Ou poșat

Când denumirea-i fancy, parcă și gustu-i altfel

21

IANUARIE, 2019

conversații gastronomice

Poate le știți sub denumirea tradițională de „ochiuri românești”. Ori poate termenul modern, mult mai întâlnit în zilele noastre, vă sună familiar: ouă poșate. Dar mai există și a treia posibilitate în care nici o variantă nu vă e cunoscută și aici intervine puțin ajutor din partea mea.

  • Facebook
  • Twitter

Poaching se referă la pregătirea alimentelor în apă caldă. În opinia unora procesul în sine e floare la ureche, însă am auzit și variante conform cărora trebuie să știi anumite „secrete” pentru rezultate optime. Una peste alta vorbim despre o gătire rapidă prin scufundare în apă fierbinte.
Într-o oală se pune apă ce este adusă până la temepratura de fierbere fără a o lăsa să clocotească. Odată ajunși aici, se dă focul la mic pentru a păstra temperatura. Un detaliu extrem de important: trebuie să avem la suprafața ei bule fine și nicidecum bulbuci clocotitori. Spargem oul într-un vas mic – musai să fie un ou proaspăt – cu ajutorul unei lingure se generează în apă, cu mișcări line, un mic vârtej – nu care cumva să învolburăm prea mult apele. Apoi, cu multă gingășie, se toarnă oul. Totul cu eleganță și delicatețe.

  • Facebook
  • Twitter

„Iar combinațiile pentru mic dejun sunt variate: pus pe pâine prăjită, alături de mix de salate, legume alese după pofta inimii și în funcție de inspirația de moment.”

Și la ce bun acel vârtej? Se pare că el e cel ce va ține albușul sub control, în jurul gălbenușului, nelăsându-l să se împrăștie. Tot cu același scop alte rețete menționează adăugarea de oțet în apă.
Nu îl lăsăm pe foc mai mult de 4 minute, iar rezultatul: un albuș bine făcut, în formă de sferă, fără vreo parte translucidă și un mijloc moale, cremos ce curge onctuos atunci când desfacem oul. Îl luăm din oală, îl scurgem bine de apă și e gata pentru a ne înfrupta din el.

  • Facebook
  • Twitter

Poate fi decretată cea mai sănătoasă variantă de pregătire a oului căci fără a consuma grăsimi sau ulei ne bucurăm doar de beneficiile lui nutriționale.
Iar combinațiile pentru mic dejun sunt variate: pus pe pâine prăjită, alături de mix de salate, legume alese după pofta inimii și în funcție de inspirația de moment. Poate și niscavai cârnăciori ar merge, dulceață de ardei iute, ceapă caramelizată și nelipsitele condimente pentru un plus de gust. Hmmmm… cât de delicios poate fi!

  • Facebook
  • Twitter

Și uite așa putem bifa o altă metodă de a ne reinventa micul dejun! Unde puteți mânca ou poșat cu adevărat delicios în Cluj? Chiar aici:
https://manifestbonvivant.com/eggcetera/

articole recente

L’Albero dei Sogni

Am descoperit un om cu adevărat pasionat de rodul muncii sale. Vorbește cu atâta drag și încântare despre ce face încât automat îți stârnește admirația. Dar și curiozitatea. De a afla cu cum stau lucrurile cu înghețata moleculară artizanală L’Albero dei Sogni.

citește mai mult
Share This