Saganaki cheese

Păcatul delicios al iubitorilor de brânză

07

MAI, 2019

conversații gastronomice

Doar cât mă gândesc la ea și îmi simt nările invadate de aroma inconfundabilă, iar gustul tresaltă de nemărginită poftă. Crocantă în exterior, acoperită cu o crustă aurie, potrivit rumenită, ce inspiră ideea de solar, cald, bine, lasă în interior să ni se dezvăluie brânză fină, cu mătăsoasă atingere, parțial topită sub dogoarea focului.

  • Facebook
  • Twitter

O altă încântare ce Grecia ne-o oferă

Saganaki cheese este pur și simplu brânză prăjită. Poate părea o nimica toată, dar e aperitivul perfect, întâlnit cu precădere în taverne, ideal pentru debutul fiecărei mese. În bucătăria grecească saganaki face referire la diverse preparate pregătite în mici tigăi cu două toarte, numite „sagani”. Iar cel mai cunoscut aperitiv din această categorie e subiectul discuției noastre de astăzi.
Pe cât de simplu e acest fel de mâncare, pe atât de delicios. Dătător de păcătoasă dependență. La început te cucerește senzația de crocant pentru ca apoi să te lași subjugat de finețea, onctuozitatea și catifelarea interiorului.

  • Facebook
  • Twitter

„Deși am văzut și variante cu feta sau halloumi, indiscutabil delicioase, totuși niciuna nu se compară cu formula autentică, rețeta tradițională, ce folosește strict brânzeturile mai sus amintite.”

De ce ingrediente avem nevoie?

Când vă spun că e tare simplu de pregătit, nu exagerez cu ceva. Doar de trei ingrediente aveți nevoie: brânză, făină și ulei de măsline. Aaaaaa, da. Și puțină lămâie la final pentru servit. Însă doar dacă vă cere gustul.
Să nu credeți că orice brânză e perfectă pentru asemenea rol. Doar cele speciale, dure, care nu se vor topi de tot în tigaie sunt potrivite: Kefalograviera, Kefalotyri, Graviera, Kasseri. Toate brânzeturi obținute din lapte de oaie și capră, în proporții diferite. Nu care cumva să vă sperie așa denumiri întortocheate. Le veți găsi cu siguranță și în magazinele de pe plaiurile noastre.
Deși am văzut și variante cu feta sau halloumi, indiscutabil delicioase, totuși niciuna nu se compară cu formula autentică, rețeta tradițională, ce folosește strict brânzeturile mai sus amintite. Și asta pentru că feta sau halloumi nu reușesc să se topească la fel de mult iar rezultatul final nu va fi la fel de surprinzător.

  • Facebook
  • Twitter

Cum se face?

Brânza se taie în felii măricele, de aproximativ 11 centimetri, dar nu mai groase de un centimetru și jumătate – dacă e mai mult de atât, nu se va topi suficient, dacă e mai puțin, va duce înspre exagerată topire. Ca să obțineți acea crustă perfectă, trebuie să știți un secret. Înainte de a tăvăli felia prin făină, treceți-o prin jet de apă rece. Așa făina va adera mai bine, ceea ce va ajuta la sporirea învelișului crispy, care va căpăta consistența dorită. După bălăceala în apă, urmează scăldatul în făină albă. Nu exagerați însă cu cantitatea folosită, ba chiar îndepărtați excesul prin scuturare sau netezire cu degetele. Acum e gata de partea finală a experienței.
Într-o tigaie ce stă ca pe jar de nerăbdarea a ceea ce va urma, puneți o lingură de ulei de măsline. Îl încingeți până își începe specificul joc tropăitor ca de copil nerăbdător la descoperirea unei surprize, și când simțiți că e pregătit trimiteți feliile de brânză spre rumenire. Nu le lăsați mai mult de două minute pe fiecare parte. Și să fiți cu mare atenție și delicatețe când le întoarceți căci nu vreți să stricați bunătate de crustă. Ea e esența încântării.

  • Facebook
  • Twitter

Acum că sunt gata, le scoateți repejor pe o farfurie și vă grăbiți spre înfruptare. Este ideal a se servi calde, pentru a nu lăsa brânza să se întărească, alături de un pahar de vin bun ce știe a vă spune cel mai bine povestea lui.
Nu vă veți mai putea opri din mâncat. Vă garantez! Și când te gândești că acesta e doar un aperitiv… Da, mâncarea știe a fi fabuloasă!

articole recente

Sunny Bistro and Lounge

Uneori duminicile pot fi dificile. Și nu pentru că ar contribui ele cu ceva la asta. Doar că graba, neatenția ori nepăsarea ta de cu o zi înainte pot face să fii luat neplăcut prin surprindere atunci când te trezești de bună dimineață cu o foame colosală și constați că nu ai de nici unele pentru a o potoli.

citește mai mult

Tzatziki

Când spui Grecia, spui sos tzatzki. Dar și souvlaki, saganaki, portocali, lămâi, ulei de măsline, ospitalitate cum rar îți e dat să întâlnești. Tărâmul e un fel de rai al gurmanzilor. Mâncăruri simple, din ingrediente de calitate, extrem de savuroase. Cum poate nici nu te aștepți!

citește mai mult

POLO

Nu știu ce părere aveți despre ideea de a mânca în oraș fără companie, indiferent că vorbim de mic dejun, prânz sau cină. Așa, neînsoțit și cam de capul tău. Unora li se poate părea de neconceput, chiar trist; altora un apanaj al singurătății.

citește mai mult

Fragment

Uneori relația cu mâncarea poate fi profundă. Mistuitoare, pasională, completă, absolută, devotată. Înțesată cu trăiri intense. Și musai asumată. Trebuie să știi ce vrei, pentru a înțelege pe deplin ceea ce primești.
Poți „gusta” pe deplin ceea ce are de oferit Fragment doar dacă ai o astfel de relație specială cu hrana. Să o înțelegi, apreciezi, poate chiar să o idolatrizezi. Și să îi atribui rolul cuvenit: măiastră aducătoare de experiențe sufletești.

citește mai mult
Share This