Popovere

Nici gogoșele, nici brioșe doar minunate popovere!

30

APRILIE, 2019

conversații gastronomice

Le știți oare? Sunt pur și simplu adorabile! Pufoase, moi și cu o drăgălășenie aparte de te îndrăgostești instantaneu de ele. Și iremediabil! Nu ai cum să nu le iubești.

  • Facebook
  • Twitter

Și totuși, de ce le iubim?

Cresc de parcă sunt stropite cu apă vie sau atinse de o baghetă magică. Iar rețeta nu conține praf de copt ori drojdie. Nimic de acest gen! V-am spus că sunt magice.
De gustoase, nici nu mai are rost să povestesc… făcute doar din lapte, făină, unt, ouă, nu pot fi altfel decât delicioase.
Mai înainte de orice, faceți așa încât să aveți un cuptor arzător. Mai ceva decât o zi toridă de vară ce ne face să căutăm cu ardoare orice fărâmă de umbră. Cam pe la 220 grade.

  • Facebook
  • Twitter

„Aveți nenumărate posibilități. Goale fiind pe interior, le desfaceți pălăria și așa pot deveni gazde primitoare pentru aproape orice vă delectează gustul: dulceață cu bucăți de fructe cărnoase, unt de arahide, sosuri dulci de caramel, ciocolată, fructe, cremă de vanilie, frișcă, înghețată.”

Ingrediente puține, încântare nemăsurată

Luați o cană de lapte, 200 ml și amestecați-l cu trei ouă. Le bateți bine dar nu foarte mult, până le duceți înspre stare de amețeală. Nici nu mai știu care cine a fost. Acum au devenit tot una. Convingeți două linguri de unt, gras, cu aroma-i inconfundabilă să se transforme din stăruitoare prezență în lichid sfârâitor. După ce l-ați adus acolo unde dorit, îl turnați peste amestecul de lapte și ouă.
Adăugați o cană de faină, praf alb făuritor de consistență, în ploaie densă, abundentă și un praf de sare. Omogenizați-le unul, două minute până când de la bucuria a ceea ce se întâmplă vor face bule. Ce se vor sparge în mici explozii ca râsete de copii fericiți.

  • Facebook
  • Twitter

Cum le facem?

Tava pentru brioșe ce le va găzdui întru coacere va fi trimisă fără milă în ardoarea cuptorului. Da, așa goală. E musai pentru rezultat optim. Dar, înainte ungeți bine cu unt sau ulei fiecare căuș în care va sta câte un popover. După ce v-ați convins că tava s-a încins și a devenit aprigă, înfocată chiar, luați-o și puneți aluatul. Nu umpleți fiecare formă mai mult de trei sferturi căci minunățiile vor crește așa mult, încât vor da pe afară. Doar de aceea sunt popovere!
Repejor cu ele la cuptor, unde vor sta sub intensă dogoare preț de 15 minute. După ce încep să nu-și mai încapă în piele și cresc văzând cu ochii, domoliți-le avântul și mai struniți căldura. Le țineți așa 20 minute, nu la mai mult de 180 grade. Și ce bucurie veți resimți când le veți vedea așa crescânde. Mângâiere a sufletului. Nu vă veți opri din uimire: „oooo”, „wow”!
Neapărat nu deschideți ușa cuptorului cât sunt în coacere. Altfel, surprinse de așa gest nesăbuit și oarecum indiscret, se vor rușina și vor da înapoi. Se vor dezumfla la propriu!

  • Facebook
  • Twitter

Ce faceți cu ele?! Aveți nenumărate posibilități. Goale fiind pe interior, le desfaceți pălăria și așa pot deveni gazde primitoare pentru aproape orice vă delectează gustul: dulceață cu bucăți de fructe cărnoase, unt de arahide, sosuri dulci de caramel, ciocolată, fructe, cremă de vanilie, frișcă, înghețată. Le puteți decora și în exterior. Nu se dau în lături de la nimic și știu a oferi doar încântare culinară.
Singurul regret? Se vor termina instantaneu căci nu le poate rezista cineva. Noroc că se fac extrem de ușor și rapid!

  • Facebook
  • Twitter

articole recente

Tzatziki

Când spui Grecia, spui sos tzatzki. Dar și souvlaki, saganaki, portocali, lămâi, ulei de măsline, ospitalitate cum rar îți e dat să întâlnești. Tărâmul e un fel de rai al gurmanzilor. Mâncăruri simple, din ingrediente de calitate, extrem de savuroase. Cum poate nici nu te aștepți!

citește mai mult

POLO

Nu știu ce părere aveți despre ideea de a mânca în oraș fără companie, indiferent că vorbim de mic dejun, prânz sau cină. Așa, neînsoțit și cam de capul tău. Unora li se poate părea de neconceput, chiar trist; altora un apanaj al singurătății.

citește mai mult

Saganaki Cheese

Doar cât mă gândesc la ea și îmi simt nările invadate de aroma inconfundabilă, iar gustul tresaltă de nemărginită poftă. Crocantă în exterior, acoperită cu o crustă aurie, potrivit rumenită, ce inspiră ideea de solar,cald, bine, lasă în interior să ni se dezvăluie brânză fină, cu mătăsoasă atingere, parțial topită sub dogoarea focului.

citește mai mult

Fragment

Uneori relația cu mâncarea poate fi profundă. Mistuitoare, pasională, completă, absolută, devotată. Înțesată cu trăiri intense. Și musai asumată. Trebuie să știi ce vrei, pentru a înțelege pe deplin ceea ce primești.
Poți „gusta” pe deplin ceea ce are de oferit Fragment doar dacă ai o astfel de relație specială cu hrana. Să o înțelegi, apreciezi, poate chiar să o idolatrizezi. Și să îi atribui rolul cuvenit: măiastră aducătoare de experiențe sufletești.

citește mai mult

Espresso Studio

Mi se întâmplă să am norocul de a descoperi și locuri cu care rezonez sufletește întru totul. Ce știu a mă fermeca prin felul aparte de a fi, ieșirea din tipar, ruperea convențiilor cu care suntem obișnuiți. Care cuceresc cu precădere prin esența lor, mesajul pe care vor să îl transmită și forma concretă pe care o îmbracă.

citește mai mult
Share This