Roots

Savori autentice din pasiune pentru gust

17

IUNIE, 2018

când aleg eu

Aș putea spune că legătura mea cu Roots este una de lungă durată – deși știm prea bine cât de relative, subiective ori personale pot fi aprecierile legate de timp. Dar, cu siguranță și fără tăgadă, este una intensă. Nici nu cred că pot afirma că a fost dragoste la prima vedere. Totul a pornit dintr-o curiozitate, aceea de a descoperi ce înseamnă o cafenea de specialitate; e un trend, un moft sau chiar se merită o astfel de experiență? Începutul a fost unul stingher, așa…puțin temător, ca într-o situație necunoscută ce te atrage, dar te și inhibă oarecum. Cred că deja v-ați dat seama despre ce vorbesc. Sunt sigură că oricare dintre noi a experimentat cel puțin o dată în viață senzația descrisă. Dacă nu, sigur mai aveți timp și nenumărate oportunități.
Alegerile la momentul respectiv au fost mai mult intuitive deși oamenii locului sunt extrem de deschiși, comunicativi și îți explică pe îndelete care sunt opțiunile. Însă, ceea ce a rămas pregnant în amintirea-mi chiar și acum, după mai bine de doi ani, este senzația dată de gustul cafelei. Nu mai încercasem așa trăiri în ceea ce privește aroma, savoarea, puterea acaparatoare a unei cafele; și nici până astăzi nu au putut fi egalate. Pur și simplu este vorba despre o supunere absolută în fața gustului.

  • Facebook
  • Twitter

Când atmosfera e parte din poveste

Unde sunt acum cu Roots? Vă spun cu toată sinceritatea că am zile în care nici în propria casă nu intru cu așa relaxare, încântare, apropiere ca atunci când le trec pragul. Iar asta se întâmplă destul de des. Păi, e și firesc dacă stau bine să mă gândesc: la mine cam eu fac totul; acolo sunt servită într-o maniera impecabilă, ca un musafir drag căruia abia aștepți să îi faci îndeplinești capriciile. Ba mai mult de atât: de fiecare dată reușesc cu atâta naturalețe să îmi genereze senzația unui loc în care pot fi eu însămi fără a deranja în vreun fel pe cineva, primindu-mă în permanență cu un zâmbet natural pe chip. Pot face o sumedenie de lucruri în timp ce îmi beau cafeaua, de la citit, scris emailuri, purtat discuții extrem de interesante ori pur și simplu doar să mă încarc cu energie pozitivă privind toată agitația și îndemânarea specifice preparării diverselor tipuri de cafele. Știu că oriunde mă așez îmi va fi la fel de bine, fie că e la bar, pe canapea sau în zona lor de vitrină de unde poți lua așa de frumos pulsul unui oraș viu, complex, fermecător și de o autenticitate aparte. Și acum când intru sunt la fel de plăcut surprinsă de designul interior, ca și când l-aș vedea pentru prima oară; mă acaparează și mă fascinează în egală măsură. Iar cât despre aroma locului, aceasta este aproape de nedescris: un amestec divin între prospețimea cafelei proaspăt măcinată ce îți inundă nările și dulceața, suavul vaniliei din pasteis de nata ori a altor bunătăți abia pregătite.

  • Facebook
  • Twitter

„Deși poate nu ești un cunoscător în ale cafelei, barista te va ajuta să îți dai seama cam ce ți s-ar potrivi…”

Cafeaua la rang de… specialitate

Despre cafea, ce să mai spun.. Cred că ați intuit deja: e printre cele mai bune; chiar cea mai bună, în opinia mea. Fie că optezi pentru espresso, americano, flat white, capuccino , latte, V60…toate sunt savuroase. Cum, credeți că divaghez?! Deloc, tot aici sunt, doar că aceasta e realitatea unei cafenele de specialitate. În ceea ce privește originea cafelei – țara de unde provine aceasta – alegerea e puțin mai facilă; sunt câte două opțiuni schimbate cam o dată la fiecare lună. Deși poate nu ești un cunoscător în ale cafelei, barista te va ajuta să îți dai seama cam ce ți s-ar potrivi descriindu-ți pe îndelete la ceea ce să te aștepți în materie de aromă, note deosebite de gust, aciditate, robustețe. Și la final, nu știu cât de cunoscător vei deveni, însă, cu siguranță, vei fi dependent.

  • Facebook
  • Twitter

Încântare vizuală, savori absolute

Dar la Roots nu doar cafeaua este o încântare. Nici pe departe. Fie că optezi pentru mic dejun, ori o gustare frugală, dulce sau nu, pentru ceva mai copios de prânz, totul este delicios, savuros, încântător, mixuri interesante, neașteptate ce generează o explozie de gust. E ca și cum papilele gustative ar fi într-o petrecere continuă. Meniuri pentru breakfast, sandwichuri delicioase, quiche, salată cu rață, tort de morcovi, banana bread, lemon cake… și lista poate continua. Iar când e vorba de estetică, nu știi ce te acaparează mai repede: aspectul atât de îmbietor al felului ales ori fascinanta frumusețe, gingășie a veselei pictate manual. De ceva vreme autenticitatea Roots în spațiul clujean al cafelei a fost sporită prin decizia de a aduce o nouă colecție de veselă, viu colorată, din ceramică pictată manual de către un artist autohton. Dacă vi se întâmplă să le vedeți și să vă îndrăgostiți de ele, aflați că se pot achiziționa de la micul magazin de suveniruri din incinta cafenelei. Astfel veți avea acasă puțin din esența acelui loc ori puteți face un cadou de suflet cuiva drag!
Ultima oară când i-am vizitat, nu am rezistat tentației și tradiționalul flat white a fost acompaniat de una dintre cele mai gustoase, sățioase și inspirate gustări. O baghetă multicereale crocantă, parfumată, îmbietoare la exterior, pufoasă, delicată în interior, îndelung îmbrățișată de un strat îndestulător de humus făcut acolo la Roots, perfect echilibrat în texturi, gust și arome. Peste aceasta se adaugă morcov ras, suculent, de un portocaliu ademenitor, stafide pitite ici-colo, dulci și parfumate, nuci trecute puțin prin ardoarea cuptorului încins pentru a le spori și mai mult savoarea corpolentă. Combinația astfel gândită și atent pregătită este o reală delectare a simțurilor!
Povestea nu se încheie aici, așa cum poate ați fi tentați să credeți. Spre seară cafeneaua de specialitate îmbracă straie noi și, ca printr-o magie, se preschimbă în wine bar pentru a depăna într-o ambianță la fel de plăcută armonii între brânzeturi dintre cele mai fine și vinuri alese pe sprânceană. Dar în farmecul incursiunilor de seară pătrundem altă dată. Doar trebuie să avem și alte ocazii pentru a le trece pragul celor de la Roots, pe Eroilor nr. 4!

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This