People Gourmet

În căutarea experienței complete

11

IUNIE, 2018

venit, văzut… scris

Plouă… de atâta amar de zile încât parcă nici nu îmi mai amintesc când a început. Sau când am avut ultima dată o zi doar cu soare. Luni, început de săptămână și după o luptă aprigă de a răzbate printre picături, mașini parcate oarecum pe trotuar, streșini curgânde, umbrelă îndărătnică – luptă pe care în mod evident am pierdut-o – identificarea numărului 13 pe strada David Ferenc a venit ca o ieșire la liman. Și nu exagerez cu ceva pentru că în sfârșit reușisem să mă adăpostesc din calea aprigei naturi.

Ambianța necesară sau doar un moft?

Știți momentele acelea când întârzii la vreo reuniune, ajungând acolo taman după ce toată lumea e așezată, conversația pornită și apariția ta face ca toate privirile să se îndrepte înspre tine? Și atunci îți vine să te faci mic pentru a încăpea într-o gaura; orice, doar să nu atragi atenția.
Cam așa a fost intrarea în curtea interioara a adresei amintite, acolo unde e terasa People Gourmet, căci la ora aceea erau destule mese ocupate. Am decis să rămânem afară pentru a profita că suntem în anotimpul de vară – măcar calendaristic – și am ales masa în funcție de un criteriu fundamental: să fie cât mai multă lumina pentru fotografiile ce urma să vi le aduc drept mărturie a trecerii pe acolo. Mese pentru două sau mai multe persoane, așezate nu într-un fel anume, și nu neapărat cu atenție ori îndreptare spre estetic, cu o „decorare” minimalistă, scaune ce se pot preta pentru o masă pe terasă, simple, metalice, albe sau turquoise. Erau completate de niște perne în carouri, confortabile, ce generau un aer fresh, nimic sofisticat ori complicat. În jur, atât cât erau prezente, florile dădeau un aer artificial, nefinisat și designul general nu reușea să îți atragă atenția prin ceva anume. Mă întreb adesea de ce nu se acordă un plus de atenție și fără mari eforturi financiare pentru a oferi autenticitate unui loc, pentru a-l face memorabil, șarmant, prin alegeri simple, dar înțelepte. Și ambianța e un aspect ce arată grija pentru timpul petrecut de către client. Cert e că după ce ne-am așezat la masă, un gând s-a evidențiat printre celelalte: oare vom mânca pe măsura a ceea ce am experimentat până acum?

  • Facebook
  • Twitter

„Mâncare bună, savuroasă, cu prezentare artistică, poate printre cele mai bune testate până atunci după cum urma să aflăm.”

Dacă ne-ați da să mâncăm, clar nu refuzăm

Sub această deviză, meniurile au fost aduse într-un timp scurt de la sosirea noastră; nici nu s-a pus problema să așteptăm. Un lucru pe care încep să îl apreciez din ce în ce mai mult atunci când aleg să mănânc în oraș este compactarea meniurilor. Nu spun că așa ar trebui să fie peste tot; doar că mie îmi place. Îmi pare mult mai simplu, eficient și mai puțin consumator de timp să ai un singur meniu, foarte bine structurat, în care poți găsi ușor ceea ce cauți. Așa e gândit cel de la People Gourmet, 3 categorii majore fiind bine evidențiate din exterior, încă înainte de a deschide meniul: gourmet, bar, vinuri. Inspirată alegerea denumirilor și extrem de elocventă. Eu de cele mai multe ori îmi aleg întâi felul de mâncare dorit pentru ca abia apoi să decid ce băutură va completa meniul. Motiv pentru care atunci când s-a venit pentru a fi întrebați dacă dorim ceva de băut, nu eram încă pregătiți cu răspunsurile. Fără nici cea mai mica urmă de supărare ori iritare, extrem de amabilă, domnișoara s-a retras pentru a reveni câteva minute mai târziu.
Meniul este unul variat având posibilitatea să alegi ceva pentru fiecare moment al zilei, începând cu mic dejun și terminând cu cina. Aperitive, 3 alternative pentru mic dejun ce păreau a fi extrem de sățioase și numai bune pentru a începe diminețile, 3 supe – 2 dintre ele poate mai exotice pentru o parte dintre noi, căci pe lângă supa cremă de legume se servește supa de pește cu midii și supa thai – tot atâtea feluri de salate, risotto, paste, burgeri, desert. Felurile principale sunt gândite să mulțumească toate categoriile de gusturi, 6 fiind la număr dar abordând aproape cam tot atâtea tipuri de carne: rață, pui, vită, somon și porc. După cum vă puteți da seama, un meniu variat, extrem de apetisant și îmbietor numai când treci cu privirea peste ingredientele folosite și maniera de a le combina. Toate inspiră calitate, imaginație și talent; mâncare bună, savuroasă, cu prezentare artistică, poate printre cele mai bune testate până atunci după cum urma să aflăm. Cu siguranță nu voi devoala alte detalii din meniu pentru că vreau să vă las plăcerea de a fi surprinși atunci când veți decide să vă fie gazde.

  • Facebook
  • Twitter

Alegeri inspirate, deliciu culinar

Vă pot descrie însă senzația, gustul și aroma preparatelor din care am decis să ne înfruptăm: o primă alegere un burger halloumi cheese – halloumi grill, sos de roșii cu usturoi și măsline, rucola, busuioc, cartofi dulci, iar cea de a doua, piept de pui cu cartofi dulci, pătrunjel, usturoi, sos demi-glace. Cartofii dulci par a fi la mare cinste în meniu căci îi regăsim în multe feluri, ceea ce pe mine m-a încântat deoarece chiar îmi plac. Mâncarea fiind aleasă, am optat pentru o limonadă și un pahar de vin alb Issa care să însoțească pieptul de pui.
Vizual felurile pe care le comandasem erau spectaculoase; cu atenție deosebită la detalii și cu pricepere s-a mers pe o prezentare contrastantă, în culori tari, dominatoare. Știu, aici pot fi puțin subiectivă pentru că mereu am adorat mâncarea aspectuoasă, care să te îmbie vizual, să îți sporească și mai mult curiozitatea, dorința de a gusta. Din perspectiva mea acesta este un atu fantastic al locului, atenția pe care o acordă unor astfel de detalii: aspectul, maniera în care alegi să prezinți mâncarea. Nu e suficient să fie gustoasă ci trebuie să fie și atent prezentată, ca o poveste frumos spusă.
Burgerul dolofan, dar nu foarte, exact așa cum îi stă bine, cu pălăria împresurată de semințe de susan, doar privindu-l prevestea senzații extrem de plăcute, căci numai chifla aceea sugera prin toți porii ideea de pufos. Cartofii galben portocalii, dulci și îmbietori, tăiați în felii potrivite, cu accente bine alese de verde și roșu date de înmiresmarea cu pătrunjel fin tăiat și ardei roșu înfocat, dar nu pișcător, stăteau potoliți așteptând să dea gata niște papile gustative. Și oare cum altfel le-ar fi venit mai bine, ori cum să le fi fost mai desăvârșit scoasă în evidență personalitatea, paleta cromatică, decât pe o farfurie din piatră, rotundă, de un negru absolut, cu marginile-i specifice ce nu îți dau neapărat senzația de finisare. Chapeau bas, o alegere extrem de inspirată! Iar după ce ți-a trecut uimirea legată de aspect, când în final iei decizia de a-l savura, rămâi plăcut surprins deoarece acțiunea cuțitului nu determină destructurarea burgerului. Poate spuneți că e doar un moft. Însă nu e chiar așa deoarece numai eu am trecut de nenumărate ori prin chinul aferent de a mânca un burger. În oraș. Ceva ce poate fi extrem de solicitant, enervant, dificil, într-un cuvânt, o aventură nu neapărat dorită. De această dată, fiecare strat rămânea la locul lui, pentru îmbucătura perfectă ce te lăsa să simți în voie contribuția fiecărui element în gustul final.

  • Facebook
  • Twitter

Nici puiul cu cartofi dulci nu s-a lăsat mai prejos în a încânta: o așezare centrată într-o farfurie cu margini rotunde, albă, ce evidenția foarte bine nuanțele mâncării. În mare, cromatica era aceeași ca și în cazul burgerului, dominante fiind maro și portocaliu, dar inspirat scoase din posibila monotonie a aceleiași palete de culoare prin niscavai pete, ici și colo, de un verde lime. Pieptul de pui, foarte bine pregătit, într-o nuanță curată, impecabilă, pe alocuri se lăsase îmbrățișat de sosul demi glace, ceea ce îi sporea deliciul, iar împreună cu cartofii dulci, combinația devenea perfectă, se echilibra, căci dulcele năvalnic, uneori nepotolit al garniturii era strunit de gustul așezat al cărnii. A fost un fel de mâncare desfătător, de care m-am bucurat pe deplin, ce mi-a adus bine într-o luni ploioasă, una din multe altele.

  • Facebook
  • Twitter

Pachet complet sau doar mâncare?

Am sesizat încă de la început că serviciile sunt caracterizate prin amabilitate, promptitudine, dar lipsește oarecum implicarea, acel ceva care să te facă să te simți un element important al întregii povești: să ți se recomande ceva, să fii întrebat cam ce ți-ai dori, să existe o legătură deschisă, apropiată de client. Să existe implicare reală, să arăți că îți pasă și că ești acolo pentru a oferi pachetul complet. Cum mai aveam alte lucruri de bifat în ziua respectivă, la scurt timp după debarasare am solicitat nota, ce a fost adusă la fel de prompt. Prețurile o oglindire a calității, inventivității, gustului, prezentării, implicării. Nu sunt mici, sunt echitabile raportate la mâncarea oferită, poate puțin prea mari dacă luăm în calcul și celelalte aspecte despre care am amintit. Pentru mâncarea de acolo, voi reveni cu siguranță; e atuul locului și m-a convins cu adevărat. Sunt atâtea feluri care mi-au atras atenția, m-au fermecat doar citind despre ele și nu mă voi liniști până nu le voi testa. Și poate până atunci se vor mai schimba și alte aspecte!

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This