Ou poșat

Când denumirea-i fancy, parcă și gustu-i altfel

21

IANUARIE, 2019

conversații gastronomice

Poate le știți sub denumirea tradițională de „ochiuri românești”. Ori poate termenul modern, mult mai întâlnit în zilele noastre, vă sună familiar: ouă poșate. Dar mai există și a treia posibilitate în care nici o variantă nu vă e cunoscută și aici intervine puțin ajutor din partea mea.

  • Facebook
  • Twitter

Poaching se referă la pregătirea alimentelor în apă caldă. În opinia unora procesul în sine e floare la ureche, însă am auzit și variante conform cărora trebuie să știi anumite „secrete” pentru rezultate optime. Una peste alta vorbim despre o gătire rapidă prin scufundare în apă fierbinte.
Într-o oală se pune apă ce este adusă până la temepratura de fierbere fără a o lăsa să clocotească. Odată ajunși aici, se dă focul la mic pentru a păstra temperatura. Un detaliu extrem de important: trebuie să avem la suprafața ei bule fine și nicidecum bulbuci clocotitori. Spargem oul într-un vas mic – musai să fie un ou proaspăt – cu ajutorul unei lingure se generează în apă, cu mișcări line, un mic vârtej – nu care cumva să învolburăm prea mult apele. Apoi, cu multă gingășie, se toarnă oul. Totul cu eleganță și delicatețe.

  • Facebook
  • Twitter

„Iar combinațiile pentru mic dejun sunt variate: pus pe pâine prăjită, alături de mix de salate, legume alese după pofta inimii și în funcție de inspirația de moment.”

Și la ce bun acel vârtej? Se pare că el e cel ce va ține albușul sub control, în jurul gălbenușului, nelăsându-l să se împrăștie. Tot cu același scop alte rețete menționează adăugarea de oțet în apă.
Nu îl lăsăm pe foc mai mult de 4 minute, iar rezultatul: un albuș bine făcut, în formă de sferă, fără vreo parte translucidă și un mijloc moale, cremos ce curge onctuos atunci când desfacem oul. Îl luăm din oală, îl scurgem bine de apă și e gata pentru a ne înfrupta din el.

  • Facebook
  • Twitter

Poate fi decretată cea mai sănătoasă variantă de pregătire a oului căci fără a consuma grăsimi sau ulei ne bucurăm doar de beneficiile lui nutriționale.
Iar combinațiile pentru mic dejun sunt variate: pus pe pâine prăjită, alături de mix de salate, legume alese după pofta inimii și în funcție de inspirația de moment. Poate și niscavai cârnăciori ar merge, dulceață de ardei iute, ceapă caramelizată și nelipsitele condimente pentru un plus de gust. Hmmmm… cât de delicios poate fi!

  • Facebook
  • Twitter

Și uite așa putem bifa o altă metodă de a ne reinventa micul dejun! Unde puteți mânca ou poșat cu adevărat delicios în Cluj? Chiar aici:
https://manifestbonvivant.com/eggcetera/

articole recente

Fragment

Uneori relația cu mâncarea poate fi profundă. Mistuitoare, pasională, completă, absolută, devotată. Înțesată cu trăiri intense. Și musai asumată. Trebuie să știi ce vrei, pentru a înțelege pe deplin ceea ce primești.
Poți „gusta” pe deplin ceea ce are de oferit Fragment doar dacă ai o astfel de relație specială cu hrana. Să o înțelegi, apreciezi, poate chiar să o idolatrizezi. Și să îi atribui rolul cuvenit: măiastră aducătoare de experiențe sufletești.

citește mai mult

Espresso Studio

Mi se întâmplă să am norocul de a descoperi și locuri cu care rezonez sufletește întru totul. Ce știu a mă fermeca prin felul aparte de a fi, ieșirea din tipar, ruperea convențiilor cu care suntem obișnuiți. Care cuceresc cu precădere prin esența lor, mesajul pe care vor să îl transmită și forma concretă pe care o îmbracă.

citește mai mult

A la Tarte

Atunci când am intrat pe ușă ea primea ultimele dichiseli înainte de a fi prezentată publicului. Retușuri pentru aspect desăvârșit. Nu că nu ar fi fost deja suficient de charmantă și pe deplin cuceritoare. Era pregătită. O desfătare a privirii aducătoare de bucurie interioară. A fost dragoste la prima vedere; dar din aceea statornică, de nestrămutat. Tocmai decisesem desertul acelei zile. Întreaga mea vizită la A la Tarte a stat sub semnul ei.

citește mai mult

DOT

Nu i-am găsit ușor. E drept. Poate în mod normal aș fi renunțat și nu aș fi luat a doua oară la rând, număr cu număr, strada Potaissa în găsirea acelui număr 10. Oricât de dragă mi-ar fi mie strada cu pricina. Căci o ador, pur și simplu! Dar asta-i o altă poveste.

citește mai mult
Share This