Tzatziki

Poveste de inspirație mediteraneană

13

MAI, 2019

conversații gastronomice

Când spui Grecia, spui sos tzatzki. Dar și souvlaki, saganaki, portocali, lămâi, ulei de măsline, ospitalitate cum rar îți e dat să întâlnești. Tărâmul e un fel de rai al gurmanzilor. Mâncăruri simple, din ingrediente de calitate, extrem de savuroase. Cum poate nici nu te aștepți!

  • Facebook
  • Twitter

Tzatziki e mai mult decât un sos. Cu mult mai mult. Îl întâlnești în toate meniurile, la partea de meze. Adică acele aperitive, variate, multe ca număr, aduse în porții mici, dar suficiente pentru a deveni memorabile. Sunt gândite a fi împărțite cu toți cei aflați la masă. Într-atât sunt de bune, că nu le poți ține doar pentru tine!

  • Facebook
  • Twitter

„Poate fi servit ca atare, cu lipii ori felii de pâine proaspătă și divin mirositoare. Iar combinația e atât de gustoasă încât nu te-ai mai opri din mâncat.”

Ca și în cazul altor delicii culinare, originea sosului este disputată între diverse țări balcanice ori mediteraneene, rețetele îmbracă mai multe forme și obiceiurile de a fi servit pot varia. Dacă în Grecia îl întâlniți doar rece, ciprioții îl adoră și cald, reducând cantitatea de usturoi și adăugând frunze proaspete de mentă.
Poate fi servit ca atare, cu lipii ori felii de pâine proaspătă și divin mirositoare. Iar combinația e atât de gustoasă încât nu te-ai mai opri din mâncat. Cam cum mâncăm noi salata de vinete, de exemplu. Dar te poți bucura de el și alături de alte mâncăruri căci le potențează gustul și sporește atributele nebănuit de inspirat. Fripturi, pește, fructe de mare, legume.

  • Facebook
  • Twitter

De făcut, într-o clipită e gata. Vedeți, e imposibil să nu-l iubești! Un prim detaliu pentru a obține un adevărat deliciu este folosirea iaurtului potrivit. Alegeți un iaurt grecesc, cunoscut pentru cremozitatea lui, sau dacă nu vă e la îndemână, măcar un iaurt mai gras(10%). Astfel veți fi siguri de consistența potrivită a sosului.
Mai aveți nevoie de castravete, doi căței potriviți de înmiresmat usturoi, potolit din aprigu-i gust prin pisare, puțin ulei de măsline, mărar – cam cât știți că puteți duce, căci nu multă lume e înnebunită după aroma-i specifică, sare, piper după gust și zeamă de lămâie(opțional).

  • Facebook
  • Twitter

Nu ne dorim un sos tzatziki apos pentru că acest detaliu i-ar lua din farmecul și gustul autentic. Va trebui să ne dovedim inspirați și să tratăm castraveții altfel pentru a nu ne da șuvoaie de apă. Îi luați cu binișorul, curățați de coajă, apoi tăiați pe din două, le puteți scoate semințele, după care îi dați pe răzătoare ori îi tocați fin. Când ați terminat fuguța îi puneți într-un castron, ningeți puțină sare peste ei, îi acoperiți și lăsați câteva minute deoparte întru cugetare. Cum așa abordare nu îi e pe plac, apa își va lua tălpășița.
Apoi, tot ce trebuie să mai faceți e să amestecați ingredientele amintite, să le potriviți de gust și să dați sosul puțin la rece. Doar așa vă veți putea bucura pe deplin de savoarea lui!

  • Facebook
  • Twitter

E fin, delicat, asemeni unei brize răcoroase, simplu și direct în privința gustului, fără fandoseli inutile, cu consistență dârză, textură cremoasă, arome ușor perceptibile de mărar, ulei de măsline. O minunăție!
De la mesele noastre era nelipsit. Îl căutam cu ardoare în fiecare meniu. Nu se concepea prânz sau cină fără el. Odată gustat, veți înțelege de ce.
Iar dacă vreți să respectați cât mai mult rețeta originală, folosiți iaurt din lapte de capră sau oaie și nu adăugați zeama de lămâie. Dar să știți că nu e musai. În bucătărie avem libertatea de a ne folosi imaginația și, mai ales, de a explora!

articole recente

Plăcintă cu spanac și trei tipuri de brânză

Nu știu plăcintă care să se facă mai ușor decât aceasta. La un concurs al eforturilor raportate la rezultatul măsurat în gust bun, câștigă detașat. E minunată. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru mai marii casei, pentru cei ce ar devora absolut orice fiind pofticioși din fire, cât și pentru simandicoșii gastronomiei. E varianta perfectă pentru cei ce iubesc trufandalele pe care cu atâta drag ni le aduce primăvara și vor să se bucure de tot ceea ce au să ne ofere. Și au din belșug!

citește mai mult

Atelier de ornat turtă dulce

Febra sărbătorilor de iarnă deja ne-a cuprins. Se simte peste tot agitația specifică de parcă au intrat zilele în sac și timpul vrea să ne facă în ciudă cu trecerea mult prea rapidă; deopotrivă ne cuprinde o relaxare aparte și suntem copleșiți de bucuria din suflet pentru că urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an. Răgaz, introspecție, tihnă. Pe toate le primim de vrem a le accepta.

citește mai mult
Share This