în detalii altfel. În ambele locații din Cluj pereții, cu ideea intenționată de nefinisare, ca și cum un artist a fost pe grabă și nu a reușit să-și aducă tușele definitorii, te atrag.

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

Afaceri mici sau atracția numerelor?

Fiind înainte de ora 9 încă nu se putea comanda mic dejun tip brunch ci doar sandwichuri, iaurturi cu fructe ori ceva dulce. Cum vroiam musai să testez un fel ce arăta atât de îmbietor în imaginile de prin cafenea, am decis să aștept și să îmi comand o cafea ca să îmi fie așteptarea mai ușoară. Oamenii de la Narcoffee sunt amabili, zâmbesc – aproape toți – politicoși dar nu sunt neapărat apropiați. Nu există mereu conexiunea cu clientul și nici senzația că tu contezi neapărat. Dar poate, într-o zonă în care ai sute sau chiar mii de clienți zilnic, intervine o rutină și nu e atât de ușor să fii deschis către toți. În dimineața aceea, toată perioada în care am așteptat să îmi iau capucino comandat, cel ce l-a pregătit a vorbit continuu la telefon. Da, folosea căști. Măcar atât! Dacă te simți cu adevărat ca într-o atmosferă prietenoasă, apropiată, ca parte a unui scenariu în care și tu ești un element important?! Nu neapărat. Sau nu mereu, căci s-a dovedit a fi destul de circumstanțial.

 • Facebook
 • Twitter

Ora nouă a venit, brunchul s-a pornit. Nu cred că trecuseră mai mult de două minute peste ora nouă și m-am prezentat să comand. O trăsătură importantă a cafenelelor Narcoffee este aceea că trebuie să mergi să comanzi la casă, apoi urmând a fi servit. Dar cred că v-ați prins deja. A durat puțin până să îmi fie adus micul dejun și trebuie să remarc o diferență între imaginile de prezentare și ceea ce primești. Nu este foarte mare, dar există. Sau cel puțin așa a fost în cazul goat cheese cream cheese & beetroot croissant. Da, cam așa sunt denumirile dar eu în dimineața aceea am mâncat croissant cu cremă de brânză, sfeclă, ulei de măsline, brânză de capră, mix de semințe, mix de salată, viniagrette, roșii cherry, busuioc, oregano, usturoi. Sunt vreo 7 opțiuni între care poți alege, toate prezentate în detaliu și pentru care poți primi lămuriri suplimentare dacă e cazul. E o combinație inspirată, bine aleasă și gândită: un croissant pufos, ușor aromat, cu o textură plăcută și gust îmbogățit de savoarea semințelor presărate. În interior, brânză de capră este cea care deține controlul, albă, cremoasă, onctuoasă dar delicată; îmbrățișează un amestec de semințe, puțină salată, roșii și condimente ce dădeau o aromă bogată și un gust cuceritor. Alături, pe farfuria dreptunghiulară, neagră, simplă era așezat mixul de salată, picurat cu ulei suav de măsline și viniagrette. Venea perfect în completarea croissantului căci erau gusturi diferite, aflate pe poziții opuse dar care împreună creau armonie. Într-un borcănaș drăguț, nu dintr-acelea mititele de tot, ci puțin mai mărișor, era pregătită o gustare sănătoasă și deopotrivă delicioasă. Un strat de iaurt simplu era baza peste care, cumințele și ochioase erau așezate cereale, bucăți de kiwi, merișoare și zmeură. Simplu, ușor de mâncat, sățios, perfect pentru cei ce sunt mereu pe fugă ori nu vor să piardă mult timp cu masa de dimineață.

 • Facebook
 • Twitter

Cafeaua de specialitate, de specialitate ramâne

Cafeaua de specialitate, barista pricepuți și cunoscători, atmosfera făină; rezultatul nu poate fi decât unul bun. Raportat la alegerile mele Narcoffee rămâne în top 5 cafenele din Cluj, undeva în partea a doua a lui.
Cine e pe prima poziție bănuiesc că vă e deja familiar. Rămâne doar să vă mai dezvălui ce prezențe mai sunt în top dar, mai ales, pe ce loc!

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This