Orez Jollof
Note exotice și tradiție nigeriană
18
IUNIE, 2019
conversații gastronomice
Zilele acestea pașii ne vor purta – culinar vorbind – prin minunata Africa, continent încărcat de tradiții, semnificații, cuceritor de-a dreptul și veritabilă sursă de fascinație. Spațiu al acestei lumi de care te poți îndrăgosti iremediabil.
Poate vă întrebați ce e cu această inițiativă. Răspunsul e cât se poate de simplu: sâmbăta ce vine, oameni cu drag și sinceră preocupare de binele celor mai puțin norocoși vor organiza la H33, pe strada Horea 33, o acțiune umanitară: Cluj United for Mali. Scopul este de a strânge bani pentru achiziționarea de corturi destinate refugiaților din Mali cărora viața nu le-a surâs ca în cazul nostru. Le-a adus situație cu adevărat dificilă, privațiuni de tot felul. Stă în puterea și voința noastră să dăm o mână de ajutor.
Ne vedem sâmbătă pe la 15:00 pentru a socializa, a petrece timp de calitate, a savura mâncăruri tipic africane, pregătite după rețete autentice dar și aperitiv tradițional românesc – slană, cârnați, caș, telemea și multe alte delicii. Plus alte câteva surprize gastronomice. Toate din partea noastră. Vom învăța pași de zumba, vom bate la tobe, dj ne vor asigura un cadru perfect petrecerii, vom putea cumpăra mici suveniruri, ne vom simți de minune. Va fi o adevărată bucurie a sufletului. Și vom dona pentru aceasta cauză, firește, după posibilități.
„De fapt, clădirea unei arome de bază pentru acest fel este esențială și fiecare pas trebuie respectat pentru a avea succesul garantat.”
Așadar întreaga săptămână eu vă voi prezenta cu ce vă puteți delecta culinar. De inspirație africană, firește. Mai degrabă vă voi ispiti. Sau cel puțin voi încerca. Și așa poate ne vom cunoaște sâmbătă.
Începem cu orezul Jollof, o adevărată nebunie în materie de arome. Dar o nebunie frumoasă, cuceritoare.
E un fel de mâncare bogat, versatil, extrem de gustos ce abundă în condimente. Tocmai ele sunt esența căci îi dau savoarea aparte și statut inconfundabil. E cu siguranță unul din cele mai întâlnite feluri africane, nelipsit de la petreceri ori alte momente încărcate de semnificație. Deloc costisitor, delicios și gata în cel mult 45 minute.
Se poate servi alături de pui prăjit, carne de curcan, vită, capră sau pește. După placul și pofta inimii. Așa cum noi avem pilaful, țările vest africane au orezul Jollof. Cheia pentru reușita rețetei este respectarea ingredientelor și condimentarea potrivită. De fapt, clădirea unei arome de bază pentru acest fel este esențială și fiecare pas trebuie respectat pentru a avea succesul garantat.
Ingredientele sunt bogate, adevărate comori culinare ce știu a se combina de minune pentru un fel desăvârșit: orez, câțiva căței de usturoi, foi de dafin, puțin ghimbir, ceapă, ardei gras, ardei picant, roșii, pastă de tomate, curry, piper, cimbru, ulei de măsline. În detaliu după cum urmează:
– 6 cești de orez, de preferat prefiert (se poate folosi și basmati)
– 3/4 ceașcă ulei măsline
– 2 frunze dafin
– 4 căței de usturoi
– 1 linguriță de ghimbir
– 1 ceapă medie
– 2 cepe verzi
– 3 ardei gras roșu
– 2 ardei iuți (de preferat scotch bonnet)
– 5 roșii bine coapte
– 5 lingurițe pastă tomate
– 1 linguriță cimbru
– 1 linguriță curry
– 1 linguriță sare
– piper alb (opțional)
– 4 cești supă pui (sau apă)
Am studiat multe rețete până să o aleg pe aceasta de la Chef Lola’s kitchen (cheflolaskitchen.com); extrem de promițătoare. Așa cum vă povesteam deja, clădirea unei arome este esențială pentru reușita acestui preparat . Motiv pentru care fiecare pas trebuie respectat.
