Tainele plămădirii pâinii cu maia

Apă, făină, sare… și suflet

20

NOIEMBRIE, 2018

orașul vibrant

Cred că toți apropiații mei au știut cât de entuziasmată am fost de evenimentul „Tainele plămădirii pâinii cu maia”. Căci peste tot vorbeam cu însuflețire doar despre el așteptând cu nerăbdare ziua ce îi era dedicată. Dar nici nu putea fi altfel. Dorința de a învăța ceva nou, bucuria de a împărtăși altora informații cu adevărat folositoare, emoția organizării primului eveniment în parteneriat Manifest Bon Vivant, toate, fără excepție, și-au spus cuvântul.

 • Facebook
 • Twitter

Cine-au fost gazdele

Prezenta premisele unei reușite încă din momentul în care l-am gândit în parteneriat cu Slow Food Cluj Transilvania, Turtița fermecată, Gourmeticus Academicum și Ecoruralis. Toți oameni buni, puși pe fapte bune, profesioniști în sensul adevărat al cuvântului. Și nu, nu sunt doar cuvinte frumos meșteșugite căci cartea de vizită le este însăși activitatea lor. Pe ultima sută de metri, poate ușor luat prin surprindere, dar extrem de prezent, ni s-a alăturat și Chef Horia Simon ce nu doar că ne-a găzduit într-o locație de suflet, cu drag și atent dichisită, dar ne-a pregătit și un ospăț cum numai el se pricepe. Adică de zile mari!

 • Facebook
 • Twitter

„Niște oameni frumoși, preocupați de hrană bună, sănătoasă, curată, dornici să afle lucruri noi, cu folos.”

Cine-au fost oaspeții?

Așa că într-o sâmbătă dimineața, pe un frig aspru de noiembrie, însuflețiți de ceea ce urma să facem și puși pe fapte mari, ne-am întâlnit. Noi organizatorii și participanții la atelier. Cei ce ne-au acceptat invitația. Și provocarea. Niște oameni frumoși, preocupați de hrană bună, sănătoasă, curată, dornici să afle lucruri noi, cu folos. Dar și să muncească. Căci doar de aceea ne dădusem întâlnire.

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

Ce-am făcut?

Sub atenta îndrumare a lui Iulian s-a pornit treaba. Cine e? Brutar desăvârșit, cu pasiune pentru pâine cinstită, țărănească, cu experiență în plămădirea pâinii cu maia, dar și cu drag de oameni și dorință de a da binele mai departe. Totul într-o ambianță bună, degajată, prietenească, cu multă voioșie. Ca între prieteni, deși abia ne cunoscusem. Fiecare a făcut pornind de la zero un aluat ce ulterior a fost folosit la coacerea pâinilor, chiflelor, lipiilor și chiar a mai multor pizza. Să nu care cumva să credeți că atmosfera era ca la școală. Da, s-au învățat lucruri noi, au fost furnizate informații extrem de utile, variate, interesante. Dar totul într-o manieră apropiată, deschisă, plină de snoave, râsete. Da, au fost multe zâmbete și stare faină. Nu se știa ceva, se întreba. Nu ieșea ceva, mâinile dibace ale lui Iulian veneau și arătau. Vaaaii, și în toată perioada aceasta, cum mirosea pâinea aburindă din cuptor.

 • Facebook
 • Twitter

În vremea de răgaz acordată aluatului pentru a fi așa cum trebuie, ne-am poftit oaspeții la masă. I-am ospătat cu pită aburindă ce mirosea divin, lipii făcute chiar de ei, pentru care am pregătit ad-hoc un sos: cu iaurtul Gourmeticus, niște ulei de măsline suav picurat și ierburi aromatice. O surprindere a gustului atât de simplu de obținut. Brânzeturi de la producători locali ce ți se topeau în gură, slană tăiată fâșii, fină, onctuoasă, simplă și așezată așa cum îi șade bine. Zacuscă numai bună de întins pe pâine, untură frumos gătită cu chilli și semințe de arpagic. Pofta de dulce putea fi ostoită cu magiun sau o plăcintă cu mere, atât de delicioasă, ascunsă sub o ninsoare de zahăr pudră.
Am mâncat, am mai povestit, ne-am cunoscut puțin mai bine și, după ce foamea s-a mai potolit, toată lumea s-a întors la aluatul ce aștepta nerăbdător. După chifle, lipii am văzut făcându-se cea mai bună și la îndemână pizza: doar cu sos de roșii și mozzarella de bivoliță. Vă recomand varianta aceasta. Toți au fost de acord că e delicioasă. Pe alocuri, s-a luat și la pachet.

 • Facebook
 • Twitter

Cu ce am rămas?

Întrevederea noastră s-a încheiat pe ton de sporovăială, conversație bună și exprimarea dorinței de a ne mai vedea. Am văzut plecând niște oameni fericiți, mulțumiți. Sper că așa și erau. Și că au dus cu ei, nu doar aluatul pentru a-și coace pita acasă și maiaua pentru alte cuptoare mirositoare de pâine așa cum trebuie. Ci și convingerea că au petrecut cu folos câteva ore din timpul lor liber. Folos pentru ei înșiși, dar și pentru cei dragi. Și pentru oricine ar vrea să știe câte puțin din tainele plămădirii pitei așa ca odinioară. Din trei ingrediente simple: apă, făină, sare. Aaaa, de fapt sunt patru: mai trebuie suflet. Și atât. Nici nu e nevoie de mai mult.
Cum ne-a plăcut de ne-a topit ceea ce s-a întâmplat sâmbăta aceasta, sper să ne vedem și la următorul eveniment. Noi vă așteptăm cu drag!

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This