Rodia

Fructul dorit de zei

27

NOIEMBRIE, 2018

conversații gastronomice

Să fi fost cam prin al doilea an de facultate atunci când am gustat prima dată o rodie. Cred că e primul fruct cu adevărat exotic cu care am avut de-a face. Și cât de mult mi-a plăcut! A fost un fel de dragoste la prima degustare. Nu știam prea multe lucruri despre rodie; doar că era considerată fructul zeilor. Iar asta mi se părea cu adevărat fascinant!

  • Facebook
  • Twitter

Pe care să o alegem?

Un pic mai mărișoară decât o portocală dar nu așa cutezătoare cât un grapefruit, rodia ni se prezintă în nuanțe ce diferă ca intensitate între un roșu aprins și maroniu-roșiatic; poate și ceva galben pe ici, pe colo. E foarte important de știut că după ce sunt culese nu prea se mai coc. De aceea este bine să le alegeți pe cele roșii dar într-o variantă puțin mai ștearsă. Dacă se întâmplă să fie îmbrăcate de o coajă roșu intens, fructele-i vor fi mai acre. Să le luați pe cele mai grele căci cu siguranță sunt mai zemoase și mai coapte. Rămâne valabil sfatul de a le evita pe cele ce nu au coaja intactă, prezintă pete ori au un aspect zbârcit.

  • Facebook
  • Twitter

„Majoritatea rodiilor sunt acrișoare. Se curăță cam greu, migălos, pătează ce-i drept dar sunt de părere că se merită tot efortul.”

La ce să ne așteptăm?

După ce le îndepărtați învelișul oarecum dur, dar nu neapărat foarte gros, veți fi surprinși de o sumedenie de bobițe, ce stau cumințele în căsuța lor – o pulpă albă ce le înconjoară, ce poartă denumirea de fruct fals și este comestibilă. Cu toate acestea eu o evit mereu. Se pare că vreo 600 bobițe rubinii se înghesuie într-o rodie. Gustul diferă în funcție de cât de coapte sunt, variind între acru și foarte dulce, deși de cele mai multe ori este undeva la mijloc. Majoritatea rodiilor sunt acrișoare. Se curăță cam greu, migălos, pătează ce-i drept dar sunt de părere că se merită tot efortul. Într-un fruct cam 40% din doza zilnică de vitamina C, de 3 ori mai mulți antioxidanți decât în ceaiul verde ori afine, mult acid folic, vitamine, minerale, fibre. Consumul rodiilor întărește sistemul imunitar, protejează împotriva bolilor de inimă, previne îmbătrânirea, ajută în lupta împotriva stresului. Și câte și mai câte minuni face asupra organismului nostru. Extrasul de rodie este foarte bun pentru piele.

  • Facebook
  • Twitter

Și cum o mâncăm?

O puteți mânca în stare naturală, ori adăuga în salate de fructe, smoothie, dimineața alături de iaurt, cereale ori alte fructe proaspete. Sucul este extrem de delicios și sănătos, limonada e mai gustoasă și mai aspectuoasă când adăugăm bobițe de rodie. Iar înghețata ori deserturile sunt cu adevărat savuroase.
În Turcia și alte țări orientale este frecvent întâlnită în mâncăruri, salate de tot felul, sosuri, la marinarea cărnii. Ras-asfour este o gustare libaneză foarte cunoscută, ce se pregătește cu carne de vita sau pui, ceapă caramelizată și sos de rodie. Un deliciu, nu alta!

  • Facebook
  • Twitter

Fruct exotic specific sezonului de toamnă ce ne ajută cu creșterea imunității iarna și ne răcorește pe toropeala verii, rodia merită pe deplin să se numere printre alegerile noastre. Dacă i-a convins și pe zei!

articole recente

L’Albero dei Sogni

Am descoperit un om cu adevărat pasionat de rodul muncii sale. Vorbește cu atâta drag și încântare despre ce face încât automat îți stârnește admirația. Dar și curiozitatea. De a afla cu cum stau lucrurile cu înghețata moleculară artizanală L’Albero dei Sogni.

citește mai mult
Share This