Într-o tigaie încăpătoare puneți uleiul de măsline, aduceți-l în stadiul de sfârâială nerăbdătoare și puneți ceapa tăiată. O vrem sotată. Nu mai mult de 3-5 minute, până capătă acea nuanță aurie. Solară cum îi spun eu. Apoi adăugați 5 lingurițe de pastă de roșii. Prezența ei va aduce o aromă intensă, pregnantă, de roșii. Adică ceea ce se dorește. Prăjiți pentru încă 5 minute, amestecând continuu pentru a evita arderea.
Urmează partea cu adevărat aducătoare de arome ce ne stârnesc pofta: punem cățeii de usturoi pisați și ghimbirul tocat. O reală explozie olfactivă ne va inunda nările. Cuceritoare de-a dreptul. Preț de două minute le trecem prin dogoarea focului. E vremea să îmbogățim și mai mult aportul de legume prin alăturarea roșiilor, ardeilor de ambele feluri dați prin blender până au ajuns la stadiul de pastă. În unele rețete se preferă varianta tocată a acestor legume și nu pasarea lor. Alegerea vă aparține întru totul. În această parte nu există un timp indicat pentru gătire. Vă veți da seama că e gata atunci când sosul devine gros iar uleiul plutește deasupra lui. E momentul în care puneți condimentele: cimbru, pudra de curry, sare, piper alb.
Finalul e dedicat orezului care după ce e adăugat va fi continuu amestecat astfel încât fiecare bob să fie acoperit cu sos. Când omogenizarea e perfectă se toarnă supa de pui ori apa, după caz. Se menține dogoarea iute a focului, se acoperă cu capac căci e nevoie de mult abur pentru a avea rezultatul perfect. După primul clocot se reduce intensitatea înspre mediu, chiar minim căci acum e nevoie de răbdare și gătire lentă. Cu tigaia acoperită se continuă procesul de preparare termică preț pentru 20-25 minute. Când e gata îl înlăturăm de pe foc, îi dăm un răgaz de 10 minute să își tragă sufletul și să fie pregătit pentru a ne încânta. Înainte de a-l servi puteți presăra ceapă verde tăiată așa cum vă place mai mult. Să vă bucurați de un orez tradițional plin de note exotice!
sursă foto: cheflolaskitchen.com
grandbaby-cakes.com
mywekutastes.com
www.foodfidelity.com
articole recente
Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză
Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!
YUME Coffee Victor Babeș
E prima dată când se întâmplă să scriu despre un loc chiar când mă aflu în incinta-i. Și e interesant din cale-afară. Căci împărtășești impresii, trăiri autentice de la fața locului.
Shaorma: între iubire și indiferență
Aceasta e o scriere doar pentru cei sinceri. Ce știu a-și recunoaște poftele și acționează sub imboldul lor. Sau, altfel spus, topicul e unul cu alergie. La ipocrizie. El dezbate răspicat, clar fără ocolișuri un subiect tabu: cât de mult iubim shaorma? După cum vedeți nici nu am mai pus problema dacă.
Pentru răsfăț culinar, tort de mere
V-am povestit, nu demult, cum mama ne pregătea tort de mere. Și cum el devenea dintr-un simplu desert – bun din cale-afară, e drept – dovada supremă de răsfăț. Și drag de noi. Deopotrivă era un fel de vestitor al sărbătorilor. Căci doar atunci ne bucuram de tot ceea ce avea să ne ofere.
Atelier de ornat turtă dulce
Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.
Brutăria artizanală Grana
Am crescut cu pâine făcută în casă. Era nelipsită. Nu dintr-un moft, trend ori ceva similar. Ci din necesitate. La acea vreme nici prin cap nu-mi trecea că e vorba de pâine artizanală. Ori că i s-ar spune așa. Era firescul. Treptat a dispărut. Am devenit mai lipsiți de timp, poate.