Plăcintă nigeriană cu carne

Delectare culinară pe deplin savuroasă!

19

IUNIE, 2019

conversații gastronomice

La plăcinte înainte, la război înapoi! Nu sună rău deloc, așa-i?! Sub acest îndemn ce trebuie urmat cu sfințenie ne continuăm periplul culinar vest-african. Da, și cu astfel de minunății vă așteptăm sâmbătă, la H33, în cadrul evenimentului caritabil #ClujUnitedforMali.

  • Facebook
  • Twitter

Mici plăcințele asemănătoare produselor de patiserie, cu înveliș din aluat untos, crocant, îmbietor în arome. Adică așa cum trebuie să fie pentru adevărat răsfăț gastronomic. Însă asta nu e tot. Căci și interiorul e surprinzător; o delectare absolută a gustului: umplutură din carne tocată de vită, cu adaos de legume, cremoasă, mângâietoare de papile gustative, pe deplin desfătătoare. Odată încercată una, nu te vei mai putea opri din mâncat. Se pare că generează și dependență, nu doar trăiri speciale pentru papilele gustative.
E un snack foarte popular în vestul Africii, extrem de bogat în savoare, perfect pentru mic-dejun, brunch sau gustare. Un adevărat deliciu ce însoțește mesele festive și momentele de sărbătoare. În aproximativ trei sferturi de oră sunt gata și nu e nevoie de îndeletnicire culinară aparte pentru a le pregăti.

  • Facebook
  • Twitter

„Doar să țineți minte: odată gustate, dependența e instalată.”

Aveți nevoie de carne de vită tocată, cartofi, morcovi, ceapă, cimbru, curry, faină albă, sare, puțin zahăr, unt sau margarină, apă și un ou. Atât. Cantitățile exacte pentru 10 porții vi le dau mintenaș. Rețeta e preluată de pe myactivekitchen.com după îndelungă răsfoire a altor câteva zeci. Aceasta mi s-a părut cea mai potrivită.

Pentru umplutură:
– 500 grame carne vită tocată
– 1 morcov mare
– 2 cartofi medii
– 1 ceapă medie
– 1 lingură de cimbru
– 1 ou mare
– 1 lingură curry
– 2 linguri ulei
– apă

Pentru aluat:
– 700 grame făină
– 1 lingură de zahăr(opțional) care îmbunătățește gustul aluatului
– 1 praf de sare
– 380 grame unt nesărat sau margarină (sau în proporții egale, ambele)

  • Facebook
  • Twitter

Pregătirea aluatului

Într-un bol puneți făina, zahărul, untul sau margarina, sarea și le amestecați până capătă o consistență sfărâmicioasă. Turnați 100 ml de apă după care frământați ca să aduceți ingredientele în stadiul de aluat. Să nu asudați prea mult cu frământatul căci nu e cazul. Dacă simțiți că mai e nevoie de apă pentru a ajunge la textura dorită puteți adăuga dar câte o lingură pe rând. În unele rețete intervine și puterea prafului de copt. Eu nu îl agreez deloc iar dacă rezultatul e același prefer să nu îl folosesc.
Înveliți aluatul în folie și îl puneți la dospit în loc răcoros sau în frigider pentru 30 minute.

  • Facebook
  • Twitter

Momentul pentru savuroasa umplutură

Pe focul potrivit ca intensitate punem o tigaie în care adăugăm uleiul, îl încălzim timp de două minute, adăugăm ceapa tăiată mărunt și o călim până devine translucidă. Repejor intră și carnea tocată în scenă și amestecăm continuu până își schimbă culoarea în maro. E momentul oportun condimentării cu sare, cimbru, curry și omogenizăm bine de tot. O parte din rețete includ și usturoi și ardei iute. Alegerea vă aparține în totalitate și e dictată doar de gust. Dacă se impune, reducem tăria focului pentru a evita arderea. Umplutura trebuie să fie suculentă și dacă nu reușim să obținem acest lucru cu ajutorul cărnii mai adăugați apă. Morcovii împreună cu cartofii, fierți în prealabil și tăiați cubulețe, se adaugă în tigaie; se mai lasă la gătit pentru maximum 3-5 minute. De gata, sigur e gata umplutura. Însă mai e nevoie de un ultim „artificiu” pentru a o face perfectă, cremoasă, suficient de legată ca și consistență. Două linguri de făină amestecate cu apă vor fi puse în tigaie și se mai lasă sub dogoarea focului pentru un minut. Apoi dăm deoparte pentru binemeritat răgaz întru liniștire.

  • Facebook
  • Twitter

Zămislirea plăcintelor

Doar când umplutura e total răcită trecem la pregătirea plăcințelelor. Cuptorul va fi preîncălzit la 180 grade. Oul se sparge, îl batem puțin pentru neștiută vină și îl lăsăm la cugetat. Presărăm pulbere fină de albă făină pe un tocător/blat/ suprafață de lucru. După caz. Împărțim aluatul în două, trei bucăți pe care le întindem în foi. Cu o formă rotundă potrivit de mare „tăiem” câte cercuri ne permite aluatul. Așezăm umplutură în centrul lui, ungem jumătate din cerc cu ou bătut și împăturim cu atenție având grijă să se unească marginile. De ce folosim oul bătut? El are rolul de a „sigila” aluatul. Capetele se închid apasând cu dinții furculiței. Unde mai pui că va căpăta formă interesantă.
O tavă se va tapeta cu hârtie de copt unsă bine cu ulei pentru a evita lipirea; se pun plăcințelele, se ung cu ou și se înțeapă ici-colo cu furculița. Vor sta la cuptor 20-30 minute, la o temperatură de 180 grade.
Când le vedem ușor rumene e semn că treaba noastră-i gata și că a venit vremea înfruptării. Doar să țineți minte: odată gustate, dependența e instalată.
Însă, dacă nu aveți chef pe așa caniculă să încingeți cuptoarele, vă așteptăm să le savurăm împreună, sâmbătă, la H33:

https://www.facebook.com/events/482500109159465/

surse foto: immaculatebites.com
                  myactivekitchen.com
                  worldbytreat.com

articole recente

HAM&JAM

Uneori cauți spații mici. Locuri care să îți dea senzația de apropiere, cald; asemeni unei îmbrățișări. Sunt zile în care ai nevoie de astfel de tratament. Un zâmbet cald, o sclipire de bucurie că ai trecut pragul unei locații, sentimentul că ești binevenit. Astfel ești întâmpinat de obicei în micile businessuri aflate la început. Se vede cu ochiul liber. Dar mai ales, se simte. În atitudine, în disponibilitate. E ca un fel de ospitalitate la superlativ. Invers proporțională cu dimensiunea locului.

citește mai mult

La PAS

Când ați participat ultima dată la un disco-soup? Hmmm… oare știți ce e? Vă lămuresc de-ndată: nimic mai frumos decât a găti, pe ritmuri de muzică, alături de alți oameni pe care poate atunci i-ați văzut prima oară, o supă.

citește mai mult

Brewtiful

Am așteptat ceva vreme până să scriu despre Brewtiful. Și nu pentru că aș fi avut dubii în ceea ce privește cafeaua lor de specialitate. E printre cele mai bune din Cluj. Chiar în top trei al preferințelor personale ce a fost dat tumultuos peste cap odată cu apariția lor. Sunt talentați și pasionați.

citește mai mult
Share This