Rodia

Fructul dorit de zei

27

NOIEMBRIE, 2018

conversații gastronomice

Să fi fost cam prin al doilea an de facultate atunci când am gustat prima dată o rodie. Cred că e primul fruct cu adevărat exotic cu care am avut de-a face. Și cât de mult mi-a plăcut! A fost un fel de dragoste la prima degustare. Nu știam prea multe lucruri despre rodie; doar că era considerată fructul zeilor. Iar asta mi se părea cu adevărat fascinant!

  • Facebook
  • Twitter

Pe care să o alegem?

Un pic mai mărișoară decât o portocală dar nu așa cutezătoare cât un grapefruit, rodia ni se prezintă în nuanțe ce diferă ca intensitate între un roșu aprins și maroniu-roșiatic; poate și ceva galben pe ici, pe colo. E foarte important de știut că după ce sunt culese nu prea se mai coc. De aceea este bine să le alegeți pe cele roșii dar într-o variantă puțin mai ștearsă. Dacă se întâmplă să fie îmbrăcate de o coajă roșu intens, fructele-i vor fi mai acre. Să le luați pe cele mai grele căci cu siguranță sunt mai zemoase și mai coapte. Rămâne valabil sfatul de a le evita pe cele ce nu au coaja intactă, prezintă pete ori au un aspect zbârcit.

  • Facebook
  • Twitter

„Majoritatea rodiilor sunt acrișoare. Se curăță cam greu, migălos, pătează ce-i drept dar sunt de părere că se merită tot efortul.”

La ce să ne așteptăm?

După ce le îndepărtați învelișul oarecum dur, dar nu neapărat foarte gros, veți fi surprinși de o sumedenie de bobițe, ce stau cumințele în căsuța lor – o pulpă albă ce le înconjoară, ce poartă denumirea de fruct fals și este comestibilă. Cu toate acestea eu o evit mereu. Se pare că vreo 600 bobițe rubinii se înghesuie într-o rodie. Gustul diferă în funcție de cât de coapte sunt, variind între acru și foarte dulce, deși de cele mai multe ori este undeva la mijloc. Majoritatea rodiilor sunt acrișoare. Se curăță cam greu, migălos, pătează ce-i drept dar sunt de părere că se merită tot efortul. Într-un fruct cam 40% din doza zilnică de vitamina C, de 3 ori mai mulți antioxidanți decât în ceaiul verde ori afine, mult acid folic, vitamine, minerale, fibre. Consumul rodiilor întărește sistemul imunitar, protejează împotriva bolilor de inimă, previne îmbătrânirea, ajută în lupta împotriva stresului. Și câte și mai câte minuni face asupra organismului nostru. Extrasul de rodie este foarte bun pentru piele.

  • Facebook
  • Twitter

Și cum o mâncăm?

O puteți mânca în stare naturală, ori adăuga în salate de fructe, smoothie, dimineața alături de iaurt, cereale ori alte fructe proaspete. Sucul este extrem de delicios și sănătos, limonada e mai gustoasă și mai aspectuoasă când adăugăm bobițe de rodie. Iar înghețata ori deserturile sunt cu adevărat savuroase.
În Turcia și alte țări orientale este frecvent întâlnită în mâncăruri, salate de tot felul, sosuri, la marinarea cărnii. Ras-asfour este o gustare libaneză foarte cunoscută, ce se pregătește cu carne de vita sau pui, ceapă caramelizată și sos de rodie. Un deliciu, nu alta!

  • Facebook
  • Twitter

Fruct exotic specific sezonului de toamnă ce ne ajută cu creșterea imunității iarna și ne răcorește pe toropeala verii, rodia merită pe deplin să se numere printre alegerile noastre. Dacă i-a convins și pe zei!

articole recente

Fragment

Uneori relația cu mâncarea poate fi profundă. Mistuitoare, pasională, completă, absolută, devotată. Înțesată cu trăiri intense. Și musai asumată. Trebuie să știi ce vrei, pentru a înțelege pe deplin ceea ce primești.
Poți „gusta” pe deplin ceea ce are de oferit Fragment doar dacă ai o astfel de relație specială cu hrana. Să o înțelegi, apreciezi, poate chiar să o idolatrizezi. Și să îi atribui rolul cuvenit: măiastră aducătoare de experiențe sufletești.

citește mai mult

Espresso Studio

Mi se întâmplă să am norocul de a descoperi și locuri cu care rezonez sufletește întru totul. Ce știu a mă fermeca prin felul aparte de a fi, ieșirea din tipar, ruperea convențiilor cu care suntem obișnuiți. Care cuceresc cu precădere prin esența lor, mesajul pe care vor să îl transmită și forma concretă pe care o îmbracă.

citește mai mult

A la Tarte

Atunci când am intrat pe ușă ea primea ultimele dichiseli înainte de a fi prezentată publicului. Retușuri pentru aspect desăvârșit. Nu că nu ar fi fost deja suficient de charmantă și pe deplin cuceritoare. Era pregătită. O desfătare a privirii aducătoare de bucurie interioară. A fost dragoste la prima vedere; dar din aceea statornică, de nestrămutat. Tocmai decisesem desertul acelei zile. Întreaga mea vizită la A la Tarte a stat sub semnul ei.

citește mai mult

DOT

Nu i-am găsit ușor. E drept. Poate în mod normal aș fi renunțat și nu aș fi luat a doua oară la rând, număr cu număr, strada Potaissa în găsirea acelui număr 10. Oricât de dragă mi-ar fi mie strada cu pricina. Căci o ador, pur și simplu! Dar asta-i o altă poveste.

citește mai mult
Share This