Cu drag de comunitate: mănâncă local!

Bun, curat, corect

16

MARTIE, 2019

orașul vibrant

Trăim intens, nebunește și, de cele mai multe ori, frumos. Iar asta nu e rău deloc. Doar că uneori, în tot acest tumult, trăim un pic prea repede, alergăm, suntem în permanentă grăbiți, nu vedem lucruri frumoase sau nu ne putem bucura de ele pentru că într-o societate bazată pe consumerism totul este pe repede – înainte. Iar viteza poate stinge farmecul, domoli trăiri, diminua percepții, șterge potențiale amintiri ce nu își vor mai găsi locul în suflet. De aceea, trebuie să (re)învățam să ne acordăm timp pentru a (re)descoperi bucuriile simple din jurul nostru, să facem totul cu mai multă liniște, în tihnă, cumpătat, așezat.

 • Facebook
 • Twitter

Încă de când locuiam în București știam de cei de la My Transilvania. Și de bunele și frumoasele lor obiceiuri. De a readuce la viață tradiții. Mai ales culinare. Dacă era să fiu întrebată „Care ar fi unul din lucrurile pe care ți-ai dori să îl faci cel mai mult?” pentru o bună bucată de timp răspunsul era „Să particip la un brunch organizat de My Transilvania”. Mi se părea fascinant; idilic chiar. Și uite că nu la multă vreme după aceea lucrurile s-au întâmplat aievea. Ca un vis devenit realitate.
Da, am un atașament față de tradiții. Culinare sau nu.
Și mai ales față de produse în care regăsim în egală măsură tradiție, valoare, îndemânare, măiestrie, moștenire, pasiune și, mai ales, eforturile unor persoane total implicate, fizic și creativ, în procesul obținerii. Acele produse speciale și unice, făcute cu pricepere autentică și extraordinară implicare.

 • Facebook
 • Twitter

„Câți dintre noi nu ne dorim să găsim surse autentice de hrană, care să păstreze cât mai bine gustul și proprietățile nealterate ale naturii?”

Un brunch sub eticheta My Transilvania este ca o reîntoarcere spre copilărie, bine, tihnă, gust bun și obiceiuri ce îți încălzesc sufletul. Trăirile sunt similare, autentice, bucuria și tresăltarea interioară la cote maxime. Și nu vorbesc din auzite. Așa a fost experiența de la Râu Sadului din toamnă. Ca și cum am fi deschis o fereastră spre ceea ce reprezintă tradițiile, valorile, identitatea noastră. Ne-am bucurat întru totul de o ieșire unică. Am mâncat local, cu gust bun și savoare aparte, am explorat natura, am aflat tradiții și vizitat gospodării.
Evenimentele în sine sunt experiențe absolute, surprinzătoare în ceea ce privește gustul, savorile unice, ca niște povești frumoase despre cultura unui spațiu – cum se face – dar și despre natură – din ce se face.

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

Câți dintre noi nu ne dorim să găsim surse autentice de hrană, care să păstreze cât mai bine gustul și proprietățile nealterate ale naturii? Cu savoarea aceea de demult, care pentru unii dintre noi stă pitită în niște unghere ale memoriei, ușor prăfuită, și poate greu accesibilă; asta dacă am avut norocul să o cunoaștem vreodată. Astfel de experiențe ne oferă șansa de a redescoperi rețete ale copilăriei, gusturi care ne-au umplut sufletele de bine, amintiri legate de momente dragi din vremurile în care momentele de calitate, clipele de tihnă, frumos și răgaz erau trăite alături de familie și prieteni dragi.

 • Facebook
 • Twitter

Este esențial să înțelegem sursa mâncării noastre, traseul ei, să folosim produse locale, naturale, dar care prin jocul imaginației și al inspirației de moment pot fi transformate în gustări cu adevărat savuroase, îmbietoare și teribil de la îndemână tuturor. E o inițiativă firească, cu drag de noi dar mai ales de comunitatea în care trăim. Sprijinim astfel dezvoltarea ei și păstrarea autenticului.

 • Facebook
 • Twitter

Week-endul viitor vom avea motiv de reală bucurie. Căci vor fi trei zile pline de evenimente, toate sub marca Slow Food Romania. Unde? La Sibiu, care este Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. E de neratat! Prilej de răsfăț culinar, ateliere, piață cu produse locale, tururi de cultură gastronomică. Delectare absolută a simțurilor dar și încântare a sufletului. Va fi despre hrană de poveste, tradiție, cultură locală și mulți oameni faini pasionați de tot ceea ce reprezintă gastronomia.
În societatea actuală devine esențial să conștientizăm nevoia de a fi sănătoși și a trăi armonios, în comuniune cu natura, să avem grijă pentru mediu, să nu dăunam prin faptele noastre. Să folosim produse organice, locale, să avem hrană bună. Și în toate inițiativele noastre trebuie să primeze trei factori esențiali: bun, curat, corect!

articole recente

Tzatziki

Când spui Grecia, spui sos tzatzki. Dar și souvlaki, saganaki, portocali, lămâi, ulei de măsline, ospitalitate cum rar îți e dat să întâlnești. Tărâmul e un fel de rai al gurmanzilor. Mâncăruri simple, din ingrediente de calitate, extrem de savuroase. Cum poate nici nu te aștepți!

citește mai mult

POLO

Nu știu ce părere aveți despre ideea de a mânca în oraș fără companie, indiferent că vorbim de mic dejun, prânz sau cină. Așa, neînsoțit și cam de capul tău. Unora li se poate părea de neconceput, chiar trist; altora un apanaj al singurătății.

citește mai mult

Saganaki Cheese

Doar cât mă gândesc la ea și îmi simt nările invadate de aroma inconfundabilă, iar gustul tresaltă de nemărginită poftă. Crocantă în exterior, acoperită cu o crustă aurie, potrivit rumenită, ce inspiră ideea de solar,cald, bine, lasă în interior să ni se dezvăluie brânză fină, cu mătăsoasă atingere, parțial topită sub dogoarea focului.

citește mai mult

Fragment

Uneori relația cu mâncarea poate fi profundă. Mistuitoare, pasională, completă, absolută, devotată. Înțesată cu trăiri intense. Și musai asumată. Trebuie să știi ce vrei, pentru a înțelege pe deplin ceea ce primești.
Poți „gusta” pe deplin ceea ce are de oferit Fragment doar dacă ai o astfel de relație specială cu hrana. Să o înțelegi, apreciezi, poate chiar să o idolatrizezi. Și să îi atribui rolul cuvenit: măiastră aducătoare de experiențe sufletești.

citește mai mult
Share This