Rodia

Fructul dorit de zei

27

NOIEMBRIE, 2018

conversații gastronomice

Să fi fost cam prin al doilea an de facultate atunci când am gustat prima dată o rodie. Cred că e primul fruct cu adevărat exotic cu care am avut de-a face. Și cât de mult mi-a plăcut! A fost un fel de dragoste la prima degustare. Nu știam prea multe lucruri despre rodie; doar că era considerată fructul zeilor. Iar asta mi se părea cu adevărat fascinant!

  • Facebook
  • Twitter

Pe care să o alegem?

Un pic mai mărișoară decât o portocală dar nu așa cutezătoare cât un grapefruit, rodia ni se prezintă în nuanțe ce diferă ca intensitate între un roșu aprins și maroniu-roșiatic; poate și ceva galben pe ici, pe colo. E foarte important de știut că după ce sunt culese nu prea se mai coc. De aceea este bine să le alegeți pe cele roșii dar într-o variantă puțin mai ștearsă. Dacă se întâmplă să fie îmbrăcate de o coajă roșu intens, fructele-i vor fi mai acre. Să le luați pe cele mai grele căci cu siguranță sunt mai zemoase și mai coapte. Rămâne valabil sfatul de a le evita pe cele ce nu au coaja intactă, prezintă pete ori au un aspect zbârcit.

  • Facebook
  • Twitter

„Majoritatea rodiilor sunt acrișoare. Se curăță cam greu, migălos, pătează ce-i drept dar sunt de părere că se merită tot efortul.”

La ce să ne așteptăm?

După ce le îndepărtați învelișul oarecum dur, dar nu neapărat foarte gros, veți fi surprinși de o sumedenie de bobițe, ce stau cumințele în căsuța lor – o pulpă albă ce le înconjoară, ce poartă denumirea de fruct fals și este comestibilă. Cu toate acestea eu o evit mereu. Se pare că vreo 600 bobițe rubinii se înghesuie într-o rodie. Gustul diferă în funcție de cât de coapte sunt, variind între acru și foarte dulce, deși de cele mai multe ori este undeva la mijloc. Majoritatea rodiilor sunt acrișoare. Se curăță cam greu, migălos, pătează ce-i drept dar sunt de părere că se merită tot efortul. Într-un fruct cam 40% din doza zilnică de vitamina C, de 3 ori mai mulți antioxidanți decât în ceaiul verde ori afine, mult acid folic, vitamine, minerale, fibre. Consumul rodiilor întărește sistemul imunitar, protejează împotriva bolilor de inimă, previne îmbătrânirea, ajută în lupta împotriva stresului. Și câte și mai câte minuni face asupra organismului nostru. Extrasul de rodie este foarte bun pentru piele.

  • Facebook
  • Twitter

Și cum o mâncăm?

O puteți mânca în stare naturală, ori adăuga în salate de fructe, smoothie, dimineața alături de iaurt, cereale ori alte fructe proaspete. Sucul este extrem de delicios și sănătos, limonada e mai gustoasă și mai aspectuoasă când adăugăm bobițe de rodie. Iar înghețata ori deserturile sunt cu adevărat savuroase.
În Turcia și alte țări orientale este frecvent întâlnită în mâncăruri, salate de tot felul, sosuri, la marinarea cărnii. Ras-asfour este o gustare libaneză foarte cunoscută, ce se pregătește cu carne de vita sau pui, ceapă caramelizată și sos de rodie. Un deliciu, nu alta!

  • Facebook
  • Twitter

Fruct exotic specific sezonului de toamnă ce ne ajută cu creșterea imunității iarna și ne răcorește pe toropeala verii, rodia merită pe deplin să se numere printre alegerile noastre. Dacă i-a convins și pe zei!

articole recente

Manger

Din perspectivă gastronomică am avut o săptămână intensă. Cu niște trăiri aparte, poate contradictorii, descoperiri uimitoare, dar pe deplin ofertante. Și pozitive. A recomanda sau nu un restaurant poate fi un lucru subiectiv. Chiar așa și este. Suntem diferiți, percepțiile ne sunt pe măsura acestui lucru, așteptările pe care ni le formăm influențate de experiențe trecute. Și nu numai.

citește mai mult

Zama

Am o legătură aparte cu zona săsească. O ador în toate privințele. Nu am căutat vreodată să înțeleg pe deplin acest lucru. Nu prea îi văd rostul și parca ar strica din farmec așa inițiativă. De ce să încerci să îți explici ceea ce te încântă. Doar cât sunt prin trecere în zona amintită și inima îmi tresaltă a sinceră bucurie, chipul zâmbește, ființa radiază a fericire. Dacă am șansa să și poposesc pe acolo, atunci e adevărat panaceu al sufletului.

citește mai mult

Syndicate Bar

Mereu am fost fascinată de hoteluri. De idee în sine, de tot ceea ce reprezintă și aduce conceptul. Pe cât de mult detestă unele persoane ideea – căci, da, se întâmplă – pe atât de mult mă atrage pe mine. E ca un miraj. Dacă aș putea, aș locui la hotel. Fără nici cea mai mică urmă de îndoială.

citește mai mult

CIMBRU MEAT&FLAME

Că e altfel, bănuiam încă dinainte de a-i trece pragul. Dar chiar și așa am fost surprinsă. Plăcut. Îi știam de ceva vreme statutul aparte. Încă de pe vremea când drumurile ni s-au intersectat prima oară la festivalul meu de suflet. Da, despre minunatul, magnificul și inegalabilul Electric Castle vorbesc. Dar pun pariu că și vouă vă sunt cunoscuți cei de la Cimbru. Sau măcar ați auzit de ei. Nu de alta, dar sunt deja un nume consacrat în lista vendorilor street food. Iar noi știm prea bine cât de multe evenimente de acest gen sunt în Cluj.

citește mai mult
Share This