Smoothie

A fi sau a nu fi?

06

NOIEMBRIE, 2018

conversații gastronomice

Week-endul s-a încheiat și sper că v-a fost unul minunat! E timpul astfel să ne întoarcem la topicurile noastre favorite, cele cu și despre ideea de a trăi frumos prin hrană.
Smoothie. Cred că este unul dintre cele mai disputate subiecte ale timpurilor moderne, ce generează opinii pro și contra, argumente și contraargumente, ce a reușit să împartă combatanții în două tabere. Unii zic că da, alții că ba; unii că nu poate exista variantă mai bună și mai facilă de a obține minerale, vitamine, fibre și nutrienți la un loc, ceilalți că putem beneficia de ele consumându-le în starea lor naturală și că nu e bine să consumăm atâtea fructe și legume deodată.

  • Facebook
  • Twitter

 

Noi nu vom lua partea vreunei tabere, căci nu acesta este scopul demersului. Cum e un termen întâlnit frecvent în meniurile restaurantelor, peste tot în mass-media, cred că și în vocabularul curent al prietenilor noștri, m-am gândit că nu ar fi rău să vorbim la general, în linii mari despre Măria Sa: Smoothie.

  • Facebook
  • Twitter

„ …folosind fructe și legume întregi, smoothie are și pulpă, implicit mai multe fibre devenind mult mai benefic decât un simplu fresh în care ne bucurăm doar de sucul stors.”

Dar cu cine avem de-a face?

Un lichid cu o consistență cremoasă, obținut prin amestecul într-un blender a fructelor întregi, proaspete și/sau legumelor crude cu niște apă. Deși totul pare simplu și clar, discuțiile apar încă din acest moment și sunt legate de ingredientele ce pot fi folosite. Căci unii merg mai departe de rețeta de mai sus și adaugă gheață, apa o înlocuiesc cu produse lactate (lapte, iaurt), lapte de cocos ori lapte de migdale. Apoi pun și semințe de tot felul, cereale integrale, fructe uscate, fructe oleaginoase (alune, migdale, nuci) cu scopul de a mări aportul de fibre atât de necesar organismului. Acesta ar fi un atu: folosind fructe și legume întregi, smoothie are și pulpă, implicit mai multe fibre devenind mult mai benefic decât un simplu fresh în care ne bucurăm doar de sucul stors.

  • Facebook
  • Twitter

Putem vorbi de mixul perfect?

Nu există o rețetă general valabilă pentru a obține smoothieul perfect; dar cu siguranță veți găsi cu nemiluita. Pur și simplu alegeți ingrediente tolerate de organism, cu gust, miros, culoare preferate și evitați pe cât puteți de mult adaosul de zahăr, siropuri, miere căci veți obține nimic altceva decât bombe calorice, atât de departe de ideea de sănătos. Adică, experimentați! Dar cu măsură.

  • Facebook
  • Twitter

E de preferat a se consuma dimineața sau la gustările din mijlocul dimineții ori după-amiezii, atunci când avem nevoie de energie eliberată pe termen lung sau ne confruntăm cu hipoglicemie. Este atât de lăudat tocmai pentru că e foarte ușor de făcut și consumat, datorită conținutului de vitamine, minerale și mai ales fibre, spre deosebire de sucurile naturale stoarse. Mult mai ușor de digerat, te menține hidratat și poate fi folosit – dacă sunt bine alese ingredientele – și în curele de slăbit căci fibrele dau senzație de sațietate pentru mai mult timp.
Dacă îl consumați sau nu, dacă va face parte din alegerile curente, sau dimpotrivă, cele ocazionale sunt doar detalii legate de alegeri personale. Eu cred că e bine să încercăm, testăm, să lărgim orizonturile în materie de gust pentru ca apoi, în funcție de preferințe, să găsim un echilibru. Căci da, acesta trebuie să existe!

articole recente

Mango

Tot discutăm noi de ceva vreme despre cum fericirea stă în lucruri simple și ne poate fi atât de la îndemână. Doar să știm noi să o „vedem”. Mai în glumă, mai în serios, ne începem săptămână cu cel supranumit „fructul fericirii”, nimeni altul decât mango.

citește mai mult

House of Aroma

Fascinația mea pentru Maroc, Turcia, Cipru și alte țări similare pornește, mai ales, de la gastronomie.De fapt, cam la ea se rezumă. Sunt absolut topită după tot ceea ce le este specific, fie că vorbim de gustări, supe, feluri principale, deserturi, condimente. Și maniera în care sunt prezentate e cuceritoare. Sau cel puțin pe mine m-a cucerit. Ideea de a mânca este precum un ritual.

citește mai mult
Share This