Vargabeles

Deliciu culinar cu aromă de copilărie

16

SEPTEMBRIE, 2019

conversații gastronomice

Vargabeles are un miros ca de duminică! Ori zi de sărbătoare când era musai a se pregăti ceva dulce. La cuptor. Parcă și acum văd pe masă, aduse la un loc pentru iminentă desfătare, coajă rasă de lămâie, sticluțele mici, maro, cu esență de vanilie, stafide, gălbenușurile portocalii de-a dreptul, brânză de vaci albă și puțin zeroasă ce încă purta urmele tifonului în care fusese pusă la scurs… Prologul unei tratații divine.

 • Facebook
 • Twitter

Se pronunță „vorgoboloș” și este o budincă dulce, din tăieței, cu brânză de vaci. Unii îi mai spun budincă de paste la cuptor, cu muuuultă brânză, miros de coajă rasă de lămâie și dulci stafide.
Ce e așa minunat la ea? Totul! Ingrediente de cea mai bună calitate, proaspete, alese pe sprânceană și combinate în așa măsură încât dau un rezultat fabulos!

 • Facebook
 • Twitter

„Abia scoasă din cuptor minunea culinară miroase divin. O presărați cu fin zahăr pudră dându-i straie ca de sărbătoare. O tăiați în bucăți dolofane și e gata să vă încânte gustul.”

Ați avea nevoie de:

200g tăieței lați
400g brânză dulce de vaci
vreo 4 linguri zdravene cu smântână
2 ouă
3 plicuri de zahăr vanilat
2 linguri zahăr brun
stafide, cam cât de multe vreți să întâlniți în minunatul desert
câteva foi de plăcintă (eu am folosit 6)
coaja rasă de la o lămâie
50g unt topit
puțină esență de rom
puțintică sare

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

Am început destoinic prin a hidrata stafidele. Le-am pus preț de câteva minute în apă cu puțină esență de rom. Le vroiam nu doar dolofane ci și cu adieri parfumate.
Apoi a venit vremea tăiețeilor să se lase fierți. Aveți grijă să nu-i uitați pe foc și la final să fie pregătiți  aldente. Altfel se vor fărâmița iar rezultatul mult așteptat va fi puțin compromis.
Pasul următor: separarea gălbenușurilor de albușuri. Pe acestea din urmă le-am bătut destoinic cu puțină sare până au devenit semețe mușuroaie. Ca niște norișori pufoși, dar foarte stăpâni pe ei. Din aceia de parcă poți modela cu ei. Am adăugat zahărul brun și am continuat lupta cu telul. M-am oprit doar atunci când spuma se prezenta semeață în castron. Chiar și lingura stătea dreaptă în albușul cu zahăr.

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

Am adăugat spumei gălbenușurile și am omogenizat bine de tot. Până la nuanță uniformă de galben pai. Apoi am presărat coaja de lămâie – prospețimea exotică, citrică ce te împinge înspre poftă e înnebunitoare – am adus și brânza de vaci. Bine de tot le-am amestecat până au devenit toate una.
Pentru că mi-am dorit un amestec cât mai fin, oarecum onctuos, vreo 4 linguri de smântână și-au găsit și ele locul pe acolo. Apoi a venit rândul stafidelor scurse bine de tot de apa în care au devenit dolofane.
Tăiețeii lați, fierți aldente, sunt stropiți cu unt cald, ce le sporește finețea, ducându-i înspre mătăsoasă textură. Dar le și desăvârșește gustul. Apoi i-am aventurat peste amestecul cu brânză. Și ce bine mirosea totul.

 • Facebook
 • Twitter

Între timp am preîncălzit cuptorul pregătind terenul pentru o coacere ca la carte. Un vas termorezistent a fost bine uns cu unt. Trei foi subțiri de plăcintă l-au îmbrăcat devenind așternutul de bază. În îmbrățișarea-i primitoare am turnat compoziția, am întins-o uniform, pentru ca la final să o acopăr cu strat similar: alte 3 foi de plăcintă.
Pentru un efect de caramelizare am pus ici-colo bucățele de unt, am presărat zahăr brun și totul a ajuns în dogoarea cuptorului. Va sta acolo, la o temperatură de cam 200 grade până capătă rumenirea specifică. Veți ști cu siguranță când e gata să vă încânte.

 • Facebook
 • Twitter
 • Facebook
 • Twitter

De aici începe chinul, căci minunatele ingrediente vor începe să ne trimită solii olfactive. Abia vom putea rezista mireselor când întreaga casă se va umple, încet – încet cu miros divin ce va cotropi treptat fiecare colțișor. Nerăbdarea va ajunge la cote maxime.
Abia scoasă din cuptor minunea culinară miroase divin. O presărați cu fin zahăr pudră dându-i straie ca de sărbătoare. O tăiați în bucăți dolofane și e gata să vă încânte gustul. Pentru senzații și mai speciale puneți câteva linguri din dulceața preferată și alte câteva de smântână.

 • Facebook
 • Twitter

Desertul e gata. Cuvintele, cu adevărat de prisos. Graiul îți piere, clar, dar gustul tresăltă de încântarea la care a fost supus… Deliciu absolut!

 • Facebook
 • Twitter

articole recente

HAM&JAM

Uneori cauți spații mici. Locuri care să îți dea senzația de apropiere, cald; asemeni unei îmbrățișări. Sunt zile în care ai nevoie de astfel de tratament. Un zâmbet cald, o sclipire de bucurie că ai trecut pragul unei locații, sentimentul că ești binevenit. Astfel ești întâmpinat de obicei în micile businessuri aflate la început. Se vede cu ochiul liber. Dar mai ales, se simte. În atitudine, în disponibilitate. E ca un fel de ospitalitate la superlativ. Invers proporțională cu dimensiunea locului.

citește mai mult

La PAS

Când ați participat ultima dată la un disco-soup? Hmmm… oare știți ce e? Vă lămuresc de-ndată: nimic mai frumos decât a găti, pe ritmuri de muzică, alături de alți oameni pe care poate atunci i-ați văzut prima oară, o supă.

citește mai mult

Brewtiful

Am așteptat ceva vreme până să scriu despre Brewtiful. Și nu pentru că aș fi avut dubii în ceea ce privește cafeaua lor de specialitate. E printre cele mai bune din Cluj. Chiar în top trei al preferințelor personale ce a fost dat tumultuos peste cap odată cu apariția lor. Sunt talentați și pasionați.

citește mai mult
Share This