Ținutul Fluturelui Albastru

Magia unui spațiu cu adevărat binecuvântat

27

SEPTEMBRIE, 2019

orașul vibrant

Ieri, la Răscruci, s-au dat aripi noi. Avânt către dezvoltarea unui spațiu încărcat cu semnificații, doldora de oameni faini, valori, tradiții, inițiative de tot felul. Frumos întru totul. Un teritoriu de suflet, binecuvântat, ce merită descoperit la pas. În tihnă și cu nestăvilită curiozitate. Doar așa te poți bucura pe deplin de tot ce are să îți ofere. El, Ținutul Fluturelui Albastru. Geografic e delimitat între Cluj, Dej, Gherla, pe întinderea a 12 comune: Apahida, Jucu, Bonțida, Borșa, Sic, Vultureni, Dăbâca, Iclod, Cornești, Aluniș, Bobâlna, Mintiu Gherlii.

 • Facebook
 • Twitter

Făurirea acestui brand poate fi privită ca o reală metamorfoză. Fără vreo exagerare. Oameni tare pricepuți, pasionați de misiunea asumată, au pornit de la zero. Cu multă încredere și dăruire, au văzut ceea ce alții nu știau să existe, au scos la iveală nenumărate comori și le-au conturat într-o existență de sine stătătoare. Un brand pentru 12 comune ce ni se prezintă acum ca niște cărți deschise, nerăbdătoare în a fi cunoscute, explorate. Pregătite să ne ofere încântare de tot felul: istorică, geografică, turistică, culturală, gastronomică.

 • Facebook
 • Twitter

„Ținutul Fluturelui Albastru e un loc viu. Animat de oameni mărinimoși care au înțeles cât de important este să fie văzuți. Și care, asemeni emblemei lor, au învățat să se reinventeze, să își pună straie cuceritoare și să ne farmece.”

După atâta umblet și sârguință, uimiți, încântați și bucuroși de așa descoperiri ni le-au adus nouă. Ca să ne farmece de-a dreptul. Căci în periplul lor au aflat povești cu case albastre ca de basm și copilării pline de fantezie, înconjurate de livezi roditoare și pajiști cu căpițe de fân, cu castele care mai de care mai impozante și aer nobiliar ce ne duc cu gândul la domnițe, cavaleri, conți sau contese. Au fost deopotrivă fericiți și mândri să descopere delicații fluturi albaștri, minuni fragile, unice, ce și-au găsit sălașul potrivit pe aceste meleaguri, stufăriș și deltă naturală, dealuri și văi vegheate de un cer fantastic de senin ce pare atât de aproape de pământ încât ți se taie respirația.

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

În perindările lor au aflat că e un ținut cu oameni destoinici, cu drag de locurile natale, pe deplin conștienți de originea lor aparte și moștenirea cu care au fost înzestrați. Iar pentru a o duce mai departe cu mândrie, pentru a da un suflu nou ținuturilor copilăriei și a nu le lăsa să se piardă sub praful uitării, au început să facă tot ce știau mai bine. Îndeletniciri menite a îi pune în valoare. Așa au apărut câmpuri întregi cu minunate adieri de lavandă, culturi de afine, coacăze, zmeură. Produc aurie miere, dulcețuri, siropuri, turtă dulce după rețetă moștenită de generații, uleiuri esențiale de lavandă, zacuscă, suc de mere. Și câte și mai câte bunătăți. Și-au deschis pensiuni pentru ca noi, cei ce vrem să îi descoperim, să avem unde poposi; au avut inițiative gastronomice ce îmbracă forma unor locuri faine de ospăț.

 • Facebook
 • Twitter

Cum relațiile trainice se clădesc în timp și, mai ales, cu sinceritate, în nenumărate rânduri ne-au chemat întru a le cunoaște comunitatea. Și-au deschis ca niște gazde primitoare porțile gospodăriilor, chiar și sufletele, ne-au omenit și ne-au dat tot ceea ce aveau mai bun. Fie că vorbim de Sărbatoarea Mieilor, Festivalul Silvoiței, Picnic în zmeuriș, Picnicul familiilor aventuriere de la Sic, ziua producătorilor locali de la Bonțida. Ori multe alte brunch-uri și manifestări gândite să ne apropie de stilul lor de viață. Acela autentic. Ca o întoarcere la tot ceea ce era bun odinioară: tihnă, introspecție, răgaz pentru noi și cei dragi, mâncare curată, legătură cu natura, explorări, descoperirea obiceiurilor și tradițiilor purtate cu sfințenie din generație în generație. O reașezare a valorilor cu adevărat importante.

 • Facebook
 • Twitter

Ținutul Fluturelui Albastru e un loc viu. Animat de oameni mărinimoși care au înțeles cât de important este să fie văzuți. Care asemeni emblemei lor au învățat să se reinventeze, să își pună straie cuceritoare și să ne farmece. Iar acum, pregătiți, ne cheamă să îi descoperim. Să le aflăm povestea, să o spunem și altora și astfel să o facem cunoscută. Doar așa lucrurile bune pot dăinui. Stă în forța noastră ca astfel de ținuturi să capete zbor sigur. Mâncând local, vizitând destinații turistice atât de la-ndemână, descoperind tradiții și, mai ales, prețuindu-le, participând la evenimente organizate pentru noi. Căci satul dorește să se deschidă înspre cei dornici să-l (re)descopere; vrea să își (re)câștige locul binemeritat în viețile noastre. Iar lucrurile bune se fac doar cu oameni pe măsură.

 • Facebook
 • Twitter

Evenimentul de lansare a brandului a fost plin de căldură. Oameni uniți de pasiuni comune s-au alăturat acestei inițiative. Fiecare a ajutat cum a putut mai bine sau cum a știut. Iar ieri au vrut să fie părtași la această bucurie a unei reușite comune. Moment unic cu adevărat. Relaxat, deloc scorțos ori rigid, nicidecum plin de speechuri scrise pe hârtie. S-a vorbit deschis și, mai ales, din suflet. S-a râs, aproape s-a plâns. Dar de emoție și fericire. Ca într-o adunare de prieteni. Ne-a încântat povestea devenirii brandului, am înțeles munca și eforturile de tot felul ce au fost depuse. Așa am apreciat și mai mult ceea ce ni se oferă. Și am promis să facem ca lucrurile să dăinuie. E răsplata pe care le-o putem aduce.

 • Facebook
 • Twitter

Ca orice întâlnire de vază am avut parte și de delectare culinară. O ofertă extrem de variată, gustoasă, cu măiestrie pregătită de cei de la The Little Greenery.  Totul arăta desăvârșit pe măsura evenimentului dar și anotimpului bogat în care ne aflăm. De gustos, nici nu se mai pune problema. Cu adevărat delicios. Principiul „mănâncă local” a fost iar la înălțime.

 • Facebook
 • Twitter

Dintr-un 26 de septembrie Ținutul Fluturelui Albastru a apărut. Teritoriul exista și până acum, e drept. Însă abia de ieri, după eforturi titanice, i s-a conturat forma; are esență. A prins viață, metamorfozându-se. Ține doar de noi ca zborul să îi fie lin și cât mai îndelungat. Să-l protejăm și prețuim. Să-i dăm aripi!
Abia așteptăm să ne încânți, cu tot ceea ce ești, Ținut al Fluturelui Albastru!

 • Facebook
 • Twitter

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This