Ou poșat

Când denumirea-i fancy, parcă și gustu-i altfel

21

IANUARIE, 2019

conversații gastronomice

Poate le știți sub denumirea tradițională de „ochiuri românești”. Ori poate termenul modern, mult mai întâlnit în zilele noastre, vă sună familiar: ouă poșate. Dar mai există și a treia posibilitate în care nici o variantă nu vă e cunoscută și aici intervine puțin ajutor din partea mea.

  • Facebook
  • Twitter

Poaching se referă la pregătirea alimentelor în apă caldă. În opinia unora procesul în sine e floare la ureche, însă am auzit și variante conform cărora trebuie să știi anumite „secrete” pentru rezultate optime. Una peste alta vorbim despre o gătire rapidă prin scufundare în apă fierbinte.
Într-o oală se pune apă ce este adusă până la temepratura de fierbere fără a o lăsa să clocotească. Odată ajunși aici, se dă focul la mic pentru a păstra temperatura. Un detaliu extrem de important: trebuie să avem la suprafața ei bule fine și nicidecum bulbuci clocotitori. Spargem oul într-un vas mic – musai să fie un ou proaspăt – cu ajutorul unei lingure se generează în apă, cu mișcări line, un mic vârtej – nu care cumva să învolburăm prea mult apele. Apoi, cu multă gingășie, se toarnă oul. Totul cu eleganță și delicatețe.

  • Facebook
  • Twitter

„Iar combinațiile pentru mic dejun sunt variate: pus pe pâine prăjită, alături de mix de salate, legume alese după pofta inimii și în funcție de inspirația de moment.”

Și la ce bun acel vârtej? Se pare că el e cel ce va ține albușul sub control, în jurul gălbenușului, nelăsându-l să se împrăștie. Tot cu același scop alte rețete menționează adăugarea de oțet în apă.
Nu îl lăsăm pe foc mai mult de 4 minute, iar rezultatul: un albuș bine făcut, în formă de sferă, fără vreo parte translucidă și un mijloc moale, cremos ce curge onctuos atunci când desfacem oul. Îl luăm din oală, îl scurgem bine de apă și e gata pentru a ne înfrupta din el.

  • Facebook
  • Twitter

Poate fi decretată cea mai sănătoasă variantă de pregătire a oului căci fără a consuma grăsimi sau ulei ne bucurăm doar de beneficiile lui nutriționale.
Iar combinațiile pentru mic dejun sunt variate: pus pe pâine prăjită, alături de mix de salate, legume alese după pofta inimii și în funcție de inspirația de moment. Poate și niscavai cârnăciori ar merge, dulceață de ardei iute, ceapă caramelizată și nelipsitele condimente pentru un plus de gust. Hmmmm… cât de delicios poate fi!

  • Facebook
  • Twitter

Și uite așa putem bifa o altă metodă de a ne reinventa micul dejun! Unde puteți mânca ou poșat cu adevărat delicios în Cluj? Chiar aici:
https://manifestbonvivant.com/eggcetera/

articole recente

Manger

Din perspectivă gastronomică am avut o săptămână intensă. Cu niște trăiri aparte, poate contradictorii, descoperiri uimitoare, dar pe deplin ofertante. Și pozitive. A recomanda sau nu un restaurant poate fi un lucru subiectiv. Chiar așa și este. Suntem diferiți, percepțiile ne sunt pe măsura acestui lucru, așteptările pe care ni le formăm influențate de experiențe trecute. Și nu numai.

citește mai mult

Zama

Am o legătură aparte cu zona săsească. O ador în toate privințele. Nu am căutat vreodată să înțeleg pe deplin acest lucru. Nu prea îi văd rostul și parca ar strica din farmec așa inițiativă. De ce să încerci să îți explici ceea ce te încântă. Doar cât sunt prin trecere în zona amintită și inima îmi tresaltă a sinceră bucurie, chipul zâmbește, ființa radiază a fericire. Dacă am șansa să și poposesc pe acolo, atunci e adevărat panaceu al sufletului.

citește mai mult

Syndicate Bar

Mereu am fost fascinată de hoteluri. De idee în sine, de tot ceea ce reprezintă și aduce conceptul. Pe cât de mult detestă unele persoane ideea – căci, da, se întâmplă – pe atât de mult mă atrage pe mine. E ca un miraj. Dacă aș putea, aș locui la hotel. Fără nici cea mai mică urmă de îndoială.

citește mai mult

CIMBRU MEAT&FLAME

Că e altfel, bănuiam încă dinainte de a-i trece pragul. Dar chiar și așa am fost surprinsă. Plăcut. Îi știam de ceva vreme statutul aparte. Încă de pe vremea când drumurile ni s-au intersectat prima oară la festivalul meu de suflet. Da, despre minunatul, magnificul și inegalabilul Electric Castle vorbesc. Dar pun pariu că și vouă vă sunt cunoscuți cei de la Cimbru. Sau măcar ați auzit de ei. Nu de alta, dar sunt deja un nume consacrat în lista vendorilor street food. Iar noi știm prea bine cât de multe evenimente de acest gen sunt în Cluj.

citește mai mult
Share This