Saganaki cheese

Păcatul delicios al iubitorilor de brânză

07

MAI, 2019

conversații gastronomice

Doar cât mă gândesc la ea și îmi simt nările invadate de aroma inconfundabilă, iar gustul tresaltă de nemărginită poftă. Crocantă în exterior, acoperită cu o crustă aurie, potrivit rumenită, ce inspiră ideea de solar, cald, bine, lasă în interior să ni se dezvăluie brânză fină, cu mătăsoasă atingere, parțial topită sub dogoarea focului.

  • Facebook
  • Twitter

O altă încântare ce Grecia ne-o oferă

Saganaki cheese este pur și simplu brânză prăjită. Poate părea o nimica toată, dar e aperitivul perfect, întâlnit cu precădere în taverne, ideal pentru debutul fiecărei mese. În bucătăria grecească saganaki face referire la diverse preparate pregătite în mici tigăi cu două toarte, numite „sagani”. Iar cel mai cunoscut aperitiv din această categorie e subiectul discuției noastre de astăzi.
Pe cât de simplu e acest fel de mâncare, pe atât de delicios. Dătător de păcătoasă dependență. La început te cucerește senzația de crocant pentru ca apoi să te lași subjugat de finețea, onctuozitatea și catifelarea interiorului.

  • Facebook
  • Twitter

„Deși am văzut și variante cu feta sau halloumi, indiscutabil delicioase, totuși niciuna nu se compară cu formula autentică, rețeta tradițională, ce folosește strict brânzeturile mai sus amintite.”

De ce ingrediente avem nevoie?

Când vă spun că e tare simplu de pregătit, nu exagerez cu ceva. Doar de trei ingrediente aveți nevoie: brânză, făină și ulei de măsline. Aaaaaa, da. Și puțină lămâie la final pentru servit. Însă doar dacă vă cere gustul.
Să nu credeți că orice brânză e perfectă pentru asemenea rol. Doar cele speciale, dure, care nu se vor topi de tot în tigaie sunt potrivite: Kefalograviera, Kefalotyri, Graviera, Kasseri. Toate brânzeturi obținute din lapte de oaie și capră, în proporții diferite. Nu care cumva să vă sperie așa denumiri întortocheate. Le veți găsi cu siguranță și în magazinele de pe plaiurile noastre.
Deși am văzut și variante cu feta sau halloumi, indiscutabil delicioase, totuși niciuna nu se compară cu formula autentică, rețeta tradițională, ce folosește strict brânzeturile mai sus amintite. Și asta pentru că feta sau halloumi nu reușesc să se topească la fel de mult iar rezultatul final nu va fi la fel de surprinzător.

  • Facebook
  • Twitter

Cum se face?

Brânza se taie în felii măricele, de aproximativ 11 centimetri, dar nu mai groase de un centimetru și jumătate – dacă e mai mult de atât, nu se va topi suficient, dacă e mai puțin, va duce înspre exagerată topire. Ca să obțineți acea crustă perfectă, trebuie să știți un secret. Înainte de a tăvăli felia prin făină, treceți-o prin jet de apă rece. Așa făina va adera mai bine, ceea ce va ajuta la sporirea învelișului crispy, care va căpăta consistența dorită. După bălăceala în apă, urmează scăldatul în făină albă. Nu exagerați însă cu cantitatea folosită, ba chiar îndepărtați excesul prin scuturare sau netezire cu degetele. Acum e gata de partea finală a experienței.
Într-o tigaie ce stă ca pe jar de nerăbdarea a ceea ce va urma, puneți o lingură de ulei de măsline. Îl încingeți până își începe specificul joc tropăitor ca de copil nerăbdător la descoperirea unei surprize, și când simțiți că e pregătit trimiteți feliile de brânză spre rumenire. Nu le lăsați mai mult de două minute pe fiecare parte. Și să fiți cu mare atenție și delicatețe când le întoarceți căci nu vreți să stricați bunătate de crustă. Ea e esența încântării.

  • Facebook
  • Twitter

Acum că sunt gata, le scoateți repejor pe o farfurie și vă grăbiți spre înfruptare. Este ideal a se servi calde, pentru a nu lăsa brânza să se întărească, alături de un pahar de vin bun ce știe a vă spune cel mai bine povestea lui.
Nu vă veți mai putea opri din mâncat. Vă garantez! Și când te gândești că acesta e doar un aperitiv… Da, mâncarea știe a fi fabuloasă!

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